Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντικειμενική αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων

«

Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών». Αυτό είπε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 3/1/2015.

Με άλλα λόγια, ναι στην αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά αυτή να γίνεται με «αντικειμενικό τρόπο», βάσει δεικτών.

Τι ακούμε δηλαδή; Ο,τι ακούγαμε μέχρι τώρα από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέσπισαν τους δείκτες αξιολόγησης στην εκπαίδευση, σε όλο το Δημόσιο. Με βάση αυτήν τη λογική, σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ο εκπαιδευτικός καλείται να αξιολογηθεί συνολικά σε 5 κατηγορίες και 75 κριτήρια! Αλήθεια, τι διαφορετικό λένε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Το πιο σημαντικό όμως είναι το εξής: Ποιος καθορίζει σήμερα τι είναι «αντικειμενικό»; Οι ανάγκες του λαού για ολόπλευρη μόρφωση ή οι ανάγκες του κεφαλαίου για κατάρτιση της νέας γενιάς σε δεξιότητες μιας χρήσης; Οι ανάγκες του λαού για ένα κράτος που να υπηρετεί τα συμφέροντά του ή οι ανάγκες του κεφαλαίου για ένα κράτος «στρατηγείο», που θα υπηρετεί με κάθε τρόπο την καπιταλιστική κερδοφορία;

Την απάντηση την γνωρίζουμε, την ζούμε καθημερινά. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, τα πάντα υποτάσσονται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι εκατοντάδες οι οδηγίες της ΕΕ, διαχρονικά, για ακόμα μεγαλύτερη και ταχύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των βιομηχάνων.

Να γιατί όσοι δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτόν το δρόμο, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, κοροϊδεύουν τους δημόσιους υπάλληλους και τους εκπαιδευτικούς όταν μιλάνε για μια άλλη, καλή αξιολόγηση, υπέρ των εκπαιδευτικών, των μαθητών, του λαού. Τέτοια ούτε υπήρξε, ούτε μπορεί να υπάρξει.

Να γιατί στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ (Μπαλασόπουλος), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ - ΟΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησαν σε πρόταση προς την κυβέρνηση για το πώς θα γίνει μια «καλή αξιολόγηση», στο πλαίσιο των σημερινών κρατικών δομών και της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Να γιατί στο ίδιο κείμενο μιλάνε για την «ανάγκη» εφαρμογής στους δήμους «... των εξελιγμένων διοικητικών θεωριών του Νέου Δημόσιου Management, της Δημόσιας Διακυβέρνησης και των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πρεσβεύουν σε μεγάλο βαθμό μια επιχειρησιακή αντίληψη (κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα)».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Να βάλουν με την ψήφο τους κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Και αυτούς που τους μαυρίζουν τη ζωή και αυτούς που παίζουν με τη δίκαιη αγωνία τους και την αγανάκτησή τους. Να δυναμώσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που στάθηκε ενάντια και αποκάλυψε το πραγματικό, αντιδραστικό περιεχόμενο της λεγόμενης αξιολόγησης.


Η.Π.

Μην περιμένετε μέτρα ανακούφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παραδείγματα από το χώρο της Παιδείας

Στο άμεσο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως παρουσιάστηκε το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και στις αρχές του Γενάρη στην Αθήνα, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Παιδεία ή εκπαίδευση. Δεν υπάρχει ούτε μια δέσμευση για άμεσα μέτρα βελτίωσης της εικόνας στα σχολεία ή τα ΑΕΙ, ούτε κουβέντα για μια στάλα ενίσχυση της χρηματοδότησης ή ανάκλησης των περικοπών που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί για την Παιδεία τα τελευταία χρόνια και τις συνέπειες αυτών των περικοπών τις λούζονται οι λαϊκές οικογένειες.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Είναι γνωστό ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, μετά το πλήθος των αποχωρήσεων, των συνταξιοδοτήσεων και των διαθεσιμοτήτων, παράλληλα με τους μηδενικούς διορισμούς, τα σχολεία στενάζουν από τα κενά των εκπαιδευτικών. Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα; Πολύ απλά ότι τα κενά θα παραμείνουν. Τα σχολεία θα συνεχίζουν να υπολειτουργούν όπως και τώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και την επόμενη, αφού αν είναι να διορίσει μόνιμους εκπαιδευτικούς από του χρόνου θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ (κάτι που παραδέχτηκε και ο νυν υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, αλλά ποτέ δεν κίνησε τις διαδικασίες για να το κάνει), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα για κάτι τέτοιο, δεν υπόσχεται καν άμεσους διορισμούς στα σχολεία.

Πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται επίσης στα όρια της λειτουργίας τους, παρουσίασαν πρόσφατα με διάφορες πρωτοβουλίες τα εκρηκτικά τους προβλήματα, το είδαμε από την αρχή της χρονιάς με φοιτητές στοιβαγμένους στα αμφιθέατρα να παρακολουθούν διαλέξεις καθήμενοι στους διαδρόμους και τα πατώματα κ.ο.κ. Πρυτάνεις και πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν έστω μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ούτε γι' αυτό δε λέει κουβέντα το άμεσο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγική κατάσταση θα παραμείνει μία από τα ίδια.

Και μάλιστα, στο όνομα της διαχείρισης της τραγικής αυτής κατάσταση μπορεί να οδηγηθούμε και σε ακόμα πιο επικίνδυνες ατραπούς. Ας μην ξεχνάμε ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοί του σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι ανάμεσα στους πανεπιστημιακούς των Αρχιτεκτονικών Σχολών που θέλουν να βγάλουν τις μετεγγραφές αντισυνταγματικές και οι φοιτητές των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών να επιστρέψουν στις σχολές που πέρασαν αρχικά, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Δηλαδή, ζητούν την υποχρηματοδότηση και τις ελλιπείς υποδομές των σχολών να τις πληρώσουν οι πιο αδύναμοι φοιτητές, αφού ζητούν να καταργηθεί το μέτρο των μετεγγραφών που δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν.

Ξεχάστε την ανάκτηση των απωλειών!

Παραπάνω από χαρακτηριστική είναι η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό χώρο των εκπαιδευτικών. Στις 16 Δεκέμβρη, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έβαλαν θέμα να μπει ως αίτημα αιχμής του κλάδου η ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν.

Μα, ας σκεφτούμε: Οταν δε δέχονται ούτε καν σε συνδικαλιστικό επίπεδο να διατυπώνεται ως αίτημα η ανάκτηση των απωλειών, τότε πώς να την υποσχεθούν σε πολιτικό επίπεδο; Πλέον βέβαια, έχουν εγκαταλείψει και στον προεκλογικό τους λόγο την υπόσχεση για κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί ο λαός. Τώρα μιλούν για σταδιακή ανάκτηση σε βάθος χρόνου. Ομως και σε αυτό ψεύδονται. Διότι, αν πραγματικά είχαν στρατηγικό στόχο την ανάκτηση των απωλειών τότε γιατί να μην το δέχονταν ως αίτημα σε συνδικαλιστικό επίπεδο; Γιατί να μη θέλουν να έχουν το λαϊκό κίνημα σύμμαχο στο στόχο τους; Κι, όμως, δεν το θέλουν. Δε θέλουν καν ισχυρό, οργανωμένο λαϊκό κίνημα που να διεκδικεί όσα ανήκουν στο λαό. Γιατί στόχος τους είναι η διαχείριση της φτώχειας μας.

Και σε αυτό το πλαίσιο, δίνουν δείγματα γραφής και για το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που θα προσπαθεί να υποτάξει το λαό στη μιζέρια του και να ευνουχίσει το κίνημα. Σ' αυτόν, δε, φαίνεται ότι θα έχουν κι άλλους πρόθυμους συμμάχους... Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ που προαναφέραμε και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συντάχθηκαν με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκαν την οργάνωση κινητοποιήσεων με αίτημα αιχμής την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει το λαό να ξεχάσει ό,τι έχει χάσει μέχρι τώρα. Πλέον, έχουν φτάσει απλώς να υπόσχονται ότι δε θα πάρουν ως κυβέρνηση νέα μέτρα που θα χτυπούν το λαϊκό εισόδημα. Ομως, με τα μέτρα που έχουν παρθεί ήδη έχουν τσακιστεί λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και πάνω σε αυτά τα συντρίμμια θα πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιδιώξει ψήγματα καπιταλιστικής ανάπτυξης, με το λαό τσακισμένο. Ετσι, το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν στην πραγματικότητα είναι η συνέχιση της άθλιας σημερινής κατάστασης για το λαό.

Κάτω από το ίδιο πρίσμα πρέπει να διαβάζουμε και παλιότερες διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης των μνημονιακών νόμων, το οποίο τώρα έχει μετατραπεί σε σταδιακή κατάργηση πλευρών και διατάξεών τους, πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Ακόμα και κάτω από αυτό το πρίσμα του «θα δούμε πότε και αν», ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ψίχουλα και πατάει πάνω σε αναδιαρθρώσεις και μέτρα που είχαν προηγηθεί των μνημονίων για τα οποία δεν έχει πει κουβέντα ότι θα τα ανακαλέσει.

Εχει δώσει δείγματα γραφής

Θα μπορούσε, βέβαια, κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν μέτρα ανακούφισης του λαού στα επιμέρους θεματικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι και το πρόγραμμα για την Παιδεία που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2013 και βρίσκεται σε κατάσταση διαβούλευσης (που σημαίνει ότι πολλά πράγματα από αυτό μπορεί να αλλάξουν). Σ' αυτό το πρόγραμμα, για παράδειγμα, μιλάει για «θεσμοθέτηση μαθητικής μέριμνας: οργάνωση σχολικών συσσιτίων, δεκατιανού για όλους τους μαθητές και γεύματος στα ολοήμερα δημοτικά, δημιουργία κοινωνικών κυλικείων». Αλήθεια, στις Περιφέρειες που διοικεί ήδη τι τον εμποδίζει να εφαρμόσει ήδη κάτι τέτοιο; Οι εκπρόσωποι των γονιών έθεσαν αυτό το αίτημα πριν από λίγους μήνες στον αντιπεριφερειάρχη Αττικής όπου διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αντιπεριφερειάρχης... ζήτησε από τους γονείς να του δώσουν σχετική τεχνοκρατική μελέτη! Ανάλογα είναι τα πράγματα και στην άλλη Περιφέρεια που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την Ιονίων Νήσων, όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν αποσπάσει δέσμευση για σίτιση των μαθητών στα σχολεία από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όμως το μέτρο δεν προχώρησε στην πράξη και τώρα με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, τα παιδιά συνεχίζουν να μην τρώνε στα σχολεία.

Γνωστή και αντίστοιχη είναι η στάση των διοικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και για το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Δηλώνουν ότι δεσμεύονται από το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τη μεταφορά μαθητών και... το εφαρμόζουν. Ετσι, χιλιάδες μαθητές μένουν χωρίς δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς και οι οικογένειές τους επωμίζονται το κόστος για να πηγαίνουν και να γυρνούν οι μαθητές από τα σχολεία.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα, για το υπό διαβούλευση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, το οποίο φυσικά είναι από την αρχή μέχρι το τέλος του πλήρως ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση. Το σίγουρο όμως είναι ότι είτε με μνημονιακούς είτε με προ του μνημονίου νόμους, η Παιδεία θα συνεχίσει να στενάζει, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους, ελπίδα και προοπτική από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να περιμένουν.


Γ. Σ.

Θυμήθηκαν το «Norman Atlantic»

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλήνια Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης Αν. Νταλακογιώργο, από τις 28/12 που πήρε φωτιά το πλοίο «NORMAN ATLANTIC», «θυμήθηκαν» να βγάλουν δελτίο Τύπου μόλις στις 12/1 (!) Σ' αυτό, κλείνουν προκλητικά το μάτι στους εφοπλιστές, λέγοντας ότι «προφανώς η ασφάλεια του πλοίου» μείωσε την οργανική σύνθεση του «NORMAN ATLANTIC», και όχι βέβαια η ΑΝΕΚ, δηλαδή η ναυλώτρια εταιρεία, κάνοντας χρήση των σχετικών νόμων της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ζητάνε και τα «ρέστα» από την Ενωση Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), επειδή - όπως γράφουν - οι εκπρόσωποί της «έλαμψαν διά της απουσίας τους» από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, σε συνεδρίαση που αφορούσε την υπόθεση της ναυτικής τραγωδίας! Η βρωμιά τους δεν πιάνει πουθενά. Οι ναυτεργάτες ξέρουν ότι ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στο πλοίο, αποκάλυψαν με συγκεκριμένα στοιχεία την κατάφωρη παραβίαση των κανόνων αξιοπλοΐας στο πλοίο. Στη συνέχεια, με συνέντευξη Τύπου, ανέδειξαν με νεότερα στοιχεία τις εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών, της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τι έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα; Εδωσαν χρόνο σε κυβέρνηση και εταιρεία να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 28/12, σημείωνε: «Τώρα προέχει η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών και των μελών του πληρώματος. Τα όποια ερωτηματικά γεννώνται για τα αίτια του συμβάντος, αλλά και για την ασφάλεια του πλοίου, τίθενται αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα»! Τα ίδια έλεγε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Τα ίδια επανέλαβε και ο Αν. Νταλακογιώργος, όχι την ίδια μέρα, αλλά δύο μέρες μετά από την τραγωδία και ενώ είχε βουίξει ο τόπος από τις αποκαλύψεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ότι το καράβι είχε αποπλεύσει με προβλήματα στην πυρασφάλεια και στη στεγανότητα, με μειωμένη οργανική σύνθεση. Δήλωσε στις 30 Δεκέμβρη στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο»: «Αναφορικά με την εκδήλωση της φωτιάς και τα αίτιά της καθώς και το πώς λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, ασφάλειας αλλά και η όλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών μετά το SOS, είναι πρόωρο να διατυπώσουμε κρίσεις και σχόλια».

Ο ίδιος είπε ότι για τη μειωμένη οργανική σύνθεση, έναν από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους στη θάλασσα, ευθύνεται «το σκεπτικό του νεοφιλελεύθερου μοντέλου» και όχι βέβαια ο κανονισμός 3577, που έχει εκδοθεί από την ΕΕ από το 1992 και προβλέπει μειωμένες οργανικές συνθέσεις με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα. Μάλιστα, όταν το 2010 άρχισε η εφαρμογή αυτού του κανονισμού στα επιβατηγά πλοία, ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε απλά «να μείνουν και κάποιοι Ελληνες», δηλαδή ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα... Ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τότε τις απεργίες των ναυτεργατών «εξαλλοσύνες».


Ζ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org