Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ
Δύο ακόμα μνημονιακά νομοσχέδια με διαδικασίες fast track

Με τις γνωστές και απαράδεκτες διαδικασίες εξπρές φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή δύο ακόμα νομοσχέδια, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου μνημονίου για λογαριασμό του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, χτες κατατέθηκε το νέο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει ένα ακόμα πακέτο από τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του τρίτου μνημονίου, ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές αρχίζει σήμερα το μεσημέρι και ολοκληρώνεται το βράδυ, προκειμένου αύριο πρωί να ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του το βράδυ του Σαββάτου.

Το δε νέο πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος, οπότε θα γίνει διήμερη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, καθώς και στην Ολομέλεια. Με βάση το πρόγραμμα που καθορίστηκε, σήμερα ξεκινά η συζήτηση στις Επιτροπές και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ από την περασμένη Τρίτη, έχει καταγγείλει τόσο το περιεχόμενο των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, όσο και τις διαδικασίες ψήφισής τους που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνει, με αυτές τις διαδικασίες fast track η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει να ξεμπερδεύει όσο γίνεται πιο γρήγορα με τους όρους του μνημονίου, με απώτερο στόχο να εμποδίσει την αναγκαία αγωνιστική παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις.

Τριπλασιάζεται ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο

Στην άμεση ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής απογείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο προχωρά η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε χτες για την εφαρμογή των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», ενώ έπεται μπαράζ νέων αντιλαϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων (μεταξύ άλλων διόγκωση των συντελεστών στη φορολογία των φτωχών αγροτών, παρεμβάσεις στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων, αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, εφαρμογή ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ.).

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες, προβλέπονται επίσης, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για την «ενεργειακή απόδοση» των κτιρίων και ο καθορισμός «ενδεικτικού στόχου» για το 2020 που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα:

-- Από την 1η Οκτώβρη τριπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 66 ευρώ σήμερα). Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το μέτρο θα ισχύσει για 1 χρόνο, καθώς σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο από την 1/10/2016 τίθεται σε εφαρμογή και η δεύτερη ανατίμηση, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης για την μπίρα που «παράγεται από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία», κλιμακωτά, ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής από 15.000 μέχρι 200.000 εκατόλιτρα ετησίως, με προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,2 εκατ. ευρώ για το 2016.

-- Παρατείνεται εκ νέου, μέχρι τις 31/1/2016, η απαλλαγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, αναστέλλονται τυχόν μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» κ.ά.

-- Μεταφέρονται 500 οργανικές θέσεις από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας: Το «τυρί» για να περάσει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να περάσει όσο γίνεται πιο εύκολα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο άρθρο 28 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι η περιοχή αυτή εξαιρείται από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται ότι στη σύμβαση καθορίζονται οι περιοχές του λιμανιού του Πειραιά από το Πέραμα έως την ακτή Ξαβέρη, δηλαδή τις προβλήτες κρουαζιέρας, που θα ιδιωτικοποιηθούν.

Στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί με ...«χάντρες» να «κουκουλώσει» τη συνολικότερη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στην ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται ότι για την περιοχή αυτή «προτείνονται χρήσεις αναψυχής, καθώς και χώροι αστικού πράσινου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τόσο τις ανάγκες του εν λόγω δήμου, όσο και τις ανάγκες του δυτικού Πειραιά» και άλλα τέτοια. Προσθέτει ακόμα ότι «οι χρήσεις θα εξειδικευτούν από την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης, η οποία θα εκπονηθεί από το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας». Εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι στις προτάσεις της δημοτικής αρχής Κερατσινίου - Δραπετσώνας (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) για την «αξιοποίηση» της περιοχής συμπεριλαμβάνονται και συμπράξεις με ιδιώτες, δηλαδή ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ