Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κοινό άρθρο Κάμερον - Ομπάμα για τζιχαντιστές και οικονομία...

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώνεται σήμερα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τρομοκρατία, κυβερνο-ασφάλεια, προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων εν μέσω των αντιθέσεων που εκδηλώνονται στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η επιδημία του Εμπολα στη Δυτική Αφρική, οι συνεχιζόμενες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη και η κρίση στην Ουκρανία, κυριαρχούν στις συνομιλίες που έχουν από το περασμένο 24ωρο στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Πριν την επίσκεψη του Κάμερον στην Ουάσιγκτον, που αναμένεται να είναι και η τελευταία του μέχρι τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάη, οι δύο ηγέτες είχαν συντάξει από κοινού άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Τάιμς του Λονδίνου δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στο «κοινό μέτωπο» που έχουν συγκροτήσει κατά των τζιχαντιστών (που οι ίδιοι με τις πολιτικές τους δημιούργησαν...) και την «αποφασιστικότητά» τους να καταφερθούν εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να περιορίσει την ελευθερία του λόγου. Στο ίδιο άρθρο, ισχυρίζονται ακόμη ότι έχουν δουλέψει μαζί για την... «οικονομική ανάπτυξη» (η οποία βεβαίως αφήνει απ' έξω την εργατική τάξη) και τη «βελτίωση του βιοτικού επιπέδου». Σημαντικό μέρος του άρθρου αφιερώθηκε στην προσπάθεια των δύο ηγετών να προωθήσουν τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της διμερούς εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ που χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και σκληρές αντιπαραθέσεις και διαγκωνισμούς μεταξύ αντίπαλων μονοπωλίων από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. (Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ εξέφρασε «σκεπτικισμό» σχετικά με έναν μηχανισμό που προβλέπεται στη συμφωνία, που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να αμφισβητούν τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων, ενώπιον «δικαστηρίων» διαιτησίας).

Οι δύο ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα δώσει τάχα «νέες ευκαιρίες για εκατομμύρια εργαζόμενους».

Πολλά από τα παραπάνω ζητήματα αναμενόταν να θιχτούν στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που θα παραχωρούσε χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος για την υποτιθέμενη πυρηνική ασφάλεια(2016-03-31 00:00:00.0)
Ενταση βομβαρδισμών και επενδυτικών επαφών(2015-07-16 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Γαλλία: Συνεργασία και ανταγωνισμός(2014-02-16 00:00:00.0)
Παρέμβαση Ομπάμα για «παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ»(2013-01-19 00:00:00.0)
Στο τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί τους σχεδιασμοί και στόχοι(2012-03-14 00:00:00.0)
Αρχή από την Ιρλανδία για επικοινωνιακούς σκοπούς(2011-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ