Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποδοκιμάστηκε από φοιτητές ο υπουργός Δικαιοσύνης

Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι ο «τρομονόμος» βάζει στην κλίνη του Προκρούστη τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού

Avaton

Μόλις τρεις ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ο γνωστός «τρομονόμος», φοιτητές, μέλη των ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη, αποδοκίμαζαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα του δεύτερου συνεδρίου των Νομικών Σχολών, το οποίο έχει ως θέμα του «Το Δίκαιο μπροστά στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης» και πραγματοποιείται στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές δε γνώριζαν τη χτεσινή εξέλιξη, όταν πραγματοποίησαν τη μαζική διαμαρτυρία τους. Και φυσικά ο υπουργός δεν αποκάλυψε από το βήμα ότι λίγο αργότερα θα κατατίθεντο στη Βουλή ο «τρομονόμος». Φαίνεται πως μετά τα όσα εισηγητικά άκουσε από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους για την παγκοσμιοποίηση και τα νέα ήθη του Διεθνούς Δικαίου που επιβάλλονται από τους Ευρωαμερικανούς (βλέπε βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία), δίστασε να πει ενώπιον των συναδέλφων του τα φρέσκα νέα, για τα δεινά που ετοιμάζει η κυβέρνησή του στο λαό της χώρας.

Οίκαδε, στις ΗΠΑ, ο τρομονόμος

Αυτό απαίτησαν οι φοιτητές που βρίσκοναν από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου και την ώρα που ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανέβηκε στο βήμα, άνοιξαν το πανό καταγγελίας και άρχισαν να φωνάζουν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί». Εκπρόσωπος των φοιτητών πήρε το λόγο και κατήγγειλε πως ο «τρομονόμος» βάζει στην κλίνη του Προκρούστη τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού και αποτελεί νόμο προστάτη για το «δίκαιο των ισχυρών».

Στην πρόσκληση του καθηγητή του ΑΠΘ Αρ. Καζάκου να πάρουν το λόγο και να διατυπώσουν τις θέσεις τους, οι φοιτητές απάντησαν ξεκάθαρα, δίνοντας και δείγμα της αγωνιστικής στάσης που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα: «Θα απαντήσουμε στο δρόμο του αγώνα». Πριν αποχωρήσουν όμως, διαδηλώνοντας μέσα στην αίθουσα πως «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», κάλεσαν τους καθηγητές «να σταθούν στο πλευρό του λαού, υπερασπιζόμενοι την επιστήμη της Νομικής ουσιαστικά, να βοηθήσουν το λαό να εφαρμόσει το δικό του ΔΙΚΑΙΟ».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σταθόπουλος, είπε ότι τάσσεται υπέρ του «πολιτισμένου διαλόγου, που αναδεικνύει τα επιχειρήματα και όχι τις κραυγές και τα συνθήματα».

Και λίγο αργότερα, παρουσίασε τα δικά του «επιχειρήματα», σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις ελευθερίες και την προστασία της προσωπικότητας του πολίτη και πως οι ελευθερίες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, εκτός από αυτές της συνείδησης και της σκέψης...

Σε ό,τι αφορά το θέμα του συνεδρίου, είπε ότι εκτός από τις αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης υπάρχουν και οι θετικές. Σημείωσε πως στην κοινότητα της ΕΕ, «στόχος είναι όχι μόνο η κοινή αγορά, η κοινή πολιτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, αλλά είναι και η κοινότητα δικαίου». Και τέλος σημείωσε πως υπάρχουν κίνδυνοι και απειλές πίσω από την ιδέα της παγκοσμιοποίησης και κυρίως στην εφαρμογή της καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Νωρίτερα, στους χαιρετισμούς τους τόσο ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μ. Παπαδόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ι. Σχινάς, κατήγγειλαν τις νέες έννοιες που επιβάλλονται στο Διεθνές Δίκαιο στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτές των «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών» και των «παράπλευρων απωλειών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος του όλοι όσοι αγωνίζονται και αμφισβητούν(2001-05-30 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο για να μην περάσει το «τρομονομοσχέδιο»(2001-05-29 00:00:00.0)
Δράση τώρα να μην περάσει(2001-05-20 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για τον «τρομονόμο»(2001-04-29 00:00:00.0)
Προάγει την «αμετροέπεια» των αστυνομικών οργάνων(2001-04-11 00:00:00.0)
Στο τελευταίο στάδιο οι «ζυμώσεις» και τα «μαγειρέματα»(2001-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ