Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Διευρυμένες συνομιλίες και συνεννοήσεις πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Νέες διαβεβαιώσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την υλοποίηση των «δύσκολων μέτρων» που γονατίζουν παραπέρα το λαό

Για «κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα» που βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού μίλησε ο Αλ. Τσίπρας...
Για «κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα» που βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού μίλησε ο Αλ. Τσίπρας...
Τις διαβεβαιώσεις που έψαχνε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει πιστή και προσηλωμένη στην υλοποίηση των αντιλαϊκών συμφωνιών που έκανε με τους «εταίρους» της για λογαριασμό του κεφαλαίου, έλαβε χτες κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Αλλωστε, και ο ίδιος, πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, είχε κάνει σαφή την πίστη της γερμανικής πλευράς ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τη «δουλειά»...

Αναγνωρίζουν στον Αλ. Τσίπρα την «ικανότητα επιβολής» των αντιλαϊκών μέτρων

Συγκεκριμένα, φροντίζοντας εξαρχής να δώσει το στίγμα της γερμανικής κυβέρνησης και των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, ο Φ. Σταϊνμάγερ είπε σε συνέντευξή του στα χτεσινά «ΝΕΑ»: «Συμφωνήσαμε όλοι, ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, σε ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η συμβουλή μου είναι να εφαρμοστεί αποφασιστικά και, από την άλλη πλευρά, να μη μειωθεί η βοήθεια από την Ευρώπη (...) Μεταρρυθμίσεις αυτού του μεγέθους που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ελλάδα δεν μπορούν να δείξουν αμέσως αποτελέσματα (...) Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά και να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών. Εχει, επίσης, την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τους καρπούς των μεγάλων πολιτικών προσπαθειών με ανάπτυξη, πολλές νέες θέσεις εργασίας και, επιτέλους, πάλι με καλές νέες προοπτικές για τους ανθρώπους στην Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιθέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ - Γαλλίας γύρω από το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, είπε: «Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να προσανατολιστούμε στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα (...) Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά - από όλες τις πλευρές - να μην προβάλλουμε καινούργιες επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία. Τώρα το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το πακέτο μεταρρυθμίσεων».

«Κοινωνική συνοχή» για την «επιτυχή» εφαρμογή του μνημονίου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στον Φ. Σταϊνμάγερ τις διαστάσεις του Προσφυγικού, επιμένοντας ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας η διαχείρισή του. Χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» τη συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του Ιούλη «είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση υλοποιεί όσα έχει συμφωνήσει».«Με πολλά από αυτά δεν συμφωνούμε. Θέλουμε όμως ειλικρινή σχέση με τους εταίρους», ισχυρίστηκε, για να «εξηγήσει» στον Γερμανό βέβαια πως «υπάρχει κοινό συμφέρον να πετύχει το πρόγραμμα. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και όρος για αυτό είναι η κοινωνική συνοχή». Με άλλα λόγια, δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική που τσακίζει παραπέρα το λαό, αλλά ζητά και μια ορισμένη «ευελιξία», για να διασφαλίζεται η «πολιτική σταθερότητα» για την αποτελεσματική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής...

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές κρίσεις, το Κυπριακό, διάφορα διμερή θέματα, αλλά και ζητήματα σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, χωρίς όμως «εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αναδείξει τη χρησιμότητά της στην υλοποίηση σχεδιασμών του κεφαλαίου και διακρατικών ενώσεών του.

Στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών και στα Βαλκάνια

Το μεσημέρι, ο Φ. Σταϊνμάγερ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Φ. Σταϊνμάγερ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της συνέντευξής του, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό (...) Γνωρίζω πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων αργεί και δουλειά αυτού που είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης είναι να μικρύνει αυτό τον χρόνο».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό είπε: «Στην Ευρώπη δεν μπορεί να έχουμε επιτυχία, αν ο ένας προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο ο ένας στον άλλον (...) Η λύση δεν θα βρεθεί από ένα κράτος. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποίηση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Ισως πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές. Στο τέλος πρέπει να δεχτούμε ότι με τα προσφυγικά κύματα θα βρούμε λύσεις αν δεχθούμε ότι μεταξύ των κρατών της ΕΕ υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας μια εικόνα του τι συζήτησαν, είπε μεταξύ άλλων: «Συζητήσαμε για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε στερεότυπα, προκαταλήψεις. Στόχος να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας».

Σημειωτέον, η επίσκεψη Σταϊνμάγερ στην Αθήνα έγινε ενόσω εντείνονται και στα Βαλκάνια οι ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ π.χ. ΗΠΑ - Γερμανίας, με τη Γερμανία να σπεύδει να κάνει τις δικές της Συνόδους για τα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς μάλιστα να προσκαλεί στις τέτοιες συνόδους την Ελλάδα, και τις ΗΠΑ να στήνουν σειρά τριμερών συναντήσεων με Ελλάδα και Βουλγαρία, με κεντρικό άξονα τις συνεννοήσεις περί τα ενεργειακά.

Ισως σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, τουλάχιστον στα ενεργειακά, στη συνάντησή τους χτες στην Αθήνα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Γερμανός ομόλογός του συμφώνησαν «στην οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για τη γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση», «στη δημιουργία κοινών θεσμών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ενέργειας και της Υγείας»...

Κυριαρχία στα σύνορα... με σφραγίδα FRONTEX!

Νωρίτερα, στη δική του συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, εστιάζοντας στο Προσφυγικό επιχείρησε να διαχωρίσει τα «ευρωπαϊκά σύνορα» από την προωθούμενη κοινή ευρωενωσιακή διαχείρισή τους, μεταξύ άλλων και στο Αιγαίο: «Η Ευρώπη έχει σύνορα», είπε, «και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών - μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη - μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς».

Ο ίδιος, βέβαια, επέμεινε να βάζει ζήτημα ευρωενωσιακής συνδιαχείρισης των ελληνικών συνόρων και με εργαλείο τον κατασταλτικό μηχανισμό της FRONTEX, λέγοντας: «Θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της ΕΕ και ιδίως με τη Γερμανία προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ