Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απλώνει καινούργια απόχη

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Υπάρχουν υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε συμφωνήσει (σ.σ. 3ο μνημόνιο) και θα στηρίξουμε. Ωστόσο, έχουμε παράλληλο πρόγραμμα που θα τρέχει, το οποίο θα είναι αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι θα αντιρροπήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, κυρίως στους πιο αδύναμους, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί το έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό». Στο ερώτημα πότε θα ανακοινωθεί αυτό το «παράλληλο πρόγραμμα» και αν θα το διαπραγματευτούν με τους «εταίρους» πριν ή μετά τις εκλογές, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι πέραν της διαπραγματεύσεως. Είναι βασισμένο με εφικτούς στόχους, οι οποίοι θα ονομάζονται και θα είναι υλοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί και δε θα έρχονται σε σύγκρουση με τους όρους της συμφωνίας, αλλά θα υλοποιούν παράλληλες δράσεις». Να λοιπόν η καινούργια «απόχη», με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ψαρέψει την ψήφο του λαού! Το «παράλληλο πρόγραμμα» δε θα είναι τίποτε άλλο από δράσεις για τη συγκράτηση και διαχείριση της ακραίας φτώχειας, που θα μεγαλώσει από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, για την οποία δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε επόμενη κυβέρνηση. Αλλά, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που «αδιαπραγμάτευτα» υπόσχεται να δώσει στο λαό, δεν μπορεί να μη μας θυμίζουν τις αντίστοιχες υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφάρμοζε τάχα ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ...

«ΣΥΡΙΖΑ 2» όνομα και πράγμα

Διαβάζουμε από συνέντευξη Λαφαζάνη: «Να πω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια ότι η "Λαϊκή Ενότητα" δεν πρόκειται να συνεργασθεί με κανένα πολιτικό κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές». Τα ίδια πάνω - κάτω είπε και προχτές, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» πήρε τη διερευνητική εντολή, αφού όλα τα κόμματα πλέον έχουν ψηφίσει μνημόνιο και το ΚΚΕ έχει απορρίψει κάθε συνεργασία μαζί του; Η απάντηση είναι προφανής. Στόχος του νέου κόμματος είναι να επαναλάβει το σόου που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2012, όταν ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, για να δείξει τάχα ότι αφουγκράζεται την κοινωνία και ότι σ' αυτή τη βάση σκοπεύει να διαμορφώσει το εκλογικό του πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα, βέβαια, το ξέρουμε όλοι. Επομένως, το μόνο που κάνει ο Λαφαζάνης με το να περιφέρει τη διερευνητική εντολή από ...κανάλι σε κανάλι, είναι να επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι όνομα και πράγμα «ΣΥΡΙΖΑ 2». Οσο για τις συνδικαλιστικές εκείνες πλειοψηφίες που δέχονται να τον συναντήσουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να τις αντιμετωπίσουν με χλεύη και μόνο, αφού γίνονται συνειδητά συμμέτοχες σε μια νέα, ξαναζεσταμένη προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού σε αδιέξοδες αυταπάτες.

Δούλεμα ψιλό γαζί

Είπε ο Ν. Βούτσης στην «Αυγή»: «Προφανώς, θα θέλαμε με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο να υπάρχει η δυνατότητα αυτοδυναμίας. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, γι' αυτό θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με δυνάμεις που θα μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή ενός προγράμματος ουσιαστικής πολιτικής ισοδύναμων και αντίμετρων (...) Υπάρχει μια δυναμική στην κοινωνία, που προέκυψε από το δημοψήφισμα, ενός ρεύματος στήριξης και ανοχής προς την κυβέρνηση (...) Αυτή ακριβώς η δυναμική θα ανακοπεί μόνο αν επιχειρηθεί μια πραγματική μετακίνηση, που τότε θα είναι στα όρια της μετάλλαξης, μια συμπόρευση, δηλαδή, με τις μνημονιακές και συντηρητικές δυνάμεις». Εδώ η απάτη ξεπερνά κάθε όριο. Τη συμφωνία - μνημόνιο θυμίζουμε ότι την ψήφισαν μαζί με τα κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι) με τα οποία λένε ότι δεν θα συνεργαστούν γιατί αν το κάνουν τότε θα μεταλλαχθούν σε μνημονιακούς! Δούλεμα ψιλό γαζί δηλαδή.

Ο λαός δε γλιτώνει

Ρωτά η «Αυγή της Κυριακής», 23/8/2015, τον Ν. Βούτση: «Περιγράφετε εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης;». Και αυτός απαντά:

«Προφανώς υπάρχει. Πρώτα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας. Αν το πλαίσιο είναι θετικό, αφήνει δυνατότητες για την άσκηση πολιτικών που θα εξισορροπούν αρνητικές συνέπειες. Ξέρουμε από τώρα για τα πλεονάσματα, πρέπει να δούμε το μείζον θέμα του χρέους και των πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών ή της έγκαιρης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά και της απόδοσης των επενδυτικών προτάσεων για τις οποίες εργάστηκε αυτή η κυβέρνηση (...) Προφανώς θα γίνει η επιλογή για την εφαρμογή - κατά κεραία - ορισμένων από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα παιχνιδάκι γύρω από το θέμα της συμφωνίας, καθώς έχει αρχίσει η εκταμίευση των ποσών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Σκόπιμα ο υπουργός ξαναπαίζει το έργο της επαναδιαπραγμάτευσης, διαμορφώνοντας ψευδαισθήσεις ότι κάτι καλό θα βγει για το λαό. Ομως σπεύδει την ίδια στιγμή να διαβεβαιώσει ότι τις δεσμεύσεις τους θα τις τηρήσουν. Γιατί από την εφαρμογή τους εξαρτάται η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εχει, όμως, ενδιαφέρον το πλαίσιο που βάζουν ως προϋπόθεση για επαναδιαπραγμάτευση. Είναι όλη η στρατηγική της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου. Που απαιτεί τη σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να γίνει ακόμη φτηνότερη η εργατική δύναμη, ανταγωνιστικότεροι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δηλαδή, έτσι ή αλλιώς, ο λαός δε γλυτώνει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Θεμελιωτής της νεότερης Χημείας, διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κ.λπ.

1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από τα σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

1883 Εκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, στον Ινδικό Ωκεανό (ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Ιάβα), σκοτώνει τουλάχιστον 36.417 ανθρώπους, ενώ γίνεται αισθητή σε ακτίνα 3.000 μιλίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκρηξη στην ιστορία.

1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και δεξί χέρι του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία, Αριστείδης Στεργιάδης, εγκαταλείπει την πόλη από τους πρώτους, με βρετανικό θωρηκτό. Οι κάτοικοι της Σμύρνης δε θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μεταχείριση από τα συμμαχικά πλοία που ναυλοχούσαν στα ανοιχτά της Σμύρνης. Γιατί ο Στεργιάδης δεν προέτρεψε τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή; Οπως ο ίδιος τόνισε: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα, θα ανατρέψουν τα πάντα».

1934 Με το σύνθημα «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού), γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο ως την Ηλεία.

1935 Οι Αρχές, προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη και οι ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί γίνονται κύριοι της πόλης. Η κυβέρνηση κινητοποιεί 2 μεραρχίες στρατού, συγκροτεί έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα και κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο.

1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ Βοιωτίας χτυπά γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα κοντά στο χωριό Δομβραίνα. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 71 νεκροί, 24 τραυματίες, 4 άρματα μάχης και 8 αυτοκίνητα.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ) κερδίζει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 σε σύνολο 396 αντιπροσώπων.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.

1947 Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου, στην πρώτη αποφασιστική αναμέτρησή του με τις πολλαπλάσιες κυβερνητικές δυνάμεις που κράτησε 2 μέρες, αποκρούει όλες τις επιθέσεις και εδραιώνει τις θέσεις του στο νησί.

1948 Ο Δημοκρατικός Στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Καϊμακτσαλάν.

1958 Πεθαίνει ο Βρετανός (Αγγλος) συνθέτης Ραλφ Βον Ουίλιαμς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org