Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μηδέν εις το πηλίκον!

Το μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»! Με τα λόγια της ίδιας της κυβέρνησης: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά μέσου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παρ' όλες τις φραστικές προσαρμογές, η ενδοαστική διαπάλη σε σχέση με αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, στοιχείο της οποίας είναι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου συνεχίζεται. Οσον αφορά όμως τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που τα προηγούμενα χρόνια εξαπατήθηκαν από το αποπροσανατολιστικό - για το λαό - δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» πρέπει να γίνεται καθαρό ότι το μενού που τους σερβίρουν δεν πρόκειται να φέρει ανάκαμψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δε θα φέρει καν ανάκτηση των απωλειών. Η κυβέρνηση - σύμφωνα πάντα με τα δικά τους κείμενα - «δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», δεν αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις, δεσμεύεται για κάθε είδους κίνητρα προς το κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, η στρατηγική υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, που υπηρετήθηκε και με το μνημόνιο, θα συνεχίζεται με άλλους όρους. Συνεπώς, μηδέν εις το πηλίκον για τους εργαζόμενους.

Ηδη, με τις πρώτες αναγγελίες για τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν, η κυβέρνηση ομολογεί ότι προέχει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ακόμα και γι' αυτό το ελάχιστο των 751 ευρώ κατώτερου μισθού αναγγέλλει ότι πρώτα θα δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, για να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και αν μετά από αυτό ευαρεστηθούν οι εργοδότες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, τότε ίσως σταδιακά οι κατώτεροι μισθοί να αυξηθούν κάπως. Το μόνο βέβαιο - πάντα με τα δικά τους λόγια - είναι να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου, δηλαδή πάντα θα είναι ένα το κρατούμενο η διασφάλιση των κερδών. Γι' αυτό διάφοροι κύκλοι του κεφαλαίου δηλώνουν: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή μας»!

Ενας ακόμα δείκτης ότι η πολιτική στήριξης των στόχων του κεφαλαίου θα συνεχιστεί εις βάρος του λαού είναι και αυτή η εμπιστοσύνη. Είναι ένας ακόμα λόγος για την εργατική τάξη όχι μόνο να κουμπωθεί, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να οργανώσει την πάλη της κάτω από τις δικές της σημαίες και όχι τις σημαίες αντιτιθέμενων πλευρών της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ο «οδικός χάρτης» για μια τέτοια πορεία είναι όλο εκείνο το πλαίσιο αιτημάτων που πρόσφατα παρουσίασε το ΠΑΜΕ, το πλαίσιο που δεν κάνει βήμα πίσω από το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών, ανοίγει δρόμο και για κατακτήσεις. Η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινες γραμμές» τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που ζητούν περισσότερη ρευστότητα για την ανάκαμψη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχός της. Για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται δημόσιο χρήμα. Η ανάκτηση των απωλειών, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» για τους εργαζόμενους.

Από αυτούς τους στόχους, πράγματι, δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω. Για να μπορούν αρχικά να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι, για να υπάρξουν στην πορεία προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Μία από τα ίδια

«

Διατηρούμε τις υπάρχουσες δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με πρώτο στόχο το σταδιακό μηδενισμό της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τις προγραμματικές εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή και φυσικά μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, καθώς οι θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα των ναρκωτικών είναι γνωστές, πλήρως ταυτισμένες με τις θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για άλλη μια φορά, το βάρος της υποτιθέμενης αντιναρκωτικής πολιτικής πέφτει στην υποκατάσταση και για πολλοστή φορά χρησιμοποιείται το ίδιο άλλοθι, εκείνο δηλαδή της «λίστας αναμονής» στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων. Να θυμίσουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι «λίστες αναμονής» των προγραμμάτων υποκατάστασης από τη μια αποτελούν την εύκολη «λύση» για τους ίδιους τους χρήστες, καθώς παίρνουν νόμιμα και δωρεάν υποκατάστατα (ναρκωτικά) κι από την άλλη διογκώθηκαν σκόπιμα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προκειμένου να χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά, αποπροσανατολιστικά από την ουσία του προβλήματος και ως «Δούρειος Ιππος» για το πέρασμα μιας σειράς μέτρων. Τη «λίστα αναμονής» χρησιμοποίησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης σε βάρος των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, η «λίστα» χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία και αποπροσανατολιστικά από την ουσία του προβλήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή κυβέρνηση, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πριμοδοτήσει τα προγράμματα υποκατάστασης, ενισχύοντας την αντιδραστική και αντιεπιστημονική άποψη που θέλει το πρόβλημα των ναρκωτικών να είναι ιατρικής φύσης, την εξάρτηση νόσο και το χρήστη ασθενή που δεν μπορεί να γιατρευτεί. Κι όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, τη διολίσθηση των προγραμμάτων σε χαμηλών προδιαγραφών. «Είναι σε κίνδυνο όχι μόνο η επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση, όχι μόνο η ασφάλεια των χορηγούμενων, αλλά και η δημόσια Υγεία» (Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ 7/10/2014). Η χορήγηση υποκατάστατων πριμοδοτείται, ο ρόλος της απεξάρτησης και θεραπείας υποβαθμίζεται εκ νέου και δίνεται επιπλέον ώθηση στη συντήρηση των εξαρτημένων, οδηγώντας τους σε ένα νομιμοποιημένο περιθώριο και σε μόνιμους πελάτες των φαρμακοβιομηχανιών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια «ομαλοποίησης κοινωνικών συμπεριφορών», χρησιμοποιώντας την επιστήμη ως μηχανισμό επιβολής μιας ιδιότυπης «κοινωνικής καταστολής και ελέγχου».

Η υποκατάσταση και η «μείωση της βλάβης» αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίσημης ευρωενωσιακής πολιτικής ενάντια στα ναρκωτικά, όπου προκειμένου να εξυπηρετηθεί αυτή η πολιτική χρησιμοποιείται ένας διάτρητος επιστημονικά, επιστημολογικά, μεθοδολογικά και ηθικά λόγος. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης. Τα ερωτήματα πολλά. Με ποιο θεσμικό πλαίσιο; Το ίδιο που προκαλεί απανωτές τρικλοποδιές στο έργο των εργαζομένων; Οταν ο προϋπολογισμός των Κέντρων Πρόληψης δεν επαρκεί ούτε για το λίγο; Οταν 400 εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων; Οταν υπάρχουν μόλις 73 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα; Οσο για την απεξάρτηση, τη μάχη για την ελευθερία που δίνουν εκατοντάδες νέοι άνθρωποι ούτε κουβέντα.


Ε.Τζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ