Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι «μπορεί»

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο δίνει η «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», σχήμα με το οποίο κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές η ΔΗΜΑΡ και άλλες συγγενείς κινήσεις, στο πλαίσιο ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και διαμόρφωσης του λεγόμενου «τρίτου πόλου». Στο σχετικό κείμενό τους αναπαράγουν τη θεωρία των άκρων, αναζητούν άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης με ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και παραπέρα ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ. Τέλος, δηλώνουν παρόντες στη διαδικασία συγκρότησης αστικών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στη «Διακήρυξη αρχών και στόχων» αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε δύναμη προσηλωμένη στη δημοκρατική νομιμότητα, που στέκεται απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες. Υποστηρίζουμε την κοινή δράση ενάντια στα άκρα, τη Χρυσή Αυγή και τις τρομοκρατικές οργανώσεις (...) Υποστηρίζουμε την εθνική συνεννόηση (...) Διεκδικούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα μειώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική». Μιλάνε για «νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, με ανοιχτό και εξωστρεφή προσανατολισμό, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα» και αναφέρονται σε «άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη θέσπιση ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης για επιχειρήσεις» και «δημιουργία αναπτυξιακού χρηματοπιστωτικού φορέα με προτεραιότητα την ενίσχυση καινοτόμων και νέων επιχειρήσεων». Επαναλαμβάνουν ότι στηρίζουν «τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης (...) με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό» και ζητάνε την αντιμετώπιση «της κρίσης χρέους με την έκδοση ευρωομολόγου και την αναθεώρηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Κάνουν καθαρό ότι ο ρόλος τους είναι να διαδραματίσουν «σημαίνοντα ρόλο στη μελλοντική συγκρότηση κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας» και γι' αυτό ζητάνε «ισχυρή πολιτική εντολή».

Τη διακήρυξη υπογράφουν και μια σειρά πρώην υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Γιάννης Αμοιρίδης, Χάρης Καστανίδης, Μαριλένα Κοππά, Στέφανος Μανίκας, Πάνος Μπεγλίτης και Θανάσης Οικονόμου.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο αναμόρφωσης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και του «εσωτερικού» ανταγωνισμού με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκφράζει καλύτερα τα προτάγματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είναι από χτες στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει σε φόρουμ για την «προοδευτική οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ