Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Από αύριο οι πρώτες αλλαγές στις σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες αλλαγές στους περιορισμούς στις συναλλαγές με την Κούβα και τα ταξίδια των πολιτών τους στο νησί, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που αποτελούν τμήμα της νέας τακτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τον ίδιο στόχο ενάντια στον κουβανικό λαό για την ανατροπή των κατακτήσεων της Επανάστασής του, οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν τα ταξίδια για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς λόγους χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια. Επίσης, περιλαμβάνονται ταξίδια κρατικών φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιωτικών εταιρειών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι νέοι κανόνες, επίσης, επιτρέπουν τη χρήση από τους Αμερικανούς πολίτες των πιστωτικών καρτών στην Κούβα σε εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες, επίσης αυξήσεις στο ποσό των χρημάτων που μπορεί να σταλεί στο νησί, επιτρέπεται σε εταιρείες η πώληση στην Κούβα κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, συσκευών μνήμης, ταινιών, υπολογιστών και λογισμικού.

Το όριο σχετικά με τα εμβάσματα σε συγγενείς στην Κούβα θα αυξηθεί κατά δύο χιλιάδες δολάρια το χρόνο φτάνοντας τα 10.000, ενώ οι Αμερικανοί πωλητές θα μπορούν να βγάζουν από την Κούβα προϊόντα της χώρας, όπως τα πούρα και το ρούμι, αξίας 400 δολαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνέστ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι επιτρέποντας την απελευθέρωση ταξιδιών και εμπορίου και τη ροή πληροφοριών, θα τους επιτρέψει να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. «Η πολιτική που ακολουθείται για μισό αιώνα δεν έχει αποδώσει και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τις αξίες μας, είναι μέσω της διαφάνειας και όχι της απομόνωσης», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν στις 17 Δεκέμβρη του 2014 ότι θα ξεκινούσε μια διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων, διαδικασία που περιλαμβάνει και την άρση του οικονομικού εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού. Ωστόσο αυτό το ζήτημα συναντάει αντιδράσεις μέσα σε τμήμα της αστικής τάξης της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org