Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξαγγελία μέτρων για κρατούμενους

Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αποκαλούμενες και Γ τύπου, και χωρίς άδεια για 10 χρόνια θα παραμένουν μεταξύ άλλων και οι καταδικασθέντες με τον «τρομονόμο». Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χτες, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, το καθεστώς διαβίωσης στις εν λόγω φυλακές θα είναι κατά πολύ αυστηρότερο, ακόμη και για τους υπόδικους. Στο «κατά πολύ αυστηρότερο» εντάσσεται ακόμη και ο περιορισμός επισκέψεων συγγενών, περιορισμός στην τηλεφωνική επικοινωνία κ.ά... Οι φυλακές θα βρίσκονται στο Δομοκό.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός «χρέωσε» τον... υπερσυνωστισμό νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, κοινώς τις άθλιες συνθήκες και στο νοσοκομείο των φυλακών, κυρίως στην αύξηση των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δηλώσεις του, σε διάστημα μεγαλύτερο των 2 χρόνων, αυξήθηκαν από 45 σε 140. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι φωτογραφίες που είδαν τη δημοσιότητα από το «κολαστήριο Κορυδαλλού», προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Στο νοσοκομείο των φυλακών, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τους κρατούμενους, φιλοξενούνται 200 ασθενείς σε χώρο για 60 άτομα. Οπως λένε οι ίδιοι, «εκτίουν ποινή θανάτου», αφού η επίβλεψη των αρρώστων, ορισμένοι από τους οποίους πάσχουν από βαριά νοσήματα, γίνεται από μόλις δύο γιατρούς. Οι κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας και αποχή από τα φάρμακά τους από τις 16 Φλεβάρη. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη σε κρατούμενο που δημοσίευσε μέσω κινητού (απαγορευμένο στις φυλακές) τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Χ. Αθανασίου, για τα όσα καταγγέλλονται για τις άθλιες συνθήκες από τους κρατούμενους, είναι και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής επιτήρησης καταδίκων αλλά και υποδίκων, τα λεγόμενα βραχιολάκια. Αποφασίστηκε, όπως ανέφερε, η ένταξη στο Προεδρικό Διάταγμα και ειδικά στο πιλοτικό πρόγραμμα 50 νοσηλευομένων κρατουμένων του ΝΚΚ. Εξήγγειλε τη δημιουργία νέας πτέρυγας οροθετικών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρητικότητας 100 ατόμων. Ενώ, όπως είπε, ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Υγείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού (σσ αυτό έχει αποφασιστεί από το 2009, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα πράξη). Τέλος, εξήγγειλε την έγκριση της πρόσληψης 39 ιατρών και τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι θα διατεθεί άμεσα σχετική πίστωση για να γίνει διαγωνισμός...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ