Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας είναι το κύριο, όχι ο διάλογος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΚΚΕ θα συμμετέχει ή όχι σε μια διαδικασία «κοινωνικού διαλόγου», η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Να ξεκαθαρίσουμε. Κατ' αρχήν σ' αυτόν τον σικέ διάλογο τον θεσμοθετημένο συμμετέχουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Αυτός ο διάλογος έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί είναι σικέ. Είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι άλλο πράγμα οι εργαζόμενοι να διαπραγματευτούν αγωνιστικά με την κυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα οι εργαζόμενοι κατά κλάδο να διαπραγματευτούν αγωνιστικά με την εργοδοσία σε κάποια στιγμή και άλλο πράγμα ο θεσμοθετημένος σικέ διάλογος. Ανεξάρτητα όμως απ' αυτό, σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει καμία βάση για να αρχίσει κι αυτός ο σικέ διάλογος.

Δεύτερον, θεωρούμε σαν Κόμμα, και αν θέλετε το βάζουμε και σαν προβληματισμό, ότι σε μια περίοδο όπου γίνεται αρπαγή των κατακτήσεων των εργαζομένων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, το Α και το Ω στη συζήτηση δεν πρέπει να είναι ο διάλογος. Το Α και το Ω πρέπει να είναι η ενιαία δράση της εργατικής τάξης, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα καταπιεζόμενα και εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα. Είναι ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας. Αυτό είναι το κυριότερο. Είναι οι μορφές πάλης που αντιστοιχούν στη δυναμική του αγώνα, είναι η συμμετοχή των εργαζομένων. Αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο.

Ολα τα άλλα, επιμέρους χειρισμοί, τακτικές μέσα στον αγώνα, είναι δεύτερο θέμα. Το κύριο ζήτημα είναι η ταξική πάλη. Οι εργαζόμενοι την ταξική πάλη δεν μπορεί να τη βγάλουν από το λεξιλόγιό τους. Αλλες πλευρές τώρα, τακτικές ή χειρισμοί, είναι ένα δεύτερο ζήτημα.

Δεν μπορεί να γίνει η τακτική και οι χειρισμοί το κυρίως θέμα. Είναι εκ του πονηρού. Με αυτή την έννοια χρειάζεται οι εργαζόμενοι να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, γιατί τα προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στην αντίπερα όχθη, αλλά υπάρχουν και παραμένουν και μέσα στους κόλπους του κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ