Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποδοχή του κινεζικού στόλου με δεσμεύσεις για περισσότερες «μπίζνες»

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Κίνας ότι θα διευρυνθούν τα πεδία κερδοφορίας τους, με τις πλάτες του κράτους που θα ενισχύσει τα σχέδιά τους, παρείχε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος χτες στο λιμάνι του Πειραιά τον 18ο στόλο της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και για τις λαμπρές προοπτικές που διανοίγονται για μπίζνες σε μια σειρά από τομείς. Υπέδειξε τη ναυτιλιακή συνεργασία, επικροτώντας μάλιστα το γεγονός ότι εκατοντάδες πλοία Ελλήνων εφοπλιστών ναυπηγούνται στα ναυπηγεία της Κίνας. Αλλωστε, οι εφοπλιστές εφόσον συνάπτουν συμφωνίες μεταφοράς κινεζικών εμπορευμάτων, ναυπηγούν πλοία στην Κίνα. Βεβαίως, τα ελληνικά ναυπηγεία δεν έχουν δουλειές.

Με αφορμή την επίσκεψη του στόλου και την κοινή ναυτική άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως σηματοδοτείται μια νέα περίοδος στις ναυτικές αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών που θα εμπλουτιστούν με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόσθεσε πως η σημαντική συνεργασία στη θάλασσα αποτελεί τη βάση για ενισχυμένη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στη σημαντική δραστηριοποίηση της ΚΟΣΚΟ στο λιμάνι του Πειραιά, στις κινεζικές επενδύσεις που θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον, το κοινό όφελος των λαών μας», όπως είπε, παρουσιάζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων σαν συμφέροντα και των λαών.

Συμβολή στη διασύνδεση Ασίας - Ευρώπης για μεγέθυνση του εμπορίου

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιθυμία να αναδειχτεί το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι για το οποίο θα αναζητηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και σε κινεζικούς οικονομικούς φορείς.

Διαβεβαίωσε την Κίνα ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει την κινεζική πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του χερσαίου και του θαλάσσιου «δρόμου του μεταξιού», με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο της κύριας πύλης εισόδου στην Ευρώπη των εμπορευμάτων της Κίνας.

Εκτίμησε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια για «μπίζνες» στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων και φυσικά στον τομέα του Τουρισμού.

Απ' την πλευρά του, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους Ελληνες εφοπλιστές που αποτελούν, όπως είπε, τους μεγαλύτερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, ενώ μεταφέρουν με τα πλοία τους τα μισά εισαγόμενα πετρέλαια. Χαρακτήρισε καλούς εταίρους για την ανάπτυξη τις δύο χώρες, ενώ εξήρε το γεγονός ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις υλοποίησαν, μέσω του Πειραιά, το όνειρό τους για επενδύσεις στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ