Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει «λυμένα χέρια» για να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος του λαού

Από τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούσε το λαό με συνθήματα, την ίδια στιγμή που διαπραγματευόταν με τους «εταίρους» του για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Icon

Από τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατούσε το λαό με συνθήματα, την ίδια στιγμή που διαπραγματευόταν με τους «εταίρους» του για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση
Αυτοδυναμία διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από θέση ισχύος να «τρέξει» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που συνομολόγησε με την ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι αναταράξεις της διάσπασης στο εσωκομματικό πεδίο καλά κρατούν, προκαλώντας προβληματισμό στην ηγεσία του κόμματος, που προσπαθεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτια και να στηρίξει την προεκλογική της εκστρατεία στο φόντο του τρίτου μνημονίου. Στην προσπάθεια διεύρυνσης, ακούγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, κάτι που σχήματα του χώρου εκλαμβάνουν σαν απειλή και διάθεση να «τρυγήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφους, αποδυναμώνοντάς τα ακόμα περισσότερο.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών θα συζητηθούν τα σχετικά με τις εκλογές ζητήματα και θα παρθούν αποφάσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ρ/σ «Real», απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, σιγοντάροντας δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Π. Σκουρλέτη, περί αυτοδυναμίας.

«Εκτίμησή μας είναι ότι η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι ένας εφικτός στόχος. Είναι μεγάλη η ανάγκη σήμερα για τη χώρα και το γνωρίζουν αυτό οι Ελληνες πολίτες, για σταθερότητα, όχι μόνο στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και στο πολιτικό τοπίο. Αυτό είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο σήμερα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την ανανέωση της ισχυρής εντολής στον ΣΥΡΙΖΑ (...) Με το παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι με «λυμένα τα χέρια» να προχωρήσει στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου και αναβαπτισμένη σε νωπή λαϊκή εντολή, την οποία θα ερμηνεύσει σαν συναίνεση του λαού.

Η Ολγα Γεροβασίλη εξωράισε το μνημόνιο, ισχυριζόμενη ότι είναι μια «συμφωνία που έχει σημεία πάνω στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να προχωρήσουμε», επικαλούμενη την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. «Αυτή τη φορά διαμορφώθηκαν συνθήκες - εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ - και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον υπέρ μας και αποτυπώθηκε η άποψη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και μένει να συζητηθεί το φθινόπωρο» ανέφερε, κρύβοντας βεβαίως ότι αυτή είναι μια διαδικασία που όχι μόνο δεν ωφελεί τους λαούς, αλλά «σέρνει» μαζί της επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα.

Η παρασιώπηση αυτής της κρίσιμης πλευράς βολεύει το νέο αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη λαϊκή στήριξη. «Εχουμε μία συμφωνία η οποία έχει βήματα μπροστά της και έχει αφήσει και ανοιχτά παράθυρα για μία συνεχή διαπραγμάτευση και ένα συνεχή αγώνα της διαπραγματευτικής ομάδας και της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε. Σε ό,τι αφορά στο ...ανέκδοτο περί εκπόνησης «παράλληλου, ριζοσπαστικού προγράμματος», η Ολγα Γεροβασίλη παραδέχτηκε χτες ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος παρά για πρόγραμμα που «δε θα έρχεται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας».

Ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, δήλωσε πάντως χτες ότι αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, θα σημαίνει ότι «ο λαός θέλει ένα συμμαχικό σχήμα». Ενώ υποστήριξε τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας «δημοκρατικής αριστερής σοσιαλιστικής παράταξης», εξηγώντας: «Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο τα στελέχη, είναι ένας ολόκληρος κόσμος, ο οποίος σήμερα είναι πολιτικά άστεγος. Προσωπικά, ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι και έχω μια πρωτοβουλία, γιατί ξέρω τη νοοτροπία τους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ