Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία

Τελικά η κυβέρνηση αποδείχτηκε συνεπέστατη στις διακηρύξεις της. Κατέθεσε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος»! Αν ψηφιστεί από τη Βουλή θα ανοίξει - λένε - ο δρόμος για να παταχθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παράνομα κυκλώματα που θησαυρίζουν από το εμπόριο ανθρώπινων ζωών με την πορνεία ή τη λαθρομετανάστευση, οι συμμορίες που πουλούν το «λευκό θάνατο», ο οργανωμένος υπόκοσμος που εκβιάζει και ληστεύει, οι σπείρες διαρρηκτών, οι λαθρέμποροι... Κάπως έτσι παρουσιάζεται από την ...επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης το νομοσχέδιο, που περιστέλλει, με πρόσχημα το χτύπημα του εγκλήματος, ατομικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, θα ισχυριστεί ότι το «ψαλίδισμα», που γίνεται σ' αυτά, συμβαίνει γιατί ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της «σιγουρότητος», όπως το επικαλείται στη διακήρυξή του ο Ρήγας Φεραίος!!! Το τελευταίο έχει αποτελέσει επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου. Βέβαια, ο υπουργός «ξεχνά» ότι η Ρήγας αντιλαμβανόταν την ασφάλεια του πολίτη ως ασφάλεια απέναντι στις υπερβάσεις της κρατικής εξουσίας.

Ο λαός πρέπει να ανησυχεί. Το οργανωμένο έγκλημα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει χωρίς την υποστήριξη τμημάτων και στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τα οποία είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε υψηλά κλιμάκιά του. Οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής αστυνομικών και άλλων κρατικών υπαλλήλων με σπείρες, οι διώξεις σε βάρος επιχειρηματιών κυρίως για λαθρεμπόριο, αλλά και άλλου ...είδους δραστηριότητες έχουν πάρει τη μορφή ενός σίριαλ τα τελευταία χρόνια. Τα επεισόδιά του δείχνουν να είναι ατέλειωτα. Στον τομέα της εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού από τέτοια φαινόμενα, τα μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι ανύπαρκτα. Από την άλλη, η λεγόμενη τρομοκρατία έχει αποτελέσει έννοια - «λάστιχο», μέσα στην οποία μπορεί να ενταχθούν διαδηλωτές, που, κατά την κυβέρνηση, «κλείνουν τους δρόμους», «εμποδίζοντας τους λοιπούς πολίτες να πάνε στις δουλιές τους», αγρότες, που, με τα τρακτέρ, «μπλοκάρουν» τις εθνικές οδούς, ειρηνιστές, που διαμαρτύρονται κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και άλλοι. Μ' αυτήν τη λογική της κυβέρνησης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να στήσει στα «τρία μέτρα» το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διατρέχουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οι πράξεις διαμαρτυρίας τους. Κάπως έτσι είχε χαρακτηριστεί ο αποκλεισμός του υπουργείου Εργασίας πριν μερικές μέρες.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το θολό τοπίο της «τρομοκρατίας», που διαμορφώνει έναν κατάλληλο χώρο σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο ψαρεύει η εξουσία. Οι κρατικές -ελληνικές και ξένες - μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν πολύ καλά να δημιουργούν γεγονότα, τα οποία αξιοποιούν κατάλληλα... Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατεστημένη τάξη έχει βρει ήδη το άλλοθί της για την καταστολή που ετοιμάζει. Δε φοβάται ούτε την τρομοκρατία, την οποία «αξιοποιεί» ή «δημιουργεί», όπως θέλει, ούτε το οργανωμένο έγκλημα που κινείται στις παρυφές της. Αν ήθελε, θα είχε «καθαρίσει» και με τα δυο. Ομως, δε θέλει, γιατί η ύπαρξή τους αποτελεί την αιτιολογία της κατασταλτικής δράσης των κρατικών μηχανισμών. Από την άλλη, είναι φανερό ότι η άρχουσα τάξη νιώθει την απειλή από τα αποτελέσματα των αντικοινωνικών μέτρων, που οι διαχειριστές της εξουσίας της φορτώνουν στους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Αγωνίζονται. Αντιστέκονται. Είναι υπόθεση όλων μας, τελικά. Κανείς αύριο δε θα δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ