Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Νέα αύξηση έντασης με φόντο τις κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η όξυνση της έντασης και της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (κυρίως Δύσης - Ρωσίας) στα Δυτικά Βαλκάνια, που καταγράφεται από το Σαββατοκύριακο, με αφορμή την απόφαση Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων να εμποδίσουν τη διέλευση σερβικής αμαξοστοιχίας στο προτεκτοράτο επειδή σε βαγόνι αναγραφόταν το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», αντικατοπτρίστηκε στις χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και του Σέρβου Προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Ρώσος υπουργός, στη διάρκεια χτεσινής εκτενούς συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, αναφέρθηκε στο τελευταίο συμβάν έντασης στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια και πως σε κάθε περίπτωση «οι αστυνομικές δυνάμεις Κοσσοβάρων Αλβανών δεν έχουν καμία θέση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από Σέρβους». Τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τη σερβική κυβέρνηση, ότι έχει ενημερωθεί σχετικώς από τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάσιτς, καλώντας την ΕΕ «να ηρεμήσει την κατάσταση και να ενεργήσει έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς συναντούσε στο Βελιγράδι τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Κάιλ Σκοτ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου για τις πολιτικές της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στα Βαλκάνια και την ώθηση που έδωσε στην προώθηση ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, λέγοντας: «Κατανοώ πως οι ΗΠΑ στήριξαν άνευ όρων ένα πράγμα του οποίου τη δημιουργία επηρέασαν άμεσα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα επιβάλλοντας τη βούλησή τους». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως οι σερβο-αμερικανικές σχέσεις «θα ανακάμψουν πλήρως» με την ανάληψη καθηκόντων της κυβέρνησης του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κ. Σκοτ, από την πλευρά του, είπε πως στηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις» στη Σερβία και την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ...

Ωστόσο, ο Νίκολιτς έδωσε συνέχεια στο θέμα της τελευταίας αντιπαράθεσης με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, επαναλαμβάνοντας ότι θα σταλεί σερβικός στρατός στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που οι αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών εξακολουθήσουν να εμποδίζουν τη διέλευση της σερβικής αμαξοστοιχίας ή χύσουν αίμα Σέρβων... Θύμισε ότι η Σερβία διατηρεί το δικαίωμα ανάπτυξης έως 1.000 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει την περιοχή ως «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας». Επίσης, επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας να μην αναπτυχθούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αστυνομικοί των Κοσσοβάρων Αλβανών, με αντάλλαγμα να μην κάνει η Σερβία χρήση του νόμιμου δικαιώματός της για ανάπτυξη στρατευμάτων στις σερβικές περιοχές... Προειδοποίησε, επιπλέον, πως εάν η σερβική κυβέρνηση δεν πάρει αντίποινα, ειδικά σε περίπτωση που χυθεί αίμα Σέρβων, τότε θα παραιτηθεί και πως ο ίδιος και οι γιοι του θα πάρουν τα όπλα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι Σέρβοι σε καμία περίπτωση και υπό καμία πίεση δεν θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, πως οι Σέρβοι μπορούν να επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο «μόνο σαν τουρίστες», ως μέρος των «πολύ γνωστών βλέψεων της Αλβανίας σε βάρος Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Ελλάδας, Μακεδονίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ