Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη μάχη για συμμετοχή στη διαχείριση

Το «ντεμπούτο» της έκανε χτες σε εκδήλωση στην Αθήνα η «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», όπως ονομάστηκε η συνεργασία της Αγ. Κωνσταντίνου με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τίποτα το νέο δεν κομίζει φυσικά, όπως προκύπτει κι απ' το πολιτικό της πρόταγμα για «ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που ενισχύει την επιχειρηματικότητα», για την «υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης» και τη διαμόρφωση στην Ελλάδα συνθηκών «σταθερότητας και ομαλότητας, με συνεννόηση και όχι παραλυτική πόλωση».

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απόρριψη της πρότασης για συνεργασία με την «Ελιά» που μετέφερε στον Φ. Κουβέλη ο υποψήφιος της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Σουλτς. Οι δύο συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, με αφορμή την επίσκεψή του Σουλτς στην Ελλάδα για τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς».

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητικότητας στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, μπροστά και στις ευρωεκλογές, ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι «είναι καλό και το υποστηρίζω οι διάφορες αριστερές κινήσεις στη χώρα να ενωθούν, ώστε να εκλεγούν μέλη του ευρωκοινοβουλίου». Αρνητική όμως ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αφού δήλωσε αφοσίωση στην κοινή τους προσπάθεια «να καθοριστούν σε προοδευτική κατεύθυνση οι συσχετισμοί του νέου ευρωκοινοβουλίου και η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν», διεμήνυσε στον Ευ. Βενιζέλο ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής». Αλλωστε, σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ εγκαλείται ο Ευ. Βενιζέλος ως ο πολιτικός που έσκισε την προγραμματική συμφωνία και επέλεξε τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Φ. Κουβέλης ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, εμείς τουλάχιστον το έχουμε αντιληφθεί, ότι η χώρα θα κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά οι κυβερνήσεις αυτές θα πρέπει να εξασφαλίζουν κάθε φορά τον κοινό συνεργατικό τόπο», ενώ προσπαθεί να αποτινάξει την ευθύνη της ΔΗΜΑΡ για τα όσα έπραξε ως μέρος της συγκυβέρνησης, με τη δικαιολογία ότι αυτή είχε μετατραπεί σε «κυβέρνηση μονοκομματικού ουσιαστικά χαρακτήρα».

Στην ομιλία του χτες βράδυ, ο Φ. Κουβέλης επιχείρησε να οριοθετήσει το σχήμα του απ' τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι «δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», επειδή, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση λαϊκίζει. Αντίθετα -ισχυρίστηκε- η ΔΗΜΑΡ διαθέτει «μια τρίτη λύση» την οποία θα διαπραγματευτεί, όπως προκύπτει απ' τα συμφραζόμενα, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτελέσει η ίδια μέρος της διακυβέρνησης.

Η χτεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν και μιας πρώτης τάξεως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έβαλαν πλάτες στην πολιτική που οδήγησε σήμερα εδώ και πλαισιώνουν τώρα τη ΔΗΜΑΡ, με τον Φ. Κουβέλη να τα εξαγνίζει, παρουσιάζοντάς τους σαν «τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org