Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο λαός δε γλιτώνει

Ρωτά η «Αυγή της Κυριακής», 23/8/2015, τον Ν. Βούτση: «Περιγράφετε εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης;». Και αυτός απαντά:

«Προφανώς υπάρχει. Πρώτα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας. Αν το πλαίσιο είναι θετικό, αφήνει δυνατότητες για την άσκηση πολιτικών που θα εξισορροπούν αρνητικές συνέπειες. Ξέρουμε από τώρα για τα πλεονάσματα, πρέπει να δούμε το μείζον θέμα του χρέους και των πραγματικών επενδυτικών ευκαιριών ή της έγκαιρης συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά και της απόδοσης των επενδυτικών προτάσεων για τις οποίες εργάστηκε αυτή η κυβέρνηση (...) Προφανώς θα γίνει η επιλογή για την εφαρμογή - κατά κεραία - ορισμένων από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα παιχνιδάκι γύρω από το θέμα της συμφωνίας, καθώς έχει αρχίσει η εκταμίευση των ποσών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Σκόπιμα ο υπουργός ξαναπαίζει το έργο της επαναδιαπραγμάτευσης, διαμορφώνοντας ψευδαισθήσεις ότι κάτι καλό θα βγει για το λαό. Ομως σπεύδει την ίδια στιγμή να διαβεβαιώσει ότι τις δεσμεύσεις τους θα τις τηρήσουν. Γιατί από την εφαρμογή τους εξαρτάται η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εχει, όμως, ενδιαφέρον το πλαίσιο που βάζουν ως προϋπόθεση για επαναδιαπραγμάτευση. Είναι όλη η στρατηγική της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου. Που απαιτεί τη σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να γίνει ακόμη φτηνότερη η εργατική δύναμη, ανταγωνιστικότεροι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δηλαδή, έτσι ή αλλιώς, ο λαός δε γλυτώνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ