Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα και η ενίσχυση της «εθνικής συνοχής»

Ο στρατός περιπολεί πλέον στις πόλεις. Εδώ στο Δυτικό Παρίσι
Ο στρατός περιπολεί πλέον στις πόλεις. Εδώ στο Δυτικό Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την προσοχή της στραμμένη και στην ενίσχυση της «εθνικής συνοχής», η γαλλική κυβέρνηση εντείνει την αξιοποίηση του πρόσφατου μακελειού, για να πείσει το λαό της χώρας ότι έχει ίδια μοίρα με όσους τον καταδυναστεύουν. Ετσι, χτες, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην έναρξη ενός φόρουμ, με τίτλο «Ανανέωση του Αραβικού Κόσμου», δήλωσε: «Οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της μισαλλοδοξίας... Οι Γάλλοι μουσουλμανικού θρησκεύματος έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους πολίτες... Πρέπει να προστατευθούν...»

«Ο ακραίος ισλαμισμός τροφοδοτείται από όλες τις αντιφάσεις, όλες τις επιρροές, όλες τις αθλιότητες, όλες τις ανισότητες, όλες τις συρράξεις που παραμένουν χωρίς διευθέτηση επί μακρόν», συμπλήρωσε ο Ολάντ. Μετά από τις επιθέσεις σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας που ακολούθησαν το μακελειό στο Παρίσι, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί μαχητής κάθε θρησκευτικής / φυλετικής διάκρισης και διαχωρισμού. Ωστόσο, η κυρίαρχη πολιτική που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα καλλιεργεί συστηματικά το μίσος μεταξύ των εργαζομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς οι μετανάστες καταδιώκονται και εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για την αύξηση της ανεργίας. Αν κάτι ενδιαφέρει και τη σημερινή γαλλική κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση όλου του λαού στην αντιλαϊκή της πολιτική, διατηρώντας ταυτόχρονα γέφυρες με τον μουσουλμανικό κόσμο στο πλαίσιο των ευρύτερων συμμαχιών και σχεδιασμών που ωφελούν τα γαλλικά μονοπώλια.

Επίσκεψη Κέρι

Στο μεταξύ, στο Παρίσι αναμενόταν να φτάσει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για επαφές σχετικά με την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. Ο ίδιος έγραψε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι το ταξίδι του στοχεύει στο «να μοιραστεί μια μεγάλη αγκαλιά με το Παρίσι», ενώ πολλοί συνέδεσαν την επίσκεψή του με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απουσία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από τη συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οσον αφορά στις αντιδράσεις για τα νέα σκίτσα του Μωάμεθ στο «Σαρλί Εμπντό», χτεσινή ανακοίνωση του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» («επίσημη» ονομασία των Αφγανών «Ταλιμπάν») τα καταδικάζει, αφού «προκαλούν τις ευαισθησίες του σχεδόν ενάμισι δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων». Αντιδράσεις εκφράστηκαν από διάφορους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου είπε ότι «η ελευθερία του Τύπου δεν είναι ελευθερία του να προσβάλλεις». Επίσης, συμπλήρωσε, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή: «Οπως η σφαγή στο Παρίσι που διαπράχθηκε από τρομοκράτες θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι και ο Νετανιάχου, ως ο επικεφαλής της κυβέρνησης που σκοτώνει παιδιά την ώρα που παίζουν στην παραλία με το βομβαρδισμό της Γάζας, που καταστρέφει χιλιάδες σπίτια... και που σφαγίασε πολίτες μας οι οποίοι βρίσκονταν πάνω σε ένα πλοίο που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ένα αυτοκίνητο χτύπησε μια αστυνομικό από τη δύναμη ασφαλείας του Προεδρικού Μεγάρου με αποτέλεσμα η γυναίκα να τραυματιστεί ελαφρά. Συνελήφθησαν ο οδηγός και ο συνοδηγός του αυτοκινήτου ενώ καταζητούνται ακόμα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό. Σύμφωνα με συνδικαλιστική εκπρόσωπο της αστυνομίας, το περιστατικό δε συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ