Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Εργαζόμενοι και γονείς πληρώνουν το μάρμαρο της αύξησης του ΦΠΑ στα φροντιστήρια.

-- Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και προγραμματισμένες φεστιβαλικές δραστηριότητες για τις επόμενες μέρες.

-- Πετρούπολη: Απολογισμός του δημοτικού προγράμματος «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015» και σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τη νέα σεζόν. Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο αθλητικός σύμβουλος του δήμου, Λευτέρης Καζαδέης.

-- Πολιτιστικές προτάσεις.

Σήμερα τα αποτελέσματα των πανελλαδικών

Eurokinissi

Ανακοινώνονται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, θα ανακοινωθούν στις 10 π.μ. και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Ονομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της μέρας.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και τις αυξήσεις στα φροντιστήρια

Μειωμένους μισθούς στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και αυξημένα δίδακτρα φέρνει η επιβολή του ΦΠΑ της τάξης του 23% στα φροντιστήρια

Phasma

Στις πλάτες των εργαζομένων, είτε είναι εκείνοι που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια είτε εκείνοι που εργάζονται σε αυτά, πέφτει και η αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, που ήρθε στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι σχετικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της κυβέρνησης, προβλέπουν ΦΠΑ 23% σε επιχειρήσεις που παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους φροντιστηριακή εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας.

Χιλιάδες γονείς με παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο, θα δουν από αυτό το Σεπτέμβρη αυξημένο τον ήδη φουσκωμένο και δυσβάσταχτο λογαριασμό της παραπαιδείας στην οποία ωθούνται, κυρίως για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Με βάση, λοιπόν, τιμολόγια φροντιστηρίων για την περσινή σχολική χρονιά, για ένα μαθητή Λυκείου, τα μηνιαία δίδακτρα στα φροντιστήρια κυμαίνονταν στα 150 - 200 ευρώ για την Α' Λυκείου και από 200 μέχρι 280 ευρώ για τη Β' Λυκείου, αναλόγως με τα μαθήματα που επιλέγει να παρακολουθήσει ο μαθητής. Από 300 ευρώ - μέση τιμή - το μήνα ξεκινά το πακέτο μαθημάτων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, φτάνοντας ή ξεπερνώντας και τα 400 ευρώ το μήνα (ή 4.000 ευρώ το χρόνο) αναλόγως την κατεύθυνση.

Πέρσι, ένας γονιός που έχει π.χ. ένα παιδί στην Α' Λυκείου και ένα στη Γ' Λυκείου, το οποίο προετοιμαζόταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις, πλήρωσε περίπου 6.000 ευρώ σε φροντιστήρια. Μετά την επιβολή του ΦΠΑ, το ποσό φέτος θα είναι αυξημένο κατά 23%, δηλαδή θα φτάνει περίπου 7.400 ευρώ, με την αφαίμαξη να εντείνεται, τη στιγμή που τα εισοδήματα χτυπιούνται. Στα παραπάνω προστίθενται βέβαια και τα τεράστια ποσά που δίνουν επίσης οι γονείς κάθε χρόνο για τα παιδιά τους από την ηλικία του δημοτικού σε κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς η ξενόγλωσση εκπαίδευση είναι στην ουσία υπόθεση ιδιωτών και σε αυτήν επίσης αυξάνονται τα δίδακτρα κατά 23%.

Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Ρ» ο Βασ. Τόγιας, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, το μέτρο έρχεται να αποτελέσει έναν ακόμα έμμεσο φόρο προς τους γονείς που αντέχουν ακόμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ ιδίως για τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ποσό το οποίο θα εκτοξευθεί. «Απαιτούμε την κατάργηση του μέτρου και να παρθούν άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς που πλήττονται από την κρίση, μέσα από το σχολείο, με Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και Ενισχυτική Διδασκαλία που θα λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό», σημειώνει, τονίζοντας πως «αυτή την αύξηση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι γονείς, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που η αύξηση απορροφηθεί από τα φροντιστήρια, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε αυτά, μέσα από περικοπές στα ωρομίσθιά τους».

«Απορρόφηση» ΦΠΑ με μειώσεις ωρομισθίων

Ηδη, καταγγελίες από πλευράς εκπαιδευτικών που εργάζονται σε φροντιστήρια στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν πως δύο τουλάχιστον φροντιστήρια μείωσαν τα ήδη χαμηλά ωρομίσθια και τις ώρες διδασκαλίας εργαζομένων. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος αναφέρεται σε μία περίπτωση φροντιστηρίου που προέβη σε μειώσεις ημερομισθίου περίπου 10% και ωρών διδασκαλίας σε όλους τους εργαζομένους του, μετακινώντας σε αυτούς το κόστος του ΦΠΑ. Σε αντίστοιχη λογική, άλλο ένα φροντιστήριο επίσης στη Β. Ελλάδα ανακοίνωσε μειώσεις 20% στα ωρομίσθια και μειώσεις στις ώρες διδασκαλίας τους. Αντίστοιχες νύξεις έχουν γίνει από ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και σε άλλες περιπτώσεις, που φοβούνται μείωση των πελατών και των κερδών τους λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εντείνοντας την πίεση στους εργαζόμενους.

«Είναι φανερό ότι τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα χειροτερεύουν αν δεν αποφασίσουν να σηκώσουν κεφάλι. Είναι φανερό ότι η γραμμή των εργοδοτών είναι ενιαία, ενιαία θα πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, με αφορμή τα παραπάνω. «Οι εργοδότες "κλαίγονται" ότι δε βγαίνουν, αλλά κανείς τους δεν μπαίνει στη διαδικασία να μας απαντήσει: Ολα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και πέρσι, που είχαν απίστευτη κερδοφορία, γιατί δεν την μοιράστηκαν με τους εργαζόμενους, συνεχίζοντας βέβαια το αίσχος των ατομικών συμβάσεων και των εξευτελιστικών ωρομισθίων;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Σύλλογος καλεί σε οργάνωση στο σωματείο, σε δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε φροντιστήριο. Επίσης, καλεί: «Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με μείωση ωρών είτε με μείωση ωρομισθίου. Να υπογράφουμε συμβάσεις στο πνεύμα της ΣΣΕ που υπήρχε και όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων με απαράδεκτους και παράνομους όρους. Να παλέψουμε ώστε συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στα καλοκαιρινά τμήματα να επαναπροσληφθούν στην αρχή της νέας χρονιάς, τουλάχιστον με τις περσινές τους αποδοχές. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα, να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια στο θέμα αυτό. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες μας».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αυτή τη βδομάδα

Με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ) οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» βαίνουν προς την κορύφωσή τους σε μια σειρά από νομούς της χώρας αυτή τη βδομάδα.

Σ' αυτό το πλαίσιο:

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο «Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς, πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη;». Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν μπαρ, έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

Επίσης την Παρασκευή 28 Αυγούστου γίνονται εκδηλώσεις στο Αίγιο, στο Πολυκέντρο, που θα ξεκινήσουν στις 8 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν: Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Σταθούλα Κατσιδήμα. Παρουσίαση εργασίας «Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης» στο Αίγιο από την ΟΒ Μαθητών. Παράσταση Καραγκιόζη από τον Κωνσταντίνο Τσιαγά. Μουσικό αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Συναυλία με νεανικό συγκρότημα. Ομιλία από την Ζωή Χαχάμη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου γίνεται Φεστιβάλ στις Σέρρες, στο Πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης το Σάββατο 29 Αυγούστου, Φεστιβάλ γίνεται και στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης, με ομιλητή τον Νίκο Χρηστάνη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου, εκδηλώσεις έχουμε στην Εδεσσα, στο Βαρόσι, με ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Την ίδια μέρα, Κυριακή 30 Αυγούστου, το Φεστιβάλ περνάει και από τη Νάουσα, όπου οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο, με ομιλητή τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Προφεστιβαλικές στη Θεσσαλία

Σε γειτονιές της Λάρισας «ταξιδεύει» αυτές τις μέρες το 41ο Φεστιβάλ, με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ως εξής:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα».

-- Αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία ΑΤΑ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ. Θα προβληθεί η ταινία «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι».

Σε όλες τις προφεστιβαλικές θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο με βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ.

  • Επίσης, διήμερο κινηματογραφικών προβολών στο «Τζαμί Κουρσούμ» διοργανώνει από χτες το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και σήμερα, Τετάρτη, θα προβληθεί το «Non Omnis Moriar» που αφορά στην 9μηνη απεργία στη «Χαλυβουργία Ελλάδος». Οι προβολές ξεκινούν στις 9 το βράδυ.
Επίσκεψη στις φυλακές του Ωρωπού

Από την ξενάγηση
Από την ξενάγηση
Το περασμένο Σάββατο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με πρωτοβουλία της Τομεακής Οργάνωσης του Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, επισκέφθηκαν τον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ωρωπού. Τους νεολαίους υποδέχτηκαν μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Ωρωπού του ΚΚΕ, που οργάνωσαν και την ξενάγηση.

Μέσα από την ξενάγηση τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με την ιστορία των φυλακών, που άρχισε να δέχεται πολιτικούς κρατούμενους από το 1933. Εμαθαν για το καλοκαίρι του 1968, οπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές μια ομάδα 70 περίπου νέων, 20 - 30 χρόνων, κρατουμένων της χούντας από το στρατόπεδο Λακκί της Λέρου. Ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν οι νεολαίοι αγωνιστές από τους έμπειρους συγκρατούμενούς τους στη Λέρο και να τους φέρουν σε συνθήκες στις οποίες εκτιμούσαν ότι θα τους πίεζαν για να λυγίσουν. Κι αυτό γιατί στον Ωρωπό, δίπλα στις φυλακές, μπροστά στα μάτια των νέων κρατουμένων, η ζωή συνέχιζε να κυλά, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν δέσμιοι και αναγκάζονταν να ζουν με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής που τους επέβαλλαν. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα και σύντομα μεταφέρθηκαν στα Γιούρα και στη συνέχεια πάλι πίσω στη Λέρο.

Αφού τονίστηκε ότι ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος, οι νεολαίοι ξεναγήθηκαν στο προαύλιο των φυλακών, στο θάλαμο των κρατουμένων, καθώς και στα κελιά της απομόνωσης. Αποχωρώντας οι νέοι κομμουνιστές έδωσαν την υπόσχεση πως θα προσπαθήσουν να φανούν αντάξιοι, πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Αφιέρωμα στη μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ το 1977

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρυμνα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρυμνα
Ξεπέρασε τους στόχους και κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου στην προφεστιβαλική εκδήλωση του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρυμνα. Ελληνες - Ελληνίδες, μετανάστες, μετανάστριες, νέοι, νέες, εργάτες, εργάτριες, νοικοκυρές με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροαγρότες έδωσαν μαζικά το «παρών».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977 όχι μόνο από συναισθηματικούς λόγους, αλλά γιατί μέσα από τις μεγάλες αγωνιστικές παρακαταθήκες των παλιότερων αναδεικνύεται στους νέους εργάτες και εργάτριες ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μπορούν να αποκρούσουν αρνητικές συνέπειες, να αποσπάσουν μεγάλες ή μικρές κατακτήσεις άμεσα, να φθάσουν στην τελική νίκη, που είναι η εξουσία της εργατικής τάξης.

Ετσι, όπως είπαν ο Γιώργος Νουφαρίτσης και ο Δημήτρης Φλούδας, εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ έκανε στάση στη Λάρυμνα των μεγάλων εργατικών αγώνων, των αγώνων για λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα, των αγώνων για την Παιδεία κ.λπ. Εκεί που στη γνωστή σε όλους βαριά βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους διαχρονικά από εργατικά ατυχήματα - ταξικά εγκλήματα πάνω από 70 εργάτες...

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, που επικεντρώθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καλώντας το λαό να δώσει μαζικά την ψήφο του στο ΚΚΕ, να το δυναμώσει για να δυναμώσει και ο ίδιος.

Συγκίνηση προκάλεσε το μικρό θεατρικό για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΠΕ που έπαιξαν νέοι και νέες της ΚΝΕ. Αλλά και η προβολή βίντεο με το χρονικό της απεργίας του '77, η τιμητική αναφορά όλων των ηρωικών απεργών που έκανε η ΚΝΕ, μέσα από τα πρόσωπα των Χ. Οικονόμου, Γ. Ρούσση, Γ. Χαλιού. Μάλιστα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Χ. Οικονόμου, που αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά που είχαν για τη νικηφόρα έκβαση της απεργίας η καθολική βοήθεια και συμπαράσταση του ΚΚΕ, η προβολή της μάχης από τον «Ριζοσπάστη». Εκανε αναφορά σε εκλιπόντα μέλη του ΚΚΕ που είχαν σημαντική συμβολή, αλλά και στην ηρωική στάση που κράτησαν οι γυναίκες των απεργών και οι μαθητές της περιοχής. Η εκδήλωση κράτησε μέχρι το πρωί με λαϊκό γλέντι.

Στο Εράσμιο Ξάνθης

Από το Εράσμιο Ξάνθης πέρασε για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Αυγούστου το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τις εκδηλώσεις του να σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία. Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Λαρίσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που κάλεσε τον κόσμο, «τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους σπουδαστές και φοιτητές με καρδιά και μυαλό μπροστά στις ερχόμενες εκλογές, να μην την πατήσουν. Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στα μνημόνια, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και την εξουσία τους. Καθένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί και μπροστά στην κάλπη αλλά και την επόμενη μέρα για να μεγαλώσουν οι αγώνες απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι.

«Φύση και Ηχοχρώματα»

Συναυλία μουσικής δωματίου στην Τσαγκαράδα Πηλίου

Η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε μαζί με τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε εμφανίζονται στο πλαίσιο των συναυλιών μουσικής δωματίου «Lost in music» στην Τσαγκαράδα Πηλίου.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου, στις 19.00, στην αίθουσα συναυλιών «Χαμένος Μονόκερως» στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα, η Δ. Παπαματθαίου - Μάτσκε και ο Ο. Μάτσκε θα ερμηνεύσουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα, όπως, η 3η σονάτα του Μπετόβεν, η σπάνια παιγμένη σονάτα για βιολί και πιάνο του Γκάμπριελ Φορέ καθώς και το κοντσέρτο του Σεργκέι Προκόφιεφ στην εκδοχή για βιολί και πιάνο.

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πολιτική συγκέντρωση στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη
  • Από χτες τα μέλη της ΚΝΕ μπήκαν στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά», που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη
  • Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθούν στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη, με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...» (στίχοι του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ).

Από χτες, τα μέλη της ΚΝΕ μπήκαν στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά», που θα φιλοξενήσει και φέτος τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και ξεκίνησαν τις εργασίες για τη διαμόρφωσή του. Γιατί το Φεστιβάλ στήνεται αποκλειστικά με την εθελοντική δουλειά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χωρίς σπόνσορες και διαφημιστικές εταιρείες. Ενισχύεται από τον ίδιο τον κόσμο και τη νεολαία, που το αγκαλιάζουν θερμά εδώ και πάνω από 40 χρόνια και το έχουν καταστήσει τον πιο επιτυχημένο πολιτικό - πολιτιστικό νεολαιίστικο θεσμό.

Ετσι, με πολύ μεράκι, πείσμα και ενθουσιασμό, τις επόμενες μέρες τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη θα δίνουν ταυτόχρονα τη μάχη της προετοιμασίας του χώρου, της μαζικής προπαγάνδισης του Φεστιβάλ στη νεολαία και το λαό της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη μάχη των εκλογών.


Γιατί, αντικειμενικά, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ βάζουν στο επίκεντρο των εκδηλώσεών τους τις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, τόσο η περίοδος προετοιμασίας του όσο και το ίδιο το Φεστιβάλ δίνει βήμα συζήτησης για τις εκλογές, για τα κριτήρια που πρέπει να διαμορφώσουν και τη στάση που καλούνται να κρατήσουν οι νέοι μπροστά σε αυτή την αναμέτρηση.

Σήμερα, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως και η νέα συμφωνία - 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα, να τσακίσουν κι άλλο τα δικαιώματα των νέων στη δουλειά, την Ασφάλιση, τη μόρφωση.

Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να σκεφτούν και να αξιοποιήσουν την πείρα όλων των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών. Να μην πέσουν στην παγίδα ούτε της κινδυνολογίας ούτε των αυταπατών. Να αποδοκιμάσουν παλιούς και νέους «σωτήρες» που δοκιμάστηκαν και που μόνο νέα δεινά έφεραν στο λαό. Να τιμωρήσουν όλους όσους ευθύνονται για τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί τα λαϊκά στρώματα όλα τα τελευταία χρόνια. Να δυναμώσουν το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης, της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Το φετινό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα απλωθεί σε δύο μεγάλες σκηνές, όπου θα συναντηθούν γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες μαζί με νέους δημιουργούς και ερμηνευτές. Ταμπλό, εκθέσεις και ιδιαίτεροι χώροι θα είναι αφιερωμένοι στα θέματα των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών κ.ά. Παράλληλα, με ένα πλούσιο και ειδικά φροντισμένο πρόγραμμα που θα ενθουσιάσει τους μικρούς επισκέπτες, θα λειτουργήσει ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη

Μετέφεραν τα απαραίτητα υλικά στο χώρο και ξεκινούν το στήσιμο της πολιτείας του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ΚΝΕ
Μετέφεραν τα απαραίτητα υλικά στο χώρο και ξεκινούν το στήσιμο της πολιτείας του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της ΚΝΕ
Σκηνή Α

Συναυλίες με τους:

Γιώργο Αετόπουλο

Κώστα Καρμπά

Κώστα Μακεδόνα

Λάκη Παπαδόπουλο

Γιάννη Γιοκαρίνη

Νίκο Ζιώγαλα

Χρονίρ

Σκηνή Β

Στέλιος Κοτίδης και Η Μπάντα

Συζήτηση με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει, δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει»

Ηχοι και σκοποί του Πόντου, με τους Θ. Μπαϊρακτάρη και Γ. Δασκουλίδη

Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Παιδότοπος

«Καλοκαιρινές»... Χειροτεχνίες

«Μαθαίνουμε ..."κόλπα" από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα»

«Αθλοπαιδιές», ομαδικά παιχνίδια

Επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές

* Στο χώρο του Παιδότοπου θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες: «Η γωνιά του επιστήμονα» - πειράματα, «Εργαστήρι lego», Facepainting, Χειροτεχνίες - κατασκευές, Παιχνίδι «Ο τροχός της τύχης...».

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Συναυλίες με τους:

Β. Πετρίδη και οι Γκαϊλέ

Μπάμπη Στόκα

Φωτεινή Βελεσιώτου

Λιζέτα Καλημέρη

Σοφία Νάτσιου

Σκηνή Β

Συγκρότημα του ΠΑΜΕ

Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις»

Συναυλίες με τους:

Koza Mostra

Λεωνίδα Μουλαγιαννιό

Νίκο Ταλέα

Μαρία Φραγκούλη

Παιδότοπος

Χειροτεχνίες

«Καιρικά φαινόμενα και οι ήχοι τους». Ομάδα μουσικών μαθαίνει πώς μπορούμε να μιμηθούμε με το σώμα μας και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά.

Μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν

Πάρτυ

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Αφιέρωμα στους αλύγιστους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Συναυλία με τους:

Ρίτα Αντωνοπούλου

Μανώλη Ανδρουλιδάκη

Δημήτρη Μπάση

Σκηνή Β

Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα

Imam Baildi

Βασίλης Κασσούρας

Παιδότοπος

Επίδειξη ξιφασκίας

Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης»

Κινηματογραφικές προβολές

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά διήμερο κινηματογραφικών προβολών στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτέμβρη στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 - 136). Οι προβολές την πρώτη μέρα θα περιλαμβάνουν μια σειρά ταινιών μικρού μήκους και τη δεύτερη μέρα μία ταινία μεγάλου μήκους. Και τις 2 μέρες οι ταινίες θα ξεκινούν στις 21.00 και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 31 Αυγούστου

  • Sam Roma - We are Gypsies aka «Sam Roma - Eimaste Tsigganoi» documentary της Μαρίνας Δανέζη
  • «Η προσευχή», του Θανάση Νεοφώτιστου
  • «JAFAR», της Νάνσυς Σπετσιώτη
  • «Βόλτα», της Στέλλας Κυριακοπούλου

Τρίτη 1 Σεπτέμβρη

  • «Οι ακροβάτες του κήπου», του Χρήστου Δήμα
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Η επιτυχία των καλοκαιρινών αθλητικών προγραμμάτων και τα σχέδια για τη νέα σεζόν

Μιλάει στο «Ριζοσπάστη» ο αθλητικός σύμβουλος του Δήμου, Λευτέρης Καζαδέης

Από τις αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου Πετρούπολης
Από τις αθλητικές δραστηριότητες του Δήμου Πετρούπολης
Οδεύοντας προς το τέλος του επιτυχημένου προγράμματος αθλητικών δραστηριοτήτων που διοργάνωσε τους τελευταίους πέντε μήνες περίπου ο Δήμος Πετρούπολης με την ονομασία «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», ο «Ριζοσπάστης» συζητά σήμερα με τον αθλητικό σύμβουλο του Δήμου, Λευτέρη Καζαδέη, για την απήχηση που είχαν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες στη νεολαία και τους μαθητές της περιοχής. Παράλληλα, μας φανερώνει τα σχέδια του Δήμου για αντίστοιχες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα με την έναρξη της νέας σεζόν.

Ο ίδιος μας εξηγεί και τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η δημοτική αρχή, προκειμένου να προσφέρει το δικαίωμα στην άθληση για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κόντρα στις λογικές που την έχουν μετατρέψει σήμερα σε πολυτέλεια γι' αυτούς με μεγάλο κόστος.

Παραθέτουμε τη συζήτηση:

-- Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, πώς εκτιμάει η δημοτική αρχή την απήχηση που είχαν οι αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποίησε ο Δήμος;

-- Εκλεισε ένα πλούσιο πρόγραμμα 12 εκδηλώσεων που αγκαλιάστηκαν με θέρμη από κατοίκους της πόλης μας κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα αυτό, με την ονομασία «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», περιελάμβανε αθλητικές εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια, σε συνεργασία με τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, καθώς και με επίσημους φορείς του Αθλητισμού (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, Σύνδεσμος Ελλήνων Ολυμπιονικών κ.ά.).


Η διοίκηση του Δήμου, για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, συνέχισε τις αθλητικές δραστηριότητες, ολοκληρώνοντας και τα προγράμματα «Καλοκαιρινές Αθλοπαιδιές» και «Καλοκαιρινοί Παιδότοποι». Για 5η συνεχόμενη χρονιά, υλοποιήσαμε αυτά τα δύο προγράμματα σε αθλητικούς χώρους και τα σχολεία του Δήμου, με αθρόα συμμετοχή των παιδιών της πόλης μας. Στις Αθλοπαιδιές και στους Παιδότοπους συμμετείχαν πάνω από 1.400 παιδιά, με πολύ χαμηλή συνδρομή στις Αθλοπαιδιές και εντελώς δωρεάν στους Παιδότοπους.

Τα προγράμματα αυτά γίνονται με δύο στόχους. Πρώτον, τα παιδιά να έρχονται σε πρώτη επαφή με μια σειρά βασικά λαϊκά αθλήματα και δραστηριότητες, όπως ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, χάντμπολ, παραδοσιακούς χορούς, λάτιν χορούς, θεατρικό παιχνίδι κ.ά. Μετά από αυτή την πρώτη επαφή, αποκτούν κίνητρο να ασχοληθούν με το άθλημα ή τη δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει ή έχουν κλίση προς αυτήν. Δεύτερον, δίνεται μια διέξοδος και διευκόλυνση σε γονείς που, λόγω οικονομικής στενότητας ή λόγω εργασίας, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν διακοπές στην οικογένειά τους την αντίστοιχη περίοδο. Τα παιδιά τους παρακολούθησαν αυτές τις δραστηριότητες έως το τέλος Ιούλη. Η απήχηση ήταν μεγάλη και αυτό δε φαίνεται μόνο από τη συμμετοχή, αλλά και από τις τελικές επιδείξεις των παιδιών, όπου τα παιδιά παρουσίαζαν ό,τι είχαν διδαχτεί, με εξαιρετικά σχόλια από γονείς και άλλους παρευρισκόμενους.

-- Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και η άθληση έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια, ποιος ο ρόλος που παίζουν τέτοιου είδους προγράμματα;

-- Οι σημερινές συνθήκες, στις οποίες ο αθλητισμός έχει μετατραπεί σε προνόμιο για λίγους, αντί να είναι δωρεάν λαϊκό αγαθό, η αξία και η συμβολή τέτοιων προγραμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική. Θέση της διοίκησης είναι ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια, γι' αυτό προσπαθούμε να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό η λαϊκή οικογένεια που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής και να μη στερείται τις αξίες και τα οφέλη που προάγει ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός στον άνθρωπο. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα νέα ζευγάρια, οι σύλλογοι έχουν τα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις του Δήμου στη διάθεσή τους και όχι ως κάτι απαγορευμένο λόγω του υψηλού κόστους.

-- Ενόψει της νέας σεζόν που αρχίζει το Σεπτέμβρη, ποια είναι τα σχέδια του Δήμου για τον τομέα του Αθλητισμού;

-- Το Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εγγραφές για όλες τις αθλητικές δράσεις του Δήμου (ρυθμική γυμναστική, ενόργανη γυμναστική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τμήμα ΑΜΕΑ), όπου περιμένουμε να συμμετέχουν και φέτος χιλιάδες κόσμου. Θα προσπαθήσουμε και πάλι, στο μέτρο του δυνατού, να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερους ενδιαφερόμενους, καθώς οι αθλητικοί χώροι και το προσωπικό είναι συγκεκριμένα.

-- Ενόψει και του νέου σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή, τι δυσκολίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε αυτά τα όποια σχέδια να εφαρμοστούν και στην πράξη;

-- Είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόσθετες δυσκολίες, γιατί ψηφίστηκε πρόσφατα το νέο μνημόνιο Τσίπρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το οποίο θα εντείνει την οικονομική ασφυξία των δήμων, διότι μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ. Με όλα τα προηγούμενα μνημόνια και με το μνημόνιο Τσίπρα, είναι στον αέρα οι συμβάσεις των εργαζομένων και δε γίνεται λόγος για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που ήδη υπάρχουν.

Παρ' όλες τις δυσκολίες, όμως, εμείς θα δώσουμε τη μάχη να μην κλείσει καμία δράση και αθλητική εγκατάσταση του Δήμου μας. Ταυτόχρονα, δε θα χαρατσώσουμε τους ωφελούμενους, προκειμένου να αυξήσουμε τα ίδια έσοδα, όπως μας προτείνει να κάνουμε και αυτή η κυβέρνηση, στο έγγραφο για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.

Σ' αυτή την προσπάθεια, θα ενημερώνουμε συνεχώς γονείς, αθλούμενους και τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, για τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται και θα τους καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, για να αντισταθούμε σ' αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ