Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υποσχέσεις Κέρι για «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι στη Βουλγαρία
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζ. Κέρι στη Βουλγαρία
ΣΟΦΙΑ.--

Διαβεβαιώσεις για προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στους τομείς της παραγωγής, διέλευσης και διανομής Ενέργειας, της άμυνας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, της καπιταλιστικής οικονομίας αλλά και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟικά προγράμματα και «Σχέδια Δράσης Ετοιμότητας», με το μάτι στραμμένο στις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ουκρανία έλαβε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Βουλγαρία όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Κεντρικότερο ρόλο στην πλατιά και βαριά ατζέντα των θεμάτων που συζήτησε ο Κέρι με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ πήρε η λεγόμενη «ενεργειακή απεξάρτηση» της Βουλγαρίας από τη Ρωσία και οι προσπάθειες «μεγαλύτερης ενεργειακής σύνδεσής της με γειτονικές χώρες» συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο Κέρι προώθησε περαιτέρω τα συμφέροντα του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου «Westinghouse» που επιδιώκει να αναλάβει την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι. Ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε τη μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ για την «ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας», τονίζοντας πως θα εντείνει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το διασυνδετήριο αγωγό της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, που έχει ήδη συζητηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο, αρμόδιο για την Ενέργεια, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι Ουάσιγκτον και Σόφια θα αυξήσουν, επίσης, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τα βουλγαρικά σχέδια για «βελτιστοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ».

Θα υπάρξει συνεχής διμερής συνεργασία στην ασφάλεια, στην άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στην έννομη τάξη, στην εκπαίδευση και τη διαδικασία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του βουλγαρικού και του αμερικανικού λαού, με τη σύσταση ομάδων εργασίας για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια οι Κέρι και Μπορίσοφ. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, στην «καταπολέμηση» της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, λέγοντας πως είναι κρίσιμα στοιχεία για την αύξηση των επενδύσεων.

Οι ελάχιστες διαφωνίες μεταξύ Κέρι και Μπορίσοφ αφορούσαν στα σχέδια των αμερικανικών μονοπωλίων για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων για την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Ο Κέρι χαρακτήρισε την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου «πολύ μεγάλη επενδυτική ευκαιρία», ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι στη Βουλγαρία θα συνεχιστεί η απαγόρευση εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου «έως ότου αποδειχθεί 100% η ασφάλειά της για το περιβάλλον».

Ας σημειωθεί πως η Σόφια βρίσκεται στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό. Από προχτές βρισκόταν στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ που συναντήθηκε με τον Κέρι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται στην πόλη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ