Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε πλήρη εξέλιξη οι αντιλαϊκές διεργασίες

Διαπραγματευτικό «ατού» της συγκυβέρνησης οι ισχυρές δεσμεύσεις στους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ)

Η απόλυτη εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, οι ισχυρές δεσμεύσεις προς όλους τους «θεσμούς» που συναποτελούν την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), η αποχή από κάθε είδους «μονομερείς ενέργειες», η διαμόρφωση «κατάλληλων πρωτογενών πλεονασμάτων» (που ματώνουν... «κατάλληλα» το λαό!), αποτελούν ορισμένα από τα πρώτα βασικά γνωρίσματα του επιχειρούμενου «συμβιβασμού» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τα παραπάνω προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά στην «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε εκ μέρους της συγκυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών φέρει προχτεσινή ημερομηνία (18 Φλεβάρη), ενώ το αίτημα αφορά στην εξάμηνη επέκταση της «Κύριας Συμφωνίας Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»). Πρόκειται για την επίσημη ονομασία της σημερινής δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η οποία, ανεξάρτητα από τις όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα μανούβρες της συγκυβέρνησης, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημονίου.

Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, συνεχίζονταν τα παζάρια σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συζήτηση αφορά στις διατυπώσεις του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

Οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Στην επιστολή - αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

-- «Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο».

-- Για την εξάμηνη περίοδο, «θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών». Σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς περιστροφές, ομολογείται ότι θα συνεχιστούν τα κάθε είδους προγράμματα της αξιολόγησης, κάτω από την υπάρχουσα «διευθέτηση», όπως βαφτίζουν το μνημόνιο...

-- Στόχος είναι η συμφωνία στους «αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση».

-- Η συγκυβέρνηση διαβεβαιώνει για τη στενή συνεργασία με τους «Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

-- «Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας». Με άλλα λόγια ανέγγιχτη η εποπτεία από την τρόικα!

-- «Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει». Με το συγκεκριμένο, η συγκυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους θα κινηθεί στο πλαίσιο του σημερινού μνημονίου (διαμόρφωση πλεονασμάτων) στη βάση και προηγούμενης απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας ένα ακόμη βήμα, μεταθέτει τη συζήτηση για την ελάφρυνση στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου που θα ακολουθήσει...

-- Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, το αίτημα της συγκυβέρνησης περιλαμβάνει τη χρονική επέκταση της διαθεσιμότητας των ομολόγων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σήμερα 11 δισ. ευρώ), καθώς και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων για χρηματοδότηση από την πλευρά της ΕΚΤ.

Ανταγωνισμοί στην Ευρωζώνη

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ». Σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, η επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών περιέχει «ασάφειες», ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο πώς θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου τις προσεχείς βδομάδες. Επιπλέον, αξιώνουν την υποβολή «καλά κατανοητών προτάσεων», όπως «έχουμε υποβάλει αίτηση για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με ευελιξία». Παράλληλα, τονίζεται ότι τα 11 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΤΧΣ θα πρέπει να επιστραφούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία τους διαγνωστικούς ελέγχους της ΕΚΤ.

«Χαίρομαι που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει ένα νέο πρόγραμμα. Είμαι υπέρ του να μην πούμε πρόωρα ναι ή όχι», δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας τη «νέα στάση» της ελληνικής κυβέρνησης ως «σημείο αφετηρίας το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για διαπραγματεύσεις και να μην το απορρίψουμε εκ των προτέρων δημόσια».

Απαντώντας στα παραπάνω, πηγές της συγκυβέρνησης τόνιζαν χτες ότι «το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι το ελληνικό αίτημα «ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό».

Πρόθυμος να στηρίξει το ελληνικό αίτημα εμφανίστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, χαρακτηρίζοντάς το ως «ενθαρρυντική ένδειξη» για γρήγορη λύση.

Ο δε Ιταλός υπουργός Οικονομικών Π. Πάντοαν, δήλωσε ότι «η Ιταλία στηρίζει το αίτημα, αλλά για να φτάσουμε στην συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιαστούν οι καινούργιες».

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γ. Οβερτβελντ, κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της ενόψει του σημερινού Γιούρογκρουπ, καθώς, όπως λέει, η επιστολή της «θέτει περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που δίνει».

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν θεωρεί ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», μέσω μίας «φιλικής εξόδου», διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί». Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το ΔΝΤ

«Το πρόγραμμα ΔΝΤ με την Ελλάδα ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΤΝ, Τζ. Ράις, υπογραμμίζοντας ότι «τα προγράμματά μας είναι ευέλικτα, εξελίσσονται, ανάλογα με τις αλλαγές και την προσαρμογή με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες». Σχετικά με το ελληνικό αίτημα τόνισε ότι θα το «εξετάσουμε προσεκτικά».

Οι βιομήχανοι

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, είχαν χτες οι επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, κ.ά.). Οι βιομήχανοι σημειώνουν ότι «χρειάζεται ταχεία και ουσιαστική στοίχιση όλων των δυνάμεων του τόπου, πολιτικών, παραγωγικών και κοινωνικών, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότιμη και με προοπτική παραμονή μας στην Ευρωζώνη».

Παράλληλα, επανέφεραν και την πρόταση για μια «νέα βιομηχανική πολιτική», δηλαδή για τα νέα μέτρα ενίσχυσης των βιομηχάνων στο πλαίσιο της λεγόμενης «παραγωγικής ανασυγκρότησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ