Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Συνεργασία με βάση τα συμφέροντα ΕΕ, ΝΑΤΟ και μονοπωλίων

Η προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Μαυροβουνίου να ανοίξουν νέα πεδία δράσης για τις αστικές τάξεις των δύο χωρών, συμμετέχοντας στις διακρατικές ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, αναδείχτηκε στις συνομιλίες χτες στο Πεντάγωνο, του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Μαυροβούνια ομόλογό του Milica Pejanovic - Djuricic.

Οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών είχαν ως άξονα την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, ειδικά τη συνεργασία των Πολεμικών Ναυτικών των δύο κρατών, τη φοίτηση Μαυροβούνιων στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές, τη συμμετοχή αξιωματικών τους στους σχηματισμούς του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του κατόπιν σε δημοσιογράφους, ο Ελληνας ΥΕΘΑ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την ένταξη του Μαυροβουνίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εκφράζοντας βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμίσουν την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την υποδομή στους γείτονές μας και ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο». Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που βίωσε τα τελευταία χρόνια, παραμένει ο πιο σταθερός, ο πιο σταθεροποιητικός και ισχυρός παράγοντας σε μια περιοχή όπου το τόξο της αστάθειας ξεκινάει από την Ουκρανία και τελειώνει στην Τυνησία».

Ανήγγειλε δε τη διοργάνωση στην Αθήνα, τέλη Απρίλη, έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, «προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια μιας πιο στενής και βαθιάς συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής μας στον αμυντικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Η υπουργός Αμυνας του Μαυροβουνίου, εκφράζοντας τα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας της, είπε: «Εμείς αναμένουμε από την Ελλάδα σαν κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ πλήρη στήριξη και αναμένουμε όλα τα σχόλιά σας για την εκπλήρωση των κριτηρίων για τη στρατηγική μας προτεραιότητα της ένταξής μας στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο έχει κάνει ό,τι μπορούσε για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων». Πρόσθεσε: «Το Μαυροβούνιο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του σε διάφορες επιχειρήσεις. Φροντίσαμε, και εξακολουθούμε να φροντίζουμε, ώστε να συνεισφέρουμε στην επίλυση σειράς ανοιχτών θεμάτων και στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

  • Κατόπιν πρότασης Αβραμόπουλου, την Ελληνική Προεδρία στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (συνέρχεται αύριο 12/3, στις Βρυξέλλες) θα εκπροσωπήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαίωση των «ισχυρών δεσμών» με το κράτος - δολοφόνο(2020-01-17 00:00:00.0)
«Καθήκοντα» και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ(2018-06-05 00:00:00.0)
Με τις αξιώσεις της αστικής τάξης στις αποσκευές του(2014-08-19 00:00:00.0)
Αξιοποιούνται ως όπλο αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων(2014-08-07 00:00:00.0)
Εμμεση προεκλογική υπενθύμιση «πραξικοπήματος»(2000-06-03 00:00:00.0)
Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της(1997-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ