Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12222

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή θέληση για δυναμικούς, οργανωμένους αγώνες

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  5
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Θα γίνει στις 5 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους


ΣΕΛ.  9

Ολοι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ την Πέμπτη στο Σύνταγμα

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μπροστά στις επικείμενες εκλογές, παρεμβαίνοντας στις πολιτικές εξελίξεις με στόχο την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Αττικής διοργανώνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα: «ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο κουρνιαχτός της «επόμενης μέρας»

«Κάλπες αβεβαιότητας», είναι ο γενικός τίτλος σε πολλά ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου, που αναρωτιούνται αν από τις εκλογές θα προκύψει μια «ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», αυτοδύναμη ή συνεργασίας.

Αλλοι πάλι πιάνουν το κομπιουτεράκι και αναλύουν όλα τα ενδεχόμενα, κινδυνολογώντας για την αβεβαιότητα της «επόμενης μέρας». Στην πλειοψηφία τους, τα αστικά Μέσα εύχονται να εκλεγεί «μια κυβέρνηση σταθερότητας και ευρείας αποδοχής».

Είναι φανερή η προσπάθεια να κυριαρχήσει στη συζήτηση το ποια κυβέρνηση θα έχουμε την επομένη των εκλογών - και πόσο ισχυρή θα είναι - και όχι το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του από ποιους θα αποτελείται.

Κι αν η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης είναι πράγματι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για το πρόγραμμα το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει, με δεδομένο ότι όλοι οι επίδοξοι κυβερνητικοί «εταίροι» ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, το οποίο συμπυκνώνει στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου την περίοδο που διανύουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει «κυβερνητική αβεβαιότητα» δεν είναι καινούρια. Χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν από τα αστικά κόμματα για να σπείρουν τα προεκλογικά τους διλήμματα και να εγκλωβίσουν το λαό στη λογική της «χαμένης ψήφου».

Στόχος τους είναι και τώρα να πολωθεί προεκλογικά το κλίμα, προς όφελος των κομμάτων που διεκδικούν ρόλο πυλώνα στο σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Να κυριαρχήσει, δηλαδή, ως κριτήριο ψήφου των λαϊκών στρωμάτων η κυβερνητική εναλλαγή, αν και είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία. Τους επόμενους μήνες, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που ψήφισαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται να προχωρήσουν μια σειρά από σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού.

Τα μέτρα αυτά και άλλα που συζητιούνται αυτήν την περίοδο, είναι ενταγμένα στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» της αξιολόγησης του Οκτώβρη, οπότε θα κριθούν η καταβολή των επόμενων δόσεων και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο δάνειο από τον ESM. Το ίδιο γινόταν και με τα προηγούμενα μνημόνια.

Ολα τα κόμματα που σήμερα διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε μια επόμενη κυβέρνηση, έχουν συμφωνήσει στο αντιλαϊκό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης εκφράζεται με το 3ο μνημόνιο.

Αρα, έστω και με παραλλαγές, αυτός θα είναι ο πυρήνας της πολιτικής που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της.

Αλλά και η δήθεν «εναλλακτική» πρόταση που παρουσιάζουν σήμερα δυνάμεις που όψιμα διαχωρίστηκαν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις, μπορεί να διαφοροποιείται στον τρόπο αλλά όχι στο στόχο. Στόχος τους είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση». Αυτό το στόχο, άλλωστε, υπηρέτησε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα επτάμηνο και μας έφερε το μνημόνιο 3. Η διαφορά είναι ότι η ομάδα Λαφαζάνη θέλει να υπηρετήσει αυτό το στόχο για την καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα», όπως επιδιώκει και μια μερίδα του κεφαλαίου.

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ στις εκλογές θα συμβάλει στο να δυσκολέψει η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε βάρος του λαού, θα συμβάλει στην πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, θα βοηθήσει να ακυρωθούν τα σχέδια εγκλωβισμού του λαού σε νέες χίμαιρες και αυταπάτες.


Στα διόδια της Ελευσίνας
Στα διόδια της Ελευσίνας
Στο λιμάνι του Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά
Σε θέση μάχης οι Οργανώσεις του Κόμματος

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα ενόψει της εκλογικής μάχης. Με αμείωτη ένταση η πλατιά πολιτική παρέμβαση, που ξεδιπλώνεται σε χώρους δουλειάς και στις συνοικίες, στόχο έχει να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


ΣΕΛ.  4

Προεκλογικό σόου!

Χτες, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι προτείνει την κατάργηση του απαράδεκτου - όπως το χαρακτήρισε - μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και καλεί τη Βουλή να συνεδριάσει τώρα και να την αποφασίσει. Είναι απορίας άξιο γιατί ο Π. Λαφαζάνης, μετά από 7 μήνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θυμήθηκε τώρα, στο και πέντε, κάτι τέτοιο. Τόσους μήνες, και μάλιστα ως υπουργός, άραγε το ξέχασε; Του διέφυγε; Ούτε θυμόμαστε το Γενάρη να έχει κανένα πρόβλημα που η κυβέρνησή του συγκροτήθηκε αξιοποιώντας τις «απαράδεκτες» 50 έδρες. Ολα στην υπηρεσία του προεκλογικού σόου και του αποπροσανατολισμού του λαού.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
«Οχι» στη νέα αντιλαϊκή δημοσιονομική πειθάρχηση των δήμων!

ΣΕΛ.  12
Στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα κλιμάκιο του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  10  -  11
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
Να σταματήσουν τα σόου σκοπιμότητας

ΣΕΛ.  6


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org