Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» και «λαϊκή στήριξη»

Οπως προκύπτει από τα υλικά που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξήγησε στους ομολόγους του ότι ένας από τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει να δεχθεί τη φράση «παράταση του τρέχοντος προγράμματος και επιτυχής ολοκλήρωσή του» (την ίδια ώρα, βέβαια, που δέχεται την παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του πυρήνα του μνημονίου), είναι ότι η συγκυβέρνηση «φοβάται» ότι έτσι «θα χάσουμε την υποστήριξη του λαού μας και σαν αποτέλεσμα θα είναι να γίνει πολύ δύσκολο πλέον να μεταρρυθμιστεί η χώρα». Αλήθεια, αν ήταν όντως τόσο φιλολαϊκές - όπως λέει όλη την ώρα - οι «μεταρρυθμίσεις» που σκοπεύει να προωθήσει η συγκυβέρνηση, γιατί φοβάται για απώλεια της λαϊκής στήριξης; Δε θα έπρεπε η υλοποίηση αυτών των «φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων» να αυξάνει τη λαϊκή υποστήριξη στην κυβέρνηση;

Είναι απλό το ζήτημα: Ξέρουν πολύ καλά ότι οι αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι αντικειμενικά αντιλαϊκές και γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα έχουν δυσκολίες να τις κάνουν πράξη αν χάσουν ως κυβέρνηση τόσο γρήγορα το «φιλολαϊκό» φερετζέ τους. Αυτό προσπαθούν να εξηγήσουν στους «εταίρους»: Παζαρεύουν τη σημασία που έχει συνολικά για το κεφάλαιο η ικανότητά τους να στοιχίζουν το λαό πίσω από στόχους ξένους προς αυτόν...

Η δέσμευση, της δέσμευσης...

«Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση (...) για ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης...», «Οποιαδήποτε νέο μέτρο δε θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις...», «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους (...) επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα», «Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές»...

Βαρεθήκαμε να μετράμε δεσμεύσεις στο «καταπληκτικό κείμενο» - κατά τον Γ. Βαρουφάκη - του Επιτρόπου της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «θα ήμουν ευτυχής να το υπογράψω αμέσως»!

Και δεν τελειώνει εδώ... Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επιπλέον ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» (σ.σ. λέγε με «Task Force»...), καθώς και ότι «το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς (σ.σ. λέγε με τρόικα) να συνεχίσουν την τεχνική εργασία με τις ελληνικές αρχές», για τον υπολογισμό «των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών» και τον προσδιορισμό των «κατάλληλων όρων» (σ.σ. λέγε με «προαπαιτούμενα») που θα συνοδεύουν την κάλυψή τους... Βάλτε στο λογαριασμό και την απόφαση για αποστολή κλιμακίων στην Αθήνα από τον ΟΟΣΑ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που ήδη έχει χαιρετίσει η συγκυβέρνηση, και κάντε τη σούμα!

Ευτυχώς, δηλαδή, που - κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης πάντα - ο λαός ανέκτησε την «περηφάνια» και την «ανεξαρτησία» του! Σκέψου να μην την είχε ανακτήσει δηλαδή, τι σόι κοστουμάκι θα του ράβανε... Μάλλον, στο γνωστό και δικαιολογημένο «όχι άλλο "σώσιμο"», πρέπει σύντομα να προστεθεί και το «όχι άλλη "ανεξαρτησία"»!

Με τα ίδια επιχειρήματα

Ρωτήθηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σε ραδιοφωνικό σταθμό, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα στα εργασιακά, με δεδομένη τη συμφωνία που επιδιώκει με την ΕΕ. Η απάντηση έχει ως εξής: «Να το δούμε, υπάρχουν ορισμένες πτυχές όλων αυτών που μου λέτε, που θα πρέπει να τα δούμε. Υπερβολικά προνόμια, για παράδειγμα, υπέρ κάποιων εργαζομένων οι οποίοι είχαν θέσεις συνδικαλιστών, μπορεί η κυβέρνηση να τα ξαναδεί (...)». Το επιχείρημα για τους «προνομιούχους συνδικαλιστές» χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι πολλές φορές στο παρελθόν από τις αστικές κυβερνήσεις, όταν ήταν να ξηλώσουν συνδικαλιστικά και άλλα δικαιώματα. Σιγά - σιγά φαίνεται πως την ίδια επιχειρηματολογία υιοθετεί και η νέα συγκυβέρνηση, γεγονός που πρέπει να κάνει τους εργαζόμενους να «κουμπώνονται». Αλλωστε, για ένα μέρος της σήψης στο συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνταν στην ίδια γραμμή με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους κάθε λογής εργατοπατέρες. Δουλειά των εργαζόμενων είναι να τους πετάξουν από το σβέρκο τους και καμιά κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να τους αξιοποιεί σαν άλλοθι, για να υπονομεύσει παραπέρα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μούγκα...

Τη Δευτέρα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα William B. Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τη μέχρι σήμερα έρευνα των δικαστικών αρχών, ο εν λόγω υπάλληλος, στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είναι ο πρωταγωνιστής του αποκαλούμενου σκανδάλου των υποκλοπών, σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή όσο και μελών της κυβέρνησής του. Το αδίκημα αφορά κατασκοπεία από μέρους του Αμερικανού σε βαθμό κακουργήματος. Μέχρι στιγμής, Παρασκευή, η κατά τ' άλλα λαλίστατη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στελέχη της οποίας δεν έχουν σταματήσει στιγμή τις δηλώσεις και τις διαρροές επί παντός επιστητού και που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί «εθνικής υπερηφάνειας», για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ψελλίσει το παραμικρό. Να ρωτήσουμε το γιατί...;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1925 Η αγγλική Βουλή επικυρώνει το αγγλοϊταλικό σύμφωνο, με το οποίο η Αγγλία αναγνωρίζει την κατοχή της Δωδεκανήσου από την Ιταλία.

1946 Παρά τις μεθοδεύσεις του αστικού κράτους, του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και των ξένων συνδικαλιστών, που ήρθαν στην Ελλάδα για να «εποπτεύσουν» την άλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το ψηφοδέλτιο του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία. Η νίκη στο ΕΚΘ δεν ήταν η μόνη. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα σε όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, κ.α. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της αντίδρασης θα εκτόπιζαν βίαια τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες των συνδικάτων, φυλακίζοντας, εξορίζοντας - ακόμα και δολοφονώντας - τους κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες συνδικαλιστές.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον ΑΝ 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της. Μεγάλο τμήμα των μελών και στελεχών της πέρασαν στον ένοπλο αγώνα και συνέβαλαν στη συγκρότηση και τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), την περίοδο 1946 -1949. Χιλιάδες ήταν οι ΕΠΟΝίτες που οδηγήθηκαν στις φυλακές, στις εξορίες, που δολοφονήθηκαν από όργανα του αστικού κράτους.

1949 Δολοφονείται από τις αρχές του αστικού κράτους ο κομμουνιστής ηγέτης, συνδικαλιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσος Παπαρήγας. Ο Μήτσος Παπαρήγας υπήρξε ο πρώτος κομμουνιστής γραμματέας της ΓΣΕΕ, από το 8ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 1946, όπου τον είχαν εκλέξει αντιπρόσωπό τους οι εργάτες του Βόλου.

1967 Συναυλία του Μάνου Λοΐζου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάζει τα «Νέγρικα Τραγούδια».

1968 Στον απόηχο της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επήλθε ρήξη με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού, οι επικεφαλής της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδης, Ζωγράφος και Δημητρίου ανακοινώνουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωτικής ΚΕ του ΚΚΕ».

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αϊ - Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται κάτω από τα χώματα.

1973 Παρά την τρομοκρατία της χούντας, η Ομοσπονδία Εργατών Κεραμοποιών - Πλινθοποιών - Αγγειοπλαστών Ελλάδας αποφασίζει απεργία διαρκείας. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές. 24 Ελληνες και 135 Γάλλοι, άνθρωποι του πνεύματος, εκφράζουν από το Παρίσι την αλληλεγγύη τους προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές και καθηγητές της Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ