Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ανακυκλώνουν τα ίδια παλιά υλικά

Οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, που εντάθηκαν από το 2010 και μετά, δεν άφησαν ανεπηρέαστο και το συνδικαλιστικό κίνημα. Το αντίθετο μάλιστα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι «κολεγιές» που ωρίμαζαν για χρόνια στα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κύρια ανάμεσα σε δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ (τουλάχιστον ενός μέρους της), αποτέλεσαν πρόπλασμα για συνεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά το εκλογικό φυλλορρόημα του ΠΑΣΟΚ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, επί 34 χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος, το 2013, παραμονές του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, εξήγγειλε μαζί με άλλους πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ την ίδρυση μιας νέας παράταξης με την επωνυμία ΕΜΕΙΣ.

Για την ιστορία, ο Ν. Φωτόπουλος προβλήθηκε όσο λίγοι συνδικαλιστές ως «πολέμιος» των μνημονίων και, στη βάση του «αντιμνημονιακού» μετώπου που προπαγάνδιζε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πολύ κοντά με τις δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τόσο κοντά, μάλιστα, που το 2014, στην ιδρυτική διάσκεψη του ΜΕΤΑ, συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδέχτηκε την «Αυτόνομη Παρέμβαση», ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και σημερινός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΣ της επιχείρησης, συμμετείχε ως επίσημος προσκεκλημένος, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ, επίσης όψιμα «αποστασιοποιημένο» από την ΠΑΣΚΕ, Θ. Μπαλασόπουλο.

***

Ο Ν. Φωτόπουλος χαιρέτισε τότε από το βήμα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΕΜΕΙΣ να «βρεθεί κάτω και από τον ίδιο τίτλο» με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιούνη του ίδιου χρόνου, έγινε το 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εκεί, στο ψηφοδέλτιο με τον τίτλο ΕΑΜΕ, με επικεφαλής τον Ν. Φωτόπουλο, βρήκαν στέγη οι παρατάξεις που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζονταν μέσω της ΣΑΔ (δραστηριοποιείται σε επίπεδο Ομοσπονδίας) και της «Αγωνιστικής Ενότητας» (δραστηριοποιείται στην Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ).

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», αυτή η συνεργασία είχε γίνει στη βάση παρασκηνιακών συνδιαλλαγών για τη διαμόρφωση συσχετισμών και το μοίρασμα καρεκλών ανάμεσα στην παράταξη του Φωτόπουλου και τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από το συνέδριο, με επιστολή του προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φωτόπουλος αποκάλυπτε τη συμφωνία που είχε γίνει και συγκεκριμένα να ενισχύσει η ΕΑΜΕ τις άλλες δύο παρατάξεις, προκειμένου να καταλάβουν έδρες στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Κατά τα φαινόμενα, η συμφωνία προχώρησε ακόμα περισσότερο και εκφράστηκε με συμμετοχή των αντιπροσώπων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του Φωτόπουλου.

***

Βέβαια, ο «αντιμνημονιακός» πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δεν βρέθηκε τυχαία στο ίδιο μετερίζι με τους ΣΥΡΙΖΑίους συνδικαλιστές. Πολύ πριν από αυτούς, υπήρξε υπέρμαχος της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, με όρους «υγιούς ανταγωνισμού», που υιοθέτησε στο πρόγραμμά του και ο ΣΥΡΙΖΑ, αθωώνοντας επί της ουσίας την πολιτική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ, που είναι τα παράγωγα της πολιτικής της «απελευθέρωσης».

Δείτε τι έλεγε ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ο Ν. Φωτόπουλος το 2008: «Να αφήσουν επιτέλους ελεύθερη και τη ΔΕΗ να ανταγωνιστεί (...) Δεν είμαστε ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία (...) Θέλουμε ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό επί ίσοις όροις». Ο ίδιος, το 2010, στο 33ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, καλούσε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Μην μας χαριστείτε σε τίποτα. Κάντε μόνο ένα πράγμα. Επιβάλλετε ίσους όρους ανταγωνισμού».

Από τότε, «πολύ νερό κύλησε στ' αυλάκι». Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε με ευχαρίστηση τις υπηρεσίες πρώην ΠΑΣΟΚων συνδικαλιστών για να σπείρει αυταπάτες και ψέματα στους εργαζόμενους ότι μπορεί τάχα με μια δική του διακυβέρνηση να δοθεί λύση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Ακόμα και όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι πραγματικές στοχεύσεις της διαχείρισης ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούσαν σε συλλαλητήρια στήριξης ή και «διόρθωσης» της κυβερνητικής πολιτικής, συνεχίζοντας να καλλιεργούν κλίμα ανοχής και αναμονής.

***

Τώρα, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε με άρθρο του στο διαδίκτυο ότι μετακομίζει πάλι πολιτικά και ότι στο εξής θα στεγάζεται στο νέο κόμμα του Λαφαζάνη, τη «Λαϊκή Ενότητα». Μάλιστα, αιτιολογεί αυτή του την απόφαση με τα εξής ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα: «Δεν μπορώ, δεν έχω το δικαίωμα, δεν με αφήνει η συνείδησή μου να αγνοήσω και να προσπεράσω την παλικαρίσια στάση όλων όσων από το ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας καρέκλες και οφίτσια πρωτοτυπώντας παρέμειναν συνεπείς χωρίς να λογαριάσουν κόστος τιμώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αθώοι του αίματος», λοιπόν, ο Λαφαζάνης και οι άλλοι, που από τις υπουργικές τους θέσεις στήριξαν το προηγούμενο επτάμηνο τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αυτές δεν οδηγούν απαραίτητα σε ένα τρίτο μνημόνιο. «Στηρίζω αυτούς που δεν μας κορόιδεψαν», καταλήγει ο Ν. Φωτόπουλος, κρύβοντας ότι είναι ένας από αυτούς που συμμετέχουν ενεργά στην κοροϊδία των εργαζομένων και του λαού, άλλοτε με τα «αντιμνημονιακά» μέτωπα, άλλοτε με την αλλαγή «μαρκίζας» στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ και τις συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τη μετοίκηση και τον εξαγνισμό του «ΣΥΡΙΖΑ 2»...


Π.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org