Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
«Δε θα ξεχάσω. Never»

Με μαθητική κοσμοπλημμύρα, που εντυπωσιάστηκε από τη φωτογραφική έκθεση για τα εγκλήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ξεκίνησαν χτες οι τριήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Πάγωσαν τα παιδικά χαμόγελα χτες όλη μέρα στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, χάθηκαν! Τα πρόσωπα έγιναν σκυθρωπά. Τα μάτια έλαμψαν. Η αγανάκτηση, η λύπη και ο πόνος ζωγραφίστηκαν στα παιδικά πρόσωπα. «Πάγωσε» η ψυχή, μπροστά στα εγκλήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων...

Η φωτογραφική έκθεση που στήθηκε χτες στην κεντρική πλατεία αυτής της γειτονιάς του Πειραιά ήταν αφιερωμένη στα «δέκα χρόνια της "νέας τάξης πραγμάτων"». Δέκα χρόνια γεμάτα «κατορθώματα». Απάνθρωπα εγκλήματα, πόλεμοι και φρίκη σε βάρος των λαών του πλανήτη. Τούτους τους «θριάμβους» των ιμπεριαλιστών μετέφερε μέσα από το φωτογραφικό υλικό η Επιτροπή κατά του Πολέμου της πόλης του Κερατσινίου σε μια έκθεση πραγματικά εντυπωσιακή, η οποία εγκαινιάστηκε χτες και θα μείνει σήμερα και αύριο στα πλαίσια των τριήμερων αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η αντιπολεμική επιτροπή. Εκδηλώσεις οι οποίες απ' ό,τι φαίνεται κέντρισαν την προσοχή του κόσμου, αφού χτες ο χώρος που φιλοξενήθηκαν - η πλατεία Λαού - ήταν γεμάτος και το ίδιο, αν όχι περισσότερο, αναμένεται να συμβεί σήμερα και αύριο, που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Από νωρίς το πρωί ένα εντυπωσιακό πλήθος από μαθητές δημοτικών και γυμνασίων της πόλης πέρασαν από το χώρο της εκδήλωσης. Στάθηκαν μπροστά στις φωτογραφίες αμήχανοι. Οι εικόνες από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, τις δολοφονίες των παιδιών της Παλαιστίνης, αλλά και τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλο τον πλανήτη ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τον πόλεμο δεν άφησαν ασυγκίνητους τους μικρούς μαθητές.


«Εγώ πλέον δε θα ξεχάσω τι έκανε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ποτέ. Never», έγραψε η Αγγελική, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου σ' ένα κομμάτι χαρτί, καταγράφοντας έτσι με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις εντυπώσεις της από την έκθεση. Η Χαρά από το 2ο Γυμνάσιο άφησε το δικό της μήνυμα: «Είναι η δεύτερη χρονιά που βλέπω εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης. Ομως αυτή τη φορά συγκλονίστηκα! Εμαθα, αγανάκτησα, αλλά μετά τη φρίκη, νιώθω ήρεμη... Οσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται, αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει!». Η Βάσω Πολυζωίδου, από το 22ο Δημοτικό Σχολείο, με την παιδική αθωότητα των 12 χρόνων, γράφει: «Οταν είδα αυτές τις φωτογραφίες από διάφορες καταστροφές και αρρώστιες της Γης αισθάνθηκα ντροπιασμένη που ζω σ' έναν κόσμο με τόσα άσχημα πράγματα, με πολέμους και εχθρούς. Ομως παρ' όλα αυτά θα συνεχίζω να προσπαθώ για έναν καλύτερο κόσμο και θα μεταδίδω αυτό το μήνυμα σε όλους: Προσπαθείστε για έναν καλύτερο κόσμο με ειρήνη». Ο Γιώργος Μπακολούκας, από το 22ο Δημοτικό, δίνει τη δική του προσέγγιση: «Στις φωτογραφίες με τα απανθρακωμένα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας θα ήθελα στη θέση τους να ήταν ο Κλίντον και ο στρατός του».

Οι βραδινές εκδηλώσεις της Επιτροπής κατά του Πολέμου οργανώθηκαν από τους Συλλόγους Γυναικών της πόλης που αποτελούν μέλος της. Η εκδήλωση άνοιξε με το σύντομο χαιρετισμό της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Ευδοκίας Λειβαδά, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Εμείς ονειρευόμαστε έναν άλλο κόσμο απ' αυτόν που αποτυπώνεται σ' αυτή την έκθεση. Εναν κόσμο που αγωνιζόμαστε να τον κάνουμε πραγματικότητα. Σ' αυτό το χώρο αντίστασης, το δικό μας χώρο, ανήκει κάθε άνθρωπος που δε συναινεί, που θέλει να αντισταθεί απέναντι στον ιμπεριαλισμό, σαν δύναμη αποτροπής. Σαν απαίτηση του ονείρου».

Συνέχεια το λόγο πήρε ο φωτορεπόρτερ Μανώλης Πάκιας, ο οποίος επιμελήθηκε της συγκεκριμένης φωτογραφικής έκθεσης και βραβεύτηκε για την προσφορά του από τους διοργανωτές και το δήμαρχο της πόλης. Ο ίδιος λακωνικά είπε: «Η φρίκη του πολέμου δεν μπορεί να αποτυπωθεί μέσα από το φωτογραφικό φακό, δε χωρά μέσα σε μια έκθεση, δυστυχώς η τραγικότητα του πολέμου είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Επίσης στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση χαιρέτισαν με σύντομες παρεμβάσεις τους ο δήμαρχος του Κερατσινίου Φώτης Μελάς και ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Παλαιστίνης Ισμάτ Φάμπρι. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Σοφία Θωμάρεη, εκ μέρους των γυναικείων συλλόγων της περιοχής. «Αυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μάνα. Στις μανάδες που στενάζουν στους πολέμους, τα εμπάργκο, τις διώξεις. Στις μανάδες που βλέπουν τα παιδιά τους να χάνονται σε άδικους πολέμους».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία που έκανε ο Ν. Παπαναστάσης, μέλος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» και αντισυνταγματάρχης α.ε., ο οποίος αναφέρθηκε στο μισθοφορικό στρατό και το ρόλο που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ να παίξει αυτό στο μέλλον. Εκανε λόγο «για ένα άβουλο γρανάζι της πολεμικής μηχανής, το οποίο θα εξυπηρετεί πολιτικοοικονομικά τραστ και θα κινείται ενάντια στους λαούς».

Η εκδήλωση έκλεισε με την οπτικοακουστική παρουσίαση του έργου «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», σε κείμενα του Βασίλη Κολοβού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ