Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκβιασμοί και ψεύτικες προσδοκίες

Με αφορμή τις συνεντεύξεις Τραμπ σε ευρωπαϊκά Μέσα, που επιβεβαιώνουν ότι τα μαχαίρια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχουν βγει για τα καλά από το ζωνάρι, γράφτηκε χτες σε εφημερίδα ότι «σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η τύχη μιας χώρας, ιδιαίτερα όταν είναι πολύ μικρή, όπως η δική μας, εξαρτάται πάντοτε από αυτά που διαδραματίζονται διεθνώς και κυρίως από αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους ισχυρούς». Επομένως, σύμφωνα με την ίδια άποψη, «δεν είμαστε εμείς οι οποίοι έχουμε την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Εμείς οφείλουμε να μελετάμε τις εξελίξεις σε βάθος, να τις σταθμίζουμε και να πορευόμαστε ανάλογα με το πώς υπηρετείται κάθε φορά το συμφέρον της χώρας μας. Και αυτό είναι ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Καιροσκοπισμοί και μικροπολιτικά συμφέροντα δεν χωράνε». Πάνω σε υπαρκτά ζητήματα, όπως είναι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και οι αντιθέσεις που οξύνονται στο έδαφός τους, με αντανάκλαση και στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα στο λαό να «κάτσει στ' αυγά του» και να προσφέρει «συναίνεση» για τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, «μη μας βρει κανένα χειρότερο». Αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα και οι φοβέρες, όπως και οι ψεύτικες προσδοκίες, πρέπει να επιστραφούν ως απαράδεκτα...

Αλλος είναι ο καημός τους

Πολύ μελάνι χύθηκε για την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση του Γερ. Γιακουμάτου, επί κυβέρνησης ΝΔ, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Αυτό που έχει ίσως ξεχαστεί, είναι ότι στο ΣτΕ προσέφυγε το 2014 η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτών, ανάμεσά τους και δύο εμπορικές εταιρείες με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην προσφυγή, με την οποία να σημειωθεί ότι δεν ζητούνταν η κατάργηση όλων των νόμων που συντελούν στην απελευθέρωση του ωραρίου στο Εμπόριο ούτε, βέβαια, να κατοχυρωθεί με νόμο η αργία της Κυριακής, οι φορείς επικαλούνταν για «ξεκάρφωμα» το δικαίωμα των εργαζομένων στην ανάπαυση και στη συνέχεια ανέπτυσσαν τα ...ουσιώδη επιχειρήματά τους. Μεταξύ αυτών, ότι ο νόμος συμπεριέλαβε και μη τουριστικές περιοχές και ότι δεν προέκυψε ύστερα από «διάλογο». Το βασικότερο, όμως, επιχείρημα ήταν ότι υπονομεύεται η συνταγματική αρχή της «ισότητας και της αναλογικότητας», όπως και ο «ελεύθερος ανταγωνισμός», τον οποίο προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις. Δηλαδή, οι εργοδότες και οι ενώσεις τους ζητούσαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο για λόγους «νόθευσης» του ανταγωνισμού, με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία βέβαια να συμπράττει. Αυτός ήταν ο καημός τους και όχι βέβαια τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους οποίους ξεζουμίζουν στις επιχειρήσεις τους...

Πλούσιο βιογραφικό...

Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ σχετικά με τη σύλληψη του μακελάρη του «Ρέινα» το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Τουρκία, ο ίδιος έχει καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, δίκτυο υποστήριξης από Ιράκ, Αφρική και Αφγανιστάν, σχέδιο αλλά και «εσωτερική πληροφόρηση» για να διαφεύγει επί 17 μέρες από τις τουρκικές αρχές, μιλάει τέσσερις γλώσσες που προφανώς έμαθε στα διαλείμματα της «εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου» που πήρε στο Αφγανιστάν, και είχε και 190 «χιλιαρικάκια» δολάρια πάνω του, έτσι για τις «τρέχουσες ανάγκες». Βέβαια, αν δεν πιστέψουμε ότι πρόκειται για κάποιον κινηματογραφικό ήρωα, βγαλμένο από τη φαντασία σεναριογράφων, τότε κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό θα πρέπει να συμβαίνει. Κάτι μας λέει πως πίσω κι απ' αυτήν την υπόθεση προβάλλει άλλη μια επιβεβαίωση ότι η δράση των λεγόμενων «ισλαμικών τρομοκρατικών» ομάδων αποτελεί συστατικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στον 21ο αιώνα. Και ότι αυτή τους η δράση, ανεξάρτητα απ' το αν διαμορφώνεται κάτω από τη στήριξη ή ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων ή ως στοιχείο αυτονόμησης από δυνάμεις που τους ενίσχυαν στο παρελθόν, εντάσσεται αντικειμενικά στις κάθε λογής ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές κόντρες. Εξάλλου, μέσα εκεί υπάρχουν και τα συμφέροντα, και η «τεχνογνωσία», και τέτοια πλούσια «βιογραφικά»...

Αερολογίες δίχως όριο

«Οταν αναλαμβάνεις την κυβερνητική εξουσία δεν σημαίνει ότι έχεις και την κρατική εξουσία (...) το να αποκτήσεις την πραγματική εξουσία, με την έννοια της επικράτησης ενός κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που δημιουργεί την ειδική ικανότητα μιας τάξης ή μιας συμμαχίας τάξεων να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, που δίνει τη δυνατότητα για ριζικές τομές, είναι ένας στόχος πιο μακροπρόθεσμος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα είπε αυτά σε συνέντευξή του στην «Εποχή», σε μια απόπειρα διατύπωσης «ελαφρυντικών» για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Τι να κάνουμε - ισχυρίζονται - δεν έχουμε την πραγματική εξουσία και μέχρι να την πάρουμε μακροπρόθεσμα, αναγκαζόμαστε σε συμβιβασμούς βραχυπρόθεσμα! Ετσι, προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων από τη μια και από την άλλη να ανανεώσουν τις προσδοκίες που τρέφει ένα τμήμα του λαού, λέγοντάς του ότι αυτό που βλέπει δεν είναι ολόκληρο το «έργο» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και συνέχεια, με φιλολαϊκό «φινάλε»... Βέβαια, οι αερολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία που τάχα επιδιώκει να πάρει για λογαριασμό του λαού, δεν αντέχουν σε καμιά σοβαρή κριτική και σχολιασμό. Απλά επιβεβαιώνουν ότι είναι αδίστακτοι στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να χειραγωγήσουν το λαό, για να κάνουν «ρολόι» τη δουλειά που τους ανέθεσε το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1654 Με τη συνθήκη του Περεγιασλάβ η Ουκρανία ενώνεται με τη Ρωσία.

1689 Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1823 Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της επαναστατικής ελληνικής κυβέρνησης.

1856 Γεννιέται ο Αμερικανός χειρουργός Ντάνιελ Νάθαν Χέιλ Γουίλιαμς, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

1915 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

1918 Αρχίζει τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση στην Πετρούπολη. Την επόμενη μέρα θα διαλυθεί, εφόσον μετά την επαναστατική εδραίωση της εξουσίας των σοβιέτ δεν εξέφραζε πλέον τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων.

1919 Ξεκινά τις εργασίες της η «Διάσκεψη Ειρήνης» των Παρισίων, με σκοπό τον καθορισμό των όρων της ειρήνης από τις νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ στις ηττημένες των Κεντρικών Δυνάμεων.

1920 Παραιτείται η κυβέρνηση Κλεμανσώ στη Γαλλία. Στη θέση της σχηματίζεται νέα κυβέρνηση «εθνικού συνασπισμού» με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Μιλλεράν.

1923 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο με ισχύ από τις 16/2.

1924 Εκπρόσωποι της ταξικής ΓΣΕΕ ζητούν από τον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο την αναγνώριση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με αυτή.

1929 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1936 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1907).

1943 Ο Κόκκινος Στρατός διασπά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους ναζί, διανοίγοντας έναν πολύτιμο ελεύθερο διάδρομο προς την ηρωική πόλη. Η ολοκληρωτική απώθηση των δυνάμεων του Αξονα θα χρειαζόταν ακόμη έναν ολόκληρο χρόνο σκληρών μαχών.

1947 Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Ηπείρου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1948 Ιδρύεται το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).

1948 Δυνάμεις ιππικού και τεθωρακισμένων του κυβερνητικού στρατού περικυκλώνουν το χωριό Καΐτσα, πυρπολούν αδιακρίτως σπίτια και αποθήκες με δεκάδες νεκρούς (μαχητές του ΔΣΕ και άμαχους μαζί), συλλαμβάνουν αυθαίρετα 100 κατοίκους (ως «αυτοαμυνίτες» - συμπαθούντες τον ΔΣΕ) και λεηλατούν τα πάντα, καίγοντας 8.000 οκάδες στάρι και αρπάζοντας 23 άλογα και 1.600 αιγοπρόβατα του χωριού. Η επιχείρηση χαιρετίστηκε ως παράδειγμα προς μίμηση από τον κυβερνητικό στρατό.

1953 Διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, κατά τις οποίες εκλέγεται βουλευτής η Ελένη Σκούρα, πρώτη γυναίκα στο αστικό Κοινοβούλιο.

1961 Ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην ΚΕ του ΚΚ Κίνας, χαρακτηρίζει το ΚΚΣΕ δεξιό οπορτουνιστικό κόμμα.

1971 Περισσότεροι από 18.000 Αμερικανοί πολίτες φακελώθηκαν ηλεκτρονικά από στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο από το καλοκαίρι του 1967 έως το φθινόπωρο του 1969, αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

1984 Πεθαίνει ο στρατηγός του Κόκκινου Στρατού Παντελεήμων Πονομαρένκο, ηγέτης της Λευκορωσικής αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας (1938-1947) και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1952-1953).

1984 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

1996 Ο Κωνσταντίνος Σημίτης εκλέγεται διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ