Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αποκεφαλισμός Κροάτη ομήρου από τζιχαντιστές

ΚΑΪΡΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Με ένα σκηνοθετημένο βίντεο αλά Χόλιγουντ, Αιγύπτιοι τζιχαντιστές της λεγόμενης «Επαρχίας του Σινά» (παράρτημα του «Ισλαμικού Κράτους» στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά) υποστήριξαν χτες ότι αποκεφάλισαν τον 31χρονο Κροάτη τοπογράφο Τόμισλαβ Σάλοπεκ, που είχαν απαγάγει πριν τρεις βδομάδες στο δυτικό Κάιρο, ενώ εργαζόταν στη γαλλική εταιρεία «CGG».

«Ο Κροάτης όμηρος σκοτώθηκε γιατί η χώρα του συμμετείχε στον πόλεμο κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Το τελεσίγραφο εξέπνευσε και η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποστατών όπως και η δική του κυβέρνηση τον εγκατέλειψαν», ανέφερε μέλος της οργάνωσης στο βίντεο, ενώ αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν μια φωτογραφία που δείχνει δύο πρωτοσέλιδα άρθρα αιγυπτιακών εφημερίδων, στα οποία η Κροατία εμφανίζεται να υποστηρίζει αφενός τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των αιγυπτιακών αρχών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και αφετέρου τις μάχες των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών... Ενα από τα αιτήματα των απαγωγέων του Κροάτη ομήρου αφορούσε την απελευθέρωση όλων των γυναικών που συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν το 2013, μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει 100% ότι το πρόσωπο που εικονίζεται στο βίντεο των τζιχαντιστών είναι ο Κροάτης Σάλοπεκ, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, «αυτό που βλέπουμε δε μοιάζει με κάτι καλό, μοιάζει να είναι κάτι τρομακτικό».

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η δολοφονία, θα πρόκειται για τον πρώτο πολίτη από χώρα της Δύσης που θα έχουν εκτελέσει οι τζιχαντιστές στην Αίγυπτο.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση, ενώ το φημισμένο σουνιτικό θρησκευτικό ινστιτούτο Αλ Ατζχάρ καταδίκασε τη φερόμενη εκτέλεση του Κροάτη, χαρακτηρίζοντάς την «δαιμονική πράξη που απαγορεύεται από όλες τις θρησκείες και τις ανθρώπινες παραδόσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ