Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Βιετνάμ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Επενδύσεις και Ασφάλεια στην ατζέντα

Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός (δεξιά) υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΑΝΟΪ.--

«Ευχόμαστε η Ιαπωνία να είναι ο μεγαλύτερος (ξένος) επενδυτής στο Βιετνάμ, όχι άλλες χώρες», είπε ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Αμπε. Ο Αμπε πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, τον τελευταίο σταθμό μιας πολυήμερης περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία. Νωρίτερα είχε βρεθεί σε Φιλιππίνες, Αυστραλία και Ινδονησία.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), σήμερα, μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Βιετνάμ είναι η Νότια Κορέα, με συνολικές επενδύσεις 50 δισ. δολ. Η Ιαπωνία προς το παρόν ακολουθεί, με 42 δισ. Ο Φουκ είπε ότι το Ανόι ενδιαφέρεται να προσελκύσει ιαπωνικά κεφάλαια ειδικά στις Υποδομές, στη Γεωργία, στη Μεταποίηση αλλά και τις Υπηρεσίες.

Από τη μεριά του, ο Αμπε είπε ότι στις διμερείς συνομιλίες που έγιναν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν το μεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις, όπως και να βελτιώσουν το επενδυτικό «περιβάλλον». «Σήμερα, η ASEAN (σ.σ. Ενωση Νοτιοανατολικής Ασίας) αποτελεί το κέντρο της ανάπτυξης του κόσμου και το Βιετνάμ είναι μέρος αυτού του κέντρου», υποστήριξε ο Αμπε που μεταξύ άλλων εξήγησε ότι πάνω από 1.600 ιαπωνικές εταιρείες επιχειρούν στο Βιετνάμ.

Να σημειωθεί ότι Τόκιο και Ανόι συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν την «ασφάλεια» στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμπε δεσμεύτηκε ξανά για την παροχή και καινούριων περιπολικών σκαφών στο Βιετνάμ, με στόχο την ενίσχυση των «ικανοτήτων επιβολής του θαλάσσιου δικαίου», κατά το AP. Ηδη, η Ιαπωνία έχει παράσχει στο Βιετνάμ έξι μεταχειρισμένα περιπολικά σκάφη. Τέτοιες συμφωνίες συνδέονται και με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου μεταξύ άλλων η Κίνα πρωτοστατεί σε διάφορες εδαφικές διαφορές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org