Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
Να αρθεί άδικη ποινή σε βάρος στρατιώτη

Την άρση της άδικης ποινής σε βάρος στρατιώτη και τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Λαμπρούλης) προς τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", έγινε γνωστό περιστατικό τιμωρίας στρατιώτη που υπηρετεί στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο στη Λάρισα, το οποίο προετοιμάζει τα στρατιωτικά τμήματα για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (σ.σ.: ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ για διασφάλιση μονοπωλιακών συμφερόντων).

Ο λόγος της τιμωρίας ήταν ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης παρουσιάστηκε παραπονούμενος στην αναφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Η αντιμετώπιση που συνάντησε από τη διοίκηση ήταν ποινή φυλάκισης και κλήση σε προανάκριση με την ανυπόστατη κατηγορία της ανυπακοής. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης ουδέποτε αρνήθηκε την εκτέλεση των διαταγών που έλαβε. Εκανε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός του να εκφράσει την αντίθετη γνώμη του για την αποστολή της μονάδας. Δικαίωμα το οποίο ισχύει για όλους τους στρατιώτες σύμφωνα με το στρατιωτικό κανονισμό και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Συνεπώς είναι απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μας, η τιμωρία του στρατιώτη, καθώς δε στοιχειοθετείται κατηγορία ανυπακοής. Σκοπός της τιμωρίας ήταν ο εκφοβισμός».

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται ο υπουργός «πώς τοποθετείται σχετικά με την αντιμετώπιση του στρατιώτη με αυτόν τον τρόπο και τι σκοπεύει να κάνει για την άρση της άδικης ποινής και για τη διασφάλιση του δικαιώματος των στρατευμένων να εκφράζουν την άποψή τους;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλούν στρατευμένο που κατήγγειλε την εμπλοκή της χώρας(2023-11-07 00:00:00.0)
Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην απόπειρα τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών(2022-10-25 00:00:00.0)
Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις της κυβέρνησης σε βάρος εφέδρων στρατιωτών(2022-10-19 00:00:00.0)
Κύμα αντιδράσεων για την τιμωρία στρατιώτη επειδή χαιρέτισε τη συμμετοχή χιλιάδων νέων στο Διήμερο!(2021-07-10 00:00:00.0)
Κύμα καταδίκης των απαράδεκτων ποινών σε στρατευμένους(2018-04-26 00:00:00.0)
Ποινή εκφοβισμού σε φαντάρο στο στρατηγείο της Λάρισας(2014-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ