Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΪΝΜΑΓΙΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οικονομία και Κυπριακό περιείχε η ατζέντα

Οι οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ και η πορεία της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, το Προσφυγικό, η δεύτερη «αξιολόγηση», καθώς και θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η παρουσία του Γερμανού αξιωματούχου στην Ελλάδα, σε συνέχεια της διπλής επίσκεψης Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο, δείχνει το ενδιαφέρον των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της Ελλάδας στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.

Σε δηλώσεις του, ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ εξέφρασε αφενός την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και αφετέρου την ανησυχία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, μιλώντας για κυβερνητική κρίση και πως «δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Στις δηλώσεις τους, αμφότεροι τάχθηκαν εναντίον της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης από την πλευρά της Τουρκίας. Αναφέρθηκαν, επίσης, στο Προσφυγικό υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και εξέφρασαν αισιοδοξία για το Κυπριακό, όπως αυτό μεθοδεύεται να «επιλυθεί» πάνω στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου.

Τέλος, οι δύο ΥΠΕΞ υπέγραψαν «Σχέδιο Δράσης» για τη συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας σε διάφορους τομείς, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και Τοπικής Διοίκησης. Με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, συναντήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φ. Ολάντ, συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Σάββατο στο Αμπού Ντάμπι, συζητώντας μαζί του την πορεία της δεύτερης «αξιολόγησης».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, αναζητώντας διεξόδους στην ελληνική αγορά για συσσωρευμένα αραβικά κεφάλαια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στη θετική πορεία των επενδύσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, και στην παραπέρα προοπτική, ενόψει και της σύγκλησης της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΗΑΕ, τον ερχόμενο Φλεβάρη, στο Αμπού Ντάμπι.

Συζητήθηκε ακόμα η ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα, με την πρώτη επίσκεψη, είτε του πρωθυπουργού στα Εμιράτα, είτε του διαδόχου του Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα, να εξετάζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ