Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Επίσκεψη στις φυλακές του Ωρωπού

Από την ξενάγηση
Από την ξενάγηση
Το περασμένο Σάββατο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με πρωτοβουλία της Τομεακής Οργάνωσης του Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, επισκέφθηκαν τον ιστορικό χώρο των φυλακών του Ωρωπού. Τους νεολαίους υποδέχτηκαν μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Ωρωπού του ΚΚΕ, που οργάνωσαν και την ξενάγηση.

Μέσα από την ξενάγηση τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήρθαν σε επαφή με την ιστορία των φυλακών, που άρχισε να δέχεται πολιτικούς κρατούμενους από το 1933. Εμαθαν για το καλοκαίρι του 1968, οπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές μια ομάδα 70 περίπου νέων, 20 - 30 χρόνων, κρατουμένων της χούντας από το στρατόπεδο Λακκί της Λέρου. Ο στόχος ήταν να απομακρυνθούν οι νεολαίοι αγωνιστές από τους έμπειρους συγκρατούμενούς τους στη Λέρο και να τους φέρουν σε συνθήκες στις οποίες εκτιμούσαν ότι θα τους πίεζαν για να λυγίσουν. Κι αυτό γιατί στον Ωρωπό, δίπλα στις φυλακές, μπροστά στα μάτια των νέων κρατουμένων, η ζωή συνέχιζε να κυλά, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν δέσμιοι και αναγκάζονταν να ζουν με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής που τους επέβαλλαν. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα και σύντομα μεταφέρθηκαν στα Γιούρα και στη συνέχεια πάλι πίσω στη Λέρο.

Αφού τονίστηκε ότι ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος, οι νεολαίοι ξεναγήθηκαν στο προαύλιο των φυλακών, στο θάλαμο των κρατουμένων, καθώς και στα κελιά της απομόνωσης. Αποχωρώντας οι νέοι κομμουνιστές έδωσαν την υπόσχεση πως θα προσπαθήσουν να φανούν αντάξιοι, πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org