Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
«Καθήκοντα» και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ

Σε ετοιμότητα για περιπολίες, αναγνώριση αγνώστων ιχνών ή και αναχαιτίσεις στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου μπαίνει από σήμερα και επισήμως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο διεύρυνσης των αποστολών που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντός ΝΑΤΟ, βάζοντας έτσι το λαό μας ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τη λυκοσυμμαχία, από σήμερα Τρίτη (ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας στις 7 και 8 του μήνα, όπως και της Συνόδου Κορυφής στις 11 και 12 του Ιούλη) οι Πολιτικές Αεροπορίες Ελλάδας και Ιταλίας αναλαμβάνουν την εκτέλεση περιπολιών στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, το νεότερο - 29ο - μέλος του ΝΑΤΟ, η ένταξη του οποίου τον Ιούνη του 2017 προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

«Καθώς η χώρα δεν έχει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ζήτησε από τους συμμάχους να βοηθήσουν να διασφαλίσει τον εναέριο χώρο της», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΝΑΤΟ.

Το θέμα, άλλωστε, ήταν απ' αυτά που συζήτησαν χτες, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο Μ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε εκεί επίσημη επίσκεψη.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε χτες χαρακτηριστικά: «Προστατεύουμε όλους τους συμμάχους από οποιαδήποτε απειλή. Ετσι, αύριο (σ.σ. σήμερα), το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει περιπολίες στο Μαυροβούνιο, με αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτή η ειρηνευτική αποστολή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του ουρανού σας, είτε από πολιτικά - στρατιωτικά αεροσκάφη που αποτελούν κίνδυνο είτε από οποιαδήποτε άλλη απειλή. Το ΝΑΤΟ παρέχει αυτήν την υποστήριξη στους συμμάχους που δεν έχουν δικές τους αεροπορικές δυνάμεις - ένα ισχυρό σημάδι αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε ότι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει ήδη τέτοιο έργο και σε Αλβανία (από το 2009) και Βουλγαρία (από το 2014, με Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης), λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ