Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12632

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην τελική ευθεία για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε όλη τη χώρα

Για τις αγωνιστικές προετοιμασίες μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς


ΣΕΛ.  11
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την άμιλλα ανάμεσα στις ΚΟ Περιοχής στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση

ΣΕΛ.  3

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, χτες στη Βουλή

  • Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
  • Κοροϊδεύετε τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψετε ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται, υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
  • Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τα προηγούμενα, για τα οποία κόπτεστε, είναι για λίγους. Για τους πολλούς, και πάλι όχι για όλους, θα μείνουν τα «ψίχουλα» από το φαγοπότι των ομίλων.
  • Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος. Παλεύει για τη μόνη λύση που ειλικρινά συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα. Για το δρόμο όπου ο λαός μας θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες αυτές τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, για την οργάνωση της οικονομίας για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν

Η νέα ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής, προχτές στο σχολείο του Περάματος, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή.

Οι ναζιστές έβαλαν στο στόχαστρο παιδιά - θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και επιτέθηκαν τραμπουκίζοντας γονείς και εκπαιδευτικούς που αντιστάθηκαν στο ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της επίθεσης ήταν υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής, που κατηγορείται για εμπλοκή στις δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης στο Πέραμα και το Κερατσίνι.

Οπως στην περίπτωση των επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, έτσι και τώρα στα σχολεία, οι ναζιστές δρουν στο έδαφος που δημιουργούν η πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση και την ΕΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως υπαίτιους για τα οξυμένα προβλήματα που ζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνθλίβει τις σύγχρονες ανάγκες και στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την πραγματική αιτία της προσφυγιάς.

Οσο κι αν η κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής σε γονείς και εκπαιδευτικούς, έχει ευθύνη για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν.

Ανάμεσά τους και πάνω από 20.000 προσφυγόπουλα, για τα οποία καθυστέρησε σημαντικά η ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφήνοντας τα περισσότερα στην τύχη τους και στο έλεος των ΜΚΟ.

Ακόμα και τώρα, που ξεκινάει η φοίτηση αυτών των παιδιών στα σχολεία, η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα μέτρα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρέμβει για να χύσει το ρατσιστικό της δηλητήριο, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και τις αντιδράσεις ορισμένων γονέων, που αναπαράγουν το ρατσιστικό παραλήρημα, είτε συνειδητά είτε από φόβο είτε από άγνοια.

Ακόμα και μετά την προχτεσινή επίθεση στο Πέραμα, στελέχη της κυβέρνησης παίζουν με τις λέξεις, όπως ο γγ του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος χαρακτήρισε σε δηλώσεις του «εξωσχολικούς» τους χρυσαυγίτες! Οπως είπε, η κυβέρνηση «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί» και «δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία»!

Με τέτοιες εκφράσεις, και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, κρύβεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, που είναι παράγωγο της φασιστικής - ναζιστικής της ιδεολογίας. Γι' αυτό δεν έχει καμία θέση μέσα στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, πουθενά.

Τον τρόπο για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής τον έδειξαν οι εργάτες των δεκάδων σωματείων του Πειραιά, που άμεσα όρθωσαν ανάστημα, καταδικάζοντας την επίθεση και απευθύνοντας κάλεσμα απομόνωσης της ναζιστικής οργάνωσης, αποκαλύπτοντας το ρόλο της ως μπράβου του συστήματος, που οργανώνει επιθέσεις σε βάρος πρωτοπόρων εργατών και δε διστάζει ακόμα και να δολοφονήσει όποιον στέκεται απέναντι.

Το δρόμο για να μη βρίσκει τόπο να σταθεί η Χρυσή Αυγή τον δείχνουν και οι δεκάδες φορείς των εργαζομένων και των γονιών, στους οποίους πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, οι κομμουνιστές δήμαρχοι, που την ίδια ώρα ανοίγουν την αγκαλιά τους για τα προσφυγόπουλα, οργανώνουν το καλωσόρισμά τους στα σχολεία, δείχνουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, καταδικάζοντας τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα τούτο που έχει για τσιράκι του τους χρυσαυγίτες.


ΠΕΡΑΜΑ
Φραγμός στη φασιστική πρόκληση από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα
  • Απάντηση στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σπείρει το μίσος και το ρατσισμό, εμποδίζοντας τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολείο του Ικονίου, συνεχίζουν να δίνουν συνδικάτα και φορείς.
  • Τις ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης ανέδειξαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ χτες σε σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος.
  • Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς υποδέχτηκαν χτες στα σχολεία διάφορων πόλεων τα παιδιά των προσφύγων, στο πρώτο τους μάθημα (φωτ.).

ΣΕΛ.  8   -   9


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Κροκοδείλια δάκρυα για την ανισότητα στον κόσμο

ΣΕΛ.  19
ΙΔΡΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
Απάντηση στην ανάγκη οργάνωσης των εργατών

ΣΕΛ.  12
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στήριγμα για τους εργαζόμενους στις δύσκολες και απαιτητικές μάχες του επόμενου διαστήματος

ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ