Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αφιέρωμα στη μεγάλη απεργία στη ΛΑΡΚΟ το 1977

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρυμνα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρυμνα
Ξεπέρασε τους στόχους και κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου στην προφεστιβαλική εκδήλωση του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρυμνα. Ελληνες - Ελληνίδες, μετανάστες, μετανάστριες, νέοι, νέες, εργάτες, εργάτριες, νοικοκυρές με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροαγρότες έδωσαν μαζικά το «παρών».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977 όχι μόνο από συναισθηματικούς λόγους, αλλά γιατί μέσα από τις μεγάλες αγωνιστικές παρακαταθήκες των παλιότερων αναδεικνύεται στους νέους εργάτες και εργάτριες ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μπορούν να αποκρούσουν αρνητικές συνέπειες, να αποσπάσουν μεγάλες ή μικρές κατακτήσεις άμεσα, να φθάσουν στην τελική νίκη, που είναι η εξουσία της εργατικής τάξης.

Ετσι, όπως είπαν ο Γιώργος Νουφαρίτσης και ο Δημήτρης Φλούδας, εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Φθιώτιδας της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ έκανε στάση στη Λάρυμνα των μεγάλων εργατικών αγώνων, των αγώνων για λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα, των αγώνων για την Παιδεία κ.λπ. Εκεί που στη γνωστή σε όλους βαριά βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους διαχρονικά από εργατικά ατυχήματα - ταξικά εγκλήματα πάνω από 70 εργάτες...

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, που επικεντρώθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καλώντας το λαό να δώσει μαζικά την ψήφο του στο ΚΚΕ, να το δυναμώσει για να δυναμώσει και ο ίδιος.

Συγκίνηση προκάλεσε το μικρό θεατρικό για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΠΕ που έπαιξαν νέοι και νέες της ΚΝΕ. Αλλά και η προβολή βίντεο με το χρονικό της απεργίας του '77, η τιμητική αναφορά όλων των ηρωικών απεργών που έκανε η ΚΝΕ, μέσα από τα πρόσωπα των Χ. Οικονόμου, Γ. Ρούσση, Γ. Χαλιού. Μάλιστα, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Χ. Οικονόμου, που αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά που είχαν για τη νικηφόρα έκβαση της απεργίας η καθολική βοήθεια και συμπαράσταση του ΚΚΕ, η προβολή της μάχης από τον «Ριζοσπάστη». Εκανε αναφορά σε εκλιπόντα μέλη του ΚΚΕ που είχαν σημαντική συμβολή, αλλά και στην ηρωική στάση που κράτησαν οι γυναίκες των απεργών και οι μαθητές της περιοχής. Η εκδήλωση κράτησε μέχρι το πρωί με λαϊκό γλέντι.

Στο Εράσμιο Ξάνθης

Από το Εράσμιο Ξάνθης πέρασε για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Αυγούστου το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με τις εκδηλώσεις του να σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία. Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Λαρίσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που κάλεσε τον κόσμο, «τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους σπουδαστές και φοιτητές με καρδιά και μυαλό μπροστά στις ερχόμενες εκλογές, να μην την πατήσουν. Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στα μνημόνια, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και την εξουσία τους. Καθένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί και μπροστά στην κάλπη αλλά και την επόμενη μέρα για να μεγαλώσουν οι αγώνες απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορικός περίπατος στη ΛΑΡΚΟ (2018-04-27 00:00:00.0)
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες (2015-08-21 00:00:00.0)
Προγραμματισμένες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες (2015-08-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ (2008-08-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις - δίδαγμα για τους νέους (2008-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org