Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προσβλέπουν σε άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας

Ανεξάρτητα από τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζονται στους κόλπους της ΕΕ, δεδομένη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων
Ανεξάρτητα από τις ενδοαστικές αντιθέσεις που εκφράζονται στους κόλπους της ΕΕ, δεδομένη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων
Χωρίς την έκδοση επίσημης «ανακοίνωσης προόδου», την οποία και ανέμενε η συγκυβέρνηση, έληξε η χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται αποδόθηκαν προφορικά «εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο δημοσιονομικό επίπεδο», ταυτόχρονα με προτροπές για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. «Είναι σημαντικό για όλους και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), έχοντας στο επίκεντρο τα «εκκρεμή» αντιλαϊκά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντεργατικών ανατροπών. Ηδη η συγκυβέρνηση έχει ετοιμάσει μπαράζ από εφαρμοστικές νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, καθώς και φορολογικές διατάξεις που αφορούν στα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Εφορία.

Αντιθέσεις για τις «προβληματικές» τράπεζες της ΕΕ

Μετά τη λήξη των χτεσινών εργασιών του Γιούρογκρουπ συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Διακυβερνητική Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος η επίτευξη προσωρινής συμφωνίας για το υπό διαμόρφωση ταμείο εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί και στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ).

Οι αντιθέσεις που εντοπίζονται αφορούν στο ποιος θα αποφασίζει για το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών και στο ποιος θα πληρώνει τα «σπασμένα». Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, σε αντίθεση με την Κομισιόν, εμφανίζονται να μη θέλουν καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και κυβερνήσεων, αποδίδοντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη μοναδική ευθύνη να αποφασίζει για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, υπερθεματίζουν και στην ταχεία συγκέντρωση κεφαλαίων στο ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών, στο οποίο, να σημειωθεί ότι επιδιώκει να «βάλει πόδι» και η πλευρά του ΔΝΤ.

Τα συνολικά κεφάλαια προδιαγράφονται να φτάσουν στα 55 δισ. ευρώ και θα εισφερθούν τμηματικά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Κομισιόν βλέπει την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου σε ορίζοντα 10ετίας (με καταβολές ύψους 5,5 δισ. ευρώ ετησίως), έναντι 3ετίας σύμφωνα με τις θέσεις που διατυπώνουν οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και από την Alpha Bank

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των ντόπιων τραπεζικών ομίλων, η οποία, σύμφωνα με το «βασικό σενάριο» της Τράπεζας της Ελλάδας, θα απαιτήσει φρέσκο πακτωλό ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Μετά τον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς, «επιθετικά» προς τους «επενδυτές» βγαίνει και η Alpha Bank, η οποία προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από το προσδιοριζόμενο ύψος κεφαλαιακής ενίσχυσης (262 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, τα ποσά που θα αντλήσουν, θα αξιοποιηθούν και για την «εξαγορά των προνομιούχων μετοχών» του Δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις προνομιούχες μετοχές που είχε εισφέρει το Δημόσιο, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των κρατικών ενισχύσεων των 28 δισ. ευρώ (μετοχές και εγγυήσεις). Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος, μετά και την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας, εμφανίζει για το 12μηνο του 2013, τεράστια κέρδη, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ