Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΒ ΓΙΑ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Μυρίζουν» μεγάλα περιθώρια κέρδους τα ντόπια μονοπώλια

«Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες» εντοπίζουν σε Ν. Αφρική, Νιγηρία, Ζάμπια, Μποτσουάνα, Κένυα και Αιθιοπία

Στιγμιότυπο από την «ενημερωτική ημερίδα» του ΣΕΒ και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου
Στιγμιότυπο από την «ενημερωτική ημερίδα» του ΣΕΒ και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου
Στο στόχαστρο ντόπιων λιμναζόντων κεφαλαίων έχει μπει για τα καλά η ζώνη της Υποσαχάριας Αφρικής, καθώς βλέπουν εκεί νέα πεδία με μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν στις 17/2, σε «ενημερωτική ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής» που διοργάνωσαν (σε συνέχεια αντίστοιχων προηγούμενων τέτοιων πρωτοβουλιών) ο ΣΕΒ - Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων (φορέας του Συνδέσμου, για τη «διαμόρφωση συνθηκών επιχειρηματικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αποτελείται από 38 μεγάλες επιχειρήσεις - ιδρυτικά μέλη (...) έχει στόχο τη συστηματική ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων για αποτελεσματική διείσδυσή στις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές και την αξιοποίηση δυνατοτήτων και ευκαιριών για εξαγωγές, επενδύσεις και συμπράξεις με διεθνή σχήματα. Παράλληλα, προβάλλει την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας ως πρόσφορο επιχειρηματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων») και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης (εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις που «διατηρούν εμπορικές σχέσεις, έχουν δεσμούς, είτε ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των εργασιών τους στην αφρικανική ήπειρο. Πρωταρχικός σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η προώθηση και ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών σε όλα τα πεδία μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της Ελλάδας»).

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ημερίδα, εκπρόσωποι πρεσβειών και στελέχη επιχειρήσεων πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για 6 αφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Νιγηρία, Ζάμπια, Mποτσουάνα, Κένυα, Αιθιοπία), για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δυνατότητες εισόδου στις αγορές. Την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν πρέσβεις, πρόξενοι και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, παρακολούθησαν 150 στελέχη ελληνικών εταιρειών, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον που τους προκαλεί η αφρικανική ήπειρος.

Κάλεσμα για εξαγωγικό και επενδυτικό «σαφάρι»

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ - Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, Θ. Λαβίδας, τόνισε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ανερχόμενη δύναμη, με ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία αγορών, αλλά και προσφορά σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών, λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό των υποδομών, την τεχνολογική εξέλιξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Οι συγκεκριμένες χώρες, με συνολικό πληθυσμό 385 εκατομμύρια κατοίκους, εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Ν. Αφρική 3%, Νιγηρία 6,2%, Ζάμπια 7,1%, Μποτσουάνα 6%, Κένυα 5,5%, Αιθιοπία 10,4%). Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε, καλούνται να επιδοθούν σε ένα εξαγωγικό και επενδυτικό «σαφάρι» και, παρά τις δυσκολίες, «να διεκδικήσουν ρόλο στην πρόοδο και εξέλιξή τους», μεταφέροντας τεχνογνωσία, «ενεργοποιώντας το νεανικό ανθρώπινο δυναμικό», εισάγοντας σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, προσφέροντας νέα και ανταγωνιστικά προϊόντα ευρωπαϊκής ποιότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, σε κατασκευαστικά έργα μεγάλης και μεσαίας κλίμακας, στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, στην ανάπτυξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στην αγροτική παραγωγή, στα φαρμακευτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας, με πολλές ακόμα ευκαιρίες και σε άλλους κλάδους, όπως είπε.

Ο γγ του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, Δ. Μανιατάκης, δήλωσε ότι οι οικονομίες της Αφρικής γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τραπεζικοί όμιλοι του εξωτερικού προβλέπουν ότι τα επόμενα 20 χρόνια, η οικονομία της Αφρικής θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, γεγονός που την καθιστά νέο προορισμό των διεθνών επενδυτών.«Η παγκόσμια οικονομική κρίση απέδειξε την προσαρμοστικότητα της αφρικάνικης ηπείρου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ορθή οικονομική πολιτική που είχαν ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το χαμηλό πληθωρισμό, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, στην αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και στη σχετική μείωση του χρέους» υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ. Τέλος, ο ΣΕΒ - Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα σχεδιάσει προσεχώς επιχειρηματική αποστολή σε επιλεγμένες αφρικανικές χώρες για επιτόπια διερεύνηση των δυνατοτήτων για τους ελληνικούς ομίλους, αναζήτηση κατάλληλων τοπικών συνεργατών και επαφές με κρατικές αρχές και οργανισμούς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δέκα άξονες δράσης των επιχειρηματικών ομίλων(2015-12-12 00:00:00.0)
Πιέσεις ΗΠΑ για Λιβύη και Σουδάν(2011-06-15 00:00:00.0)
«Επίθεση» φιλίας από την Κίνα(2007-02-25 00:00:00.0)
Και εγένετο ...«Αφρικανική Ενωση»(2002-07-09 00:00:00.0)
Ο Κλίντον "θηρεύει" προς όφελος των πολυεθνικών(1998-04-05 00:00:00.0)
Πρόσωπο(1998-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ