Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ του ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτάσεις που οδηγούν στην άρση της απομόνωσης του ψευδοκράτους

Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος των κατεχομένων
Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος των κατεχομένων
Ενδεικτικό των «παζαριών» που δημιουργούν τετελεσμένα, ώστε να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα καταθέσει στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ για την έκθεση που κυκλοφόρησε προχτές επίσημα, σε αυτή αναφέρονται τα εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους πολιτικούς ηγέτες και να τους βοηθήσει να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρομοίως, η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση, καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση. Κατά την άποψή μου, η ενθάρρυνση του εμπορίου μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο στόχο της επανένωσης».

Ουσιαστικά, δίνεται κατεύθυνση να αρθεί η διεθνής απομόνωση του ψευδοκράτους, όπου ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει την παρουσία τους μια σειρά εταιρείες, καθώς οι διάφοροι επενδυτές βλέπουν φυσικά μόνο πεδίο για νέα κέρδη και όχι κάποια «εισβολή και κατοχή».

Το γεγονός ότι τέτοιες προτάσεις κατατίθενται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, λίγες μόνο μέρες μετά την έκδοση νέας NAVTEX που παραβιάζει ευθέως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ενδεικτικό των συμφερόντων που αλληλεπιδρούν με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και μονοπώλια, ανοιχτά έχουν επισημάνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να λυθεί το Κυπριακό για να προχωρήσουν και οι μπίζνες, σε μια σειρά κλάδους.

Ο «Φιλελεύθερος» έγραφε χτες ότι η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν έντονη, ωστόσο οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της δεν οδήγησαν στην απάλειψη από το κείμενο κάποιου από τα επίμαχα κομμάτια της έκθεσης.

Μαίνονται οι ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε προχτές ότι «δεν θα φτάσεις πουθενά, αν "θερμαίνεις" τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο» αναφερόμενος στις συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με τις οποίες - όπως είπε σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ - θα έχει πρόβλημα η Τουρκία. «Πρέπει να ξέρουν ότι το φυσικό αέριο δεν έφερε πάντοτε την προσέγγιση, αλλά κάποτε την καταστροφή» πρόσθεσε ο Ερογλου, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στη διάρκεια μιας ακόμα προκλητικής επίσκεψης στα Κατεχόμενα, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ξανά για «μονομερείς ενέργειες» και ξεκαθάρισε ότι «ως μητέρα πατρίδα» η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ψευδοκράτος. Τέλος, μετέφερε «νέα τουρκική πρόταση» για τη δημιουργία κοινού ταμείου όπου θα κατατίθενται τα έσοδα και των Τουρκοκυπρίων από τους υδρογονάνθρακες και θα βρίσκεται υπό την προστασία των ΟΗΕ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αιντε, θα συναντήσει στο Νταβός (στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ) τον Τούρκο πρωθυπουργό. Στη διάρκεια της προχτεσινής του επίσκεψης στην Κύπρο, από τις οποίες (προς το παρόν) δε φάνηκαν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ο Αιντε δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι βλέπει «δύο ηγέτες που ένθερμα υποστηρίζουν την επιστροφή στις συνομιλίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τους παράγοντες κατά το σωστό τρόπο, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής επρόκειτο να συζητήσει χτες νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας θα έχουν και παιδιά που έχουν έστω και τον ένα μόνο γονιό κυπριακής καταγωγής και δεν έχουν καταστεί πολίτες της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org