Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιθανές διαπραγματεύσεις μετά τη ρωσική διαμεσολάβηση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ επανήλθε στο θέμα της επικείμενης ρωσικής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών στις 26 του μήνα στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι σκοπός τους δεν είναι η εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η «συζήτηση μίας βάσης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τσέχικη εφημερίδα «Literarni Noviny», σημείωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Μόσχας γιατί η κυβέρνησή του «δεν θέλει να χάσει καμία ευκαιρία για τερματισμό του τετραετούς πολέμου».

Ωστόσο, το ίδιο 24ωρο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας από το βήμα του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, έδειξε «να αγνοεί» τη ρωσική διπλωματική προσπάθεια, διαπιστώνοντας υποκριτικά την «έλλειψη πρωτοβουλίας από τη διεθνή κοινότητα» για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία. «Επειδή δεν αντιμετωπίστηκε, η βία εδραιώθηκε στη συριακή κρίση» πρόσθεσε ο Ολάντ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για «αυτή την ιδιαίτερα φρικτή κατάσταση» στο «καθεστώς (...) και σε «μια τρομοκρατική οργάνωση (...) που εγκαταστάθηκε ως αντιπολίτευση». Κατέληξε εν τέλει ότι τέτοια φαινόμενα σημειώνονται «όταν η διεθνής κοινότητα αργεί πολύ να επιλέξει, να πάρει τις αποφάσεις της».

Αναφερόμενος ανοικτά στη στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δικαιολόγησε την ιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι οι συγκρούσεις «δεν εισάγονται γιατί δεν έχουν τη θέση τους εδώ».

Στη συνοικία Αλ Ουάαρ της κεντρικής συριακής πόλης Χομς τέθηκε σε ισχύ 10ήμερη εκεχειρία υπό την από κοινού επίβλεψη κυβερνητικών αξιωματούχων και «αντικαθεστωτικών» τζιχαντιστών που αναγκάστηκαν να συναινέσουν στη συμφωνία, μιας που εδώ και πολλούς μήνες πολιορκούνται από δυνάμεις του συριακού στρατού, έχοντας ξεμείνει από όπλα και πολεμοφόδια.

Εως και 5.000 οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές

Στο Λονδίνο ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρομπ Γουεϊνράιτ, μιλώντας σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής εκτιμούσε πως η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή από το 2001». Ο ίδιος πρόσθεσε πως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν στρατολογηθεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ήδη μεταβεί σε Ιράκ και Συρία, χώρες της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου. Σημείωσε πως η Ιντερπόλ έχει συγκεντρώσει τα ονόματα περίπου 2.500 υπόπτων.

Στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτιμούσε ότι οι Τούρκοι τζιχαντιστές μισθοφόροι δεν ξεπερνούν τους 700 και ότι χάρη στις προσπάθειες των τουρκικών αρχών δεν κατάφεραν να περάσουν τα τουρκο-συριακά σύνορα πάνω από 7.200 επίδοξοι μισθοφόροι του Ισλαμικού Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ