Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για τις ενδοσυριακές συνομιλίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Πυκνώνουν τα παζάρια και οι κόντρες για επικείμενη πραγματοποίηση ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν την ερχόμενη Δευτέρα, που προωθούν οι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε εκ νέου την απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ πως καθυστερεί σημαντικά τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποβαίνει προς όφελος των διμερών σχέσεων.

Στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, είπε πως η χώρα του αντιτίθεται στη συμμετοχή των ΗΠΑ στις ενδοσυριακές συνομιλίες, μολονότι λίγη ώρα νωρίτερα ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως θα είναι θετική εξέλιξη η πρόσκληση αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ... Ο Ρώσος υπουργός μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ (την κυβέρνηση Ομπάμα) και τους συμμάχους τους πως ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» από το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, για να εξασθενίσουν και μετά να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. «Γι' αυτό, ήταν εξ αρχής αρκετά επιφυλακτικοί στην εφαρμογή του δεδηλωμένου τους στόχου για καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εξήγησε...

Οσον αφορά στις συνθέσεις των αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν την ερχόμενη Δευτέρα στις διαπραγματεύσεις στο Καζακστάν ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, και επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης ο Μοχάμαντ Αλούς.

Στην ομάδα της συριακής κυβέρνησης θα συμμετέχουν επίσης Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, βουλευτές και δικαστικοί, ώστε να εκπροσωπείται όλο το φάσμα των κρατικών θεσμών. Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης θα αποτελείται από περίπου 20 άτομα.

Οσον αφορά την ατζέντα των συνομιλιών στο Καζακστάν αυτή φαίνεται πως είναι σχετικώς ρευστή. Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αl Watan υποστήριξε χτες πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει την εξεύρεση «πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου» στη Συρία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, τόνισε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εκεχειρίας» στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες «ζυμώσεις» πριν τα παζάρια της Γενεύης(2017-02-21 00:00:00.0)
Ρωσικές πιέσεις για πρόοδο στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις(2017-01-28 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και ερμηνείες από την Αστάνα στη Γενεύη(2017-01-25 00:00:00.0)
Μη ρεαλιστική, πλέον, η ανατροπή του Ασαντ για την Τουρκία(2017-01-21 00:00:00.0)
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας»(2016-12-29 00:00:00.0)
Κόντρες για τον επόμενο γύρο παζαριών...(2016-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ