Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διπλωματικές ζυμώσεις παράλληλα με επιδρομές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονη κινητικότητα στο διπλωματικό παρασκήνιο εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, παράλληλα, βεβαίως, με τις επιδρομές των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από βάσεις της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της βάσης Ιντσιρλίκ στην Τουρκία) με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).

Ενα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, παρέλαβε χτες τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων με στόχο τη διερεύνηση της πιθανότητας για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Συρίας μεταβαίνοντας από τη Βηρυτό του Λιβάνου (όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, και τον ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα) στη Δαμασκό. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ο Ζαρίφ επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο, ενισχυμένος από την πρόσφατη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προωθώντας ένα ιρανικό σχέδιο τεσσάρων σημείων για ειρήνευση στη Συρία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επίτευξη εκεχειρίας και η συγκρότηση νέας συριακής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Στο πλαίσιο της προώθησης περιφερειακών διαβουλεύσεων με επίκεντρο αυτό το σχέδιο, ο Ιρανός υπουργός επισκέφθηκε τέλη Ιούλη το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ιράκ, ενώ από την αρχή αυτής της βδομάδας πραγματοποιεί επαφές σε Λίβανο, Συρία, με επόμενους σταθμούς το Πακιστάν και την Ινδία...

Χτες βράδυ, φθάνοντας στη Δαμασκό, ο Ζαρίφ επισήμανε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την εξεύρεση λύσης στη Συρία «μακριά από ξένη επέμβαση, με τρόπο που θα διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την ανεξαρτησία της», προσθέτοντας με νόημα: «Είναι ώρα οι άλλοι "παίχτες" και οι γείτονές μας να σημειώσουν την πραγματικότητα, να ακούσουν τα αιτήματα του συριακού λαού και να δουλέψουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Αιματηρές επιθέσεις στη Δαμασκό

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του Ιρανού υπουργού στη Δαμασκό, βροχή ρουκετών και όλμων έπληξε προάστια της συριακής πρωτεύουσας (όπου βρίσκεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών αμάχων (τουλάχιστον 5 νεκροί, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, και 13 σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»). Οι συριακές αρχές επέρριψαν την ευθύνη «σε ομάδες τρομοκρατών» από το προάστιο της Ανατολικής Γούτα ενώ λίγη ώρα μετά η συριακή Πολεμική Αεροπορία απάντησε εξαπολύοντας επιδρομές που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων 36 αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.

Αντίθετα, θετικό κλίμα δημιούργησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση 48ωρης εκεχειρίας στη μεθοριακή πόλη Ζαμπαντάνι και στα δύο χωριά Φούα και Κφαρίγια (στα σύνορα με το Λίβανο) ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ», η οποία συνεργάζεται με το «Μέτωπο Νούσρα» και υποστηρίζεται από την Τουρκία και μαχητές της «Χεζμπολάχ», που συνεργάζονται με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Η εκεχειρία αναφέρθηκε ως αποτέλεσμα διπλωματικών προσπαθειών ανάμεσα στην Αγκυρα και την Τεχεράνη. Στελέχη της «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσαν πως τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» άνοιξαν πυρ στο Ζαμπαντάνι σε μια απόπειρα να σπάσουν την κατάπαυση του πυρός, όμως άλλες ένοπλες οργανώσεις επενέβησαν για να τους σταματήσουν.

Συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Κούρδων

Από την άλλη, εκρηκτική κατάσταση επικρατούσε στα νότια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπου σημειώθηκαν χτες συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και μαχητών του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός Τούρκου στρατιώτη και δύο ενόπλων του ΡΚΚ, έπειτα από επίθεση των τελευταίων εναντίον στρατιωτικού φυλακίου στο χωριό Οζεκλί, που βρίσκεται κοντά στο Ντιγιαρμπακίρ. Το ίδιο 24ωρο, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν 13 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας προχτές βράδυ στο BBC, επανέφερε στο προσκήνιο την απαίτησή του για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία με πρόσχημα την προστασία των «προσφύγων», παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές αντιδράσεις των ΗΠΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε να σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμός για τον φυσικό πλούτο και ξένες επεμβάσεις (2024-12-10 00:00:00.0)
Σκέψεις για τουρκο-ιρανική επιχείρηση κατά Κούρδων (2019-03-07 00:00:00.0)
Δεν συζητά την απόσυρση δυνάμεων του Ιράν και της «Χεζμπολάχ» (2018-05-24 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τις ενδοσυριακές συνομιλίες (2017-01-18 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα και βομβαρδισμοί (2015-08-15 00:00:00.0)
Ισραηλινές επιδρομές και ευρωπαϊκές πιέσεις (2014-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ