Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανίχνευση εδάφους για διεύρυνση «κεντροαριστεράς»

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά

Eurokinissi

Στ. Θεοδωράκης - Φ. Γεννηματά
«Τροφή» για νέα σενάρια σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος δίνουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που επιβεβαιώνουν ότι οι διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού καλά κρατούν, με πάγιο στόχο τη χειραγώγηση του λαού στα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου που διεκπεραιώνει το πολιτικό του προσωπικό.

Η σημασία που αποδίδουν στο συγκεκριμένο στόχο αποδεικνύεται κι απ' την ενεργή εμπλοκή παραγόντων της ΕΕ στις διεργασίες αυτές, καθώς επιβεβαιώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, έθεσε στη Φώφη Γεννηματά και στον Στ. Θεοδωράκη το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν άτυπη και ο Μ. Σουλτς είχε συναντηθεί καταρχάς με τον Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα του αποδίδουν ρόλο «προξενητή», κατ' «εντολή» του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, δήλωσε σχετικά με αυτές τις διεργασίες στη «Real News»: «Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται από ένα μόνο κόμμα, χρειάζεται τη διαμόρφωση πολιτικού - κοινωνικού μπλοκ δυνάμεων. Σε μια καθαρή κατεύθυνση, όμως, αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας».

Αφού υπενθύμισε το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «να παρακολουθήσουν τις αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου δεν μπορεί να γίνει με όρους δορυφοροποίησής του προς τη συντηρητική παράταξη», υποδεικνύοντας στην Φ. Γενημματά και στον Στ. Θεοδωράκη ποιον από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να διαλέξουν.

Διεργασίες με ανεβασμένους ρυθμούς

«Η επιδίωξή μας είναι ένα αριστερό προοδευτικό σχέδιο, όχι με όλη τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά με τις δυνάμεις της που θέλουν να εγκαταλείψουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές», δήλωσε στην «Αυγή» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, θέτοντας τα όρια των νέων ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών. Επίσης, κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ότι βρίσκονται σε «πλήρη αναντιστοιχία» με τη «θετική κινητικότητα» που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ΚΕΑ με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επιμένοντας στον εξωραϊσμό της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας που βαρύνεται με ουκ ολίγα αντιλαϊκά έργα.

Στην παρούσα φάση, τουλάχιστον σε επίπεδο φραστικών διακηρύξεων, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θέτουν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή και της ΝΔ σε μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ενώ παράλληλα δίνουν έμφαση στην κοινή δράση των κομμάτων τους και την ανασυγκρότηση του πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερού χώρου. Η οποία - παρεμπιπτόντως - επιταχύνθηκε όταν μετά τις συναντήσεις με Σουλτς ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» εμφανίστηκε έτοιμος να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση. Επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε στο χώρο του «αριστερού ρεαλισμού», δήλωσε πως «οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε». Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του Φ. Κουβέλη, διοργανώνει και εκδήλωση με θέμα «Μνημόνια - Αριστερά - Προοδευτική Διακυβέρνηση», όπου εκτός του προέδρου της θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι διεργασίες(2017-09-06 00:00:00.0)
Διεργασίες ανασύνθεσης με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα»(2017-08-08 00:00:00.0)
Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά σενάρια για τον εγκλωβισμό του λαού(2016-04-24 00:00:00.0)
Ψάχνει δρόμους για την ανασύνθεση του «κέντρου»(2016-04-02 00:00:00.0)
Δουλεύει με... «νηφαλιότητα» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου(2015-11-05 00:00:00.0)
Συζητούν «παζάρια, συγκολλήσεις, συνεργασίες, συμβιβασμούς»(2015-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ