Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παροχή διαβεβαιώσεων στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Στην Ουκρανία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, για επαφές με εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία στηρίζεται από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό και τις λυκοσυμμαχίες ΕΕ - ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, δείχνοντας έτσι και τα όρια της «πολυεπίπεδης» πολιτικής που -όπως διατείνεται- ασκεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να στοιχειοθετήσει ότι κάνει ανοίγματα και προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως τη Μόσχα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ουκρανό ομόλογό του P. Klimkin, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, κάνοντας γαργάρα το ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις η επέμβαση ΗΠΑ - Γερμανίας - ΕΕ στη χώρα, καθώς και η δράση των ουκρανικών νεοφασιστικών συμμοριών, υποστήριξε: «Πιστεύουμε βαθιά ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις, μέσω της διπλωματικής οδού. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τη Συμφωνία του Μινσκ, καθώς και τα μέτρα υλοποίησής και διασφάλισής της που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Και όπως αναφέρει και η συμφωνία του Μινσκ, στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας», αναφορά που διαβάζεται και ως αντίθεση στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, πέρα απ' ό,τι συμβαίνει στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Παραπέρα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που θέλει να παίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως ...μαντατοφόρος μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Ν. Κοτζιάς επέμεινε: «Λέμε ότι θέλουμε διπλωματικές λύσεις. Είπα στον κ. Klimkin ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στη διάθεσή του, προκειμένου να διευκολύνει κάθε διπλωματική διαδικασία. Ενα τελευταίο σημείο. Εμείς ανησυχούμε στην Ελλάδα πάρα πολύ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ανησυχούμε για το τζιχαντιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή και για την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική. Γι' αυτό, πέρα από την αλληλεγγύη μας προς τους καθημερινούς ανθρώπους, πέραν από την πίστη μας στο διεθνές Δίκαιο, θεωρούμε -και για τους δικούς μας πολίτες αλλά και για όλους τους πολίτες της Ευρώπης- ότι είναι ύψιστη ανάγκη η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουκρανίας. Δεν το λέμε για την Ουκρανία, δεν το λέμε για να είναι πιο ήσυχος ο φίλος μας ο Pavlo, αλλά γιατί είναι κοινή ζωτική ανάγκη όλων μας».

Θέλει κυρώσεις ...αποτελεσματικές

Ερωτώμενος δε για τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και τις οποίες υπερψήφισε και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (όπως και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), ο Ν. Κοτζιάς τις υπερασπίστηκε, ισχυριζόμενος ότι οι αποτελεσματικές κυρώσεις διευκολύνουν την «ειρηνική διαπραγμάτευση»: «Η Ελλάδα κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της ΠΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά. Εγώ πάντα υποστήριζα ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση. Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης. Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας προωθούμε -με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας- εκείνες τις κυρώσεις που φέρνουν την άλλη μεριά στο τραπέζι τις ειρηνικής διαπραγμάτευσης. Οι κυρώσεις δεν είναι στη διεθνή πολιτική ένα εργαλείο έκφρασης θυμού ή συναισθήματος. Θα πρέπει να έχουν ένα στόχο. Οι κυρώσεις σήμερα μπορεί να έχουν την τύχη των κυρώσεων που είχαν κατά της Κούβας και κατά του Ιράν(σ.σ. εννοεί ότι δεν απέδωσαν!). Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο διπλωματίας. Πρέπει να βοηθούν την ειρήνη και να εξυπηρετούν τη διπλωματία. Κυρώσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήσαμε εμείς για το βαλκανικό πρόβλημα -που δεν ήταν αποτελεσματικές, το λέμε σε κάθε φίλο μας- θα πρέπει να τις αποφεύγουμε»...

  • Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ενώ στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MedGroup).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ