Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προβληματισμοί για τις συνθήκες ρευστότητας

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στο φόντο των προχτεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.

Στις δηλώσεις του, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε πως «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο μία αμοιβαία επωφελής και λειτουργική μεταβατική συμφωνία και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του αυριανού (σημερινού) Γιούρογκρουπ». «Δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να μας φοβίζει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα μας». Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η ΕΚΤ συναρτά εν πολλοίς τη θέση της από το τι θα γίνει στο Γιούρογκρουπ». Ο ίδιος, σχετικά με τις συνθήκες ρευστότητας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», «σκοπός τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΤτΕ είναι να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γ. Βάιντεμαν, σε χτεσινές δηλώσεις του, τόνισε ότι το ζήτημα των κεφαλαιακών περιορισμών στις ελληνικές τράπεζες βρισκόταν εκτός ατζέντας από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Λόγος γίνεται για την επιβολή πλαφόν στα ημερήσια όρια ανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς και για περιορισμό των κινήσεων σε μεγάλες δοσοληψίες επιχειρήσεων. Μάλιστα, τα σενάρια αυτά διακινήθηκαν μέσω δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «FAZ», τα οποία στη συνέχεια διαψεύστηκαν και από την ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το φαινόμενο της μαζικής απόσυρσης καταθέσεων προσλαμβάνει εντατικότερους ρυθμούς, ενώ σύμφωνα με διακινούμενα σενάρια, έχει ξεκινήσει η εισαγωγή χαρτονομισμάτων από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο επίσης διαψεύδεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Κατά 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών (στα 68,5 δισ. ευρώ από 65 δισ.) μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» ρευστότητας (ELA). Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ορίου δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα που μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στην ΕΚΤ ήταν για αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ