Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Γενάρης 2015. Ενα χρόνο πριν. Ο Αλ. Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», απ' όπου και ο ακόλουθος διάλογος: «- Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά, επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους, με στόχο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;

Α. Τσ.: Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (...) Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη (...) θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».

Δεν ήταν η μόνη φορά που δήλωνε κάτι τέτοιο ο Αλ. Τσίπρας ή που το υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τώρα το ΔΝΤ έγινε κακό και καλοί οι Ευρωπαίοι. Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Και τότε και τώρα κοινός παρονομαστής της στάσης τους είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ετσι ή αλλιώς η σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων είναι δεδομένη.

Ομορφος κόσμος...

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τη διαρροή του διαλόγου ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα. Δεν πρέπει ωστόσο να διαφύγει της προσοχής και το εξής: Η υποκλοπή της συνομιλίας, όπως όλοι συμφωνούν, έγινε από κάποια μυστική υπηρεσία και διοχετεύτηκε στα wikileaks που τη δημοσιοποίησαν. Δηλαδή, ο «ανεξάρτητος» αυτός οργανισμός, που στο παρελθόν έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά με τις αποκαλύψεις του, διατηρεί στενές σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο και από εκεί αντλεί το υλικό του. Μια αντίστροφη ανάγνωση της πραγματικότητας λέει ότι ο οργανισμός αυτός, που εμφανίζεται να επιβιώνει από τις δωρεές των αναγνωστών και υποστηρικτών του, αξιοποιείται σαν «κανάλι» από τις μυστικές υπηρεσίες για να παρεμβαίνουν στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις. Ομορφος κόσμος ...καπιταλιστικά φτιαγμένος.

Οι «αποκαλύψεις» εκ Παναμά

Από το περασμένο Σάββατο - και όπως όλα δείχνουν για αρκετό χρονικό διάστημα - τα αστικά ΜΜΕ θα σηκώνουν το «μεγα-σκάνδαλο» των «εγγράφων του Παναμά» που «αποκάλυψε» η λεγόμενη Διεθνής Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας, βάζοντας στο χέρι αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Μόσακ - Φονσέκα στον Παναμά. Δηλαδή, ένα μέρος από τις πολυδαίδαλες διαδρομές με εξωχώριες εταιρείες (offshore) που χρησιμοποιούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, αστοί πολιτικοί, μαφιόζοι αλλά και ακριβοπληρωμένοι «σταρ» του αθλητισμού ή του κινηματογράφου.

Το μπούγιο που γίνεται, έχει σχέση με τα μεγάλα ονόματα που βγαίνουν, αλλά κρύβει το γεγονός ότι πρόκειται για μια «κανονικότατη» λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού με τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» και το τεράστιο ξέπλυμα χρήματος από διάφορες πηγές, που γίνεται από καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και μεγάλες τράπεζες. Ετσι, δεν πρέπει να μας προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους «αποκαλύψεις», άλλωστε συχνά - πυκνά ο ένας ανταγωνιστής βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» του άλλου. Πολύ δε περισσότερο αν πάρουμε υπόψιν και αυτή τη λεπτομέρεια που κρύβεται από τα εκτενέστατα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ: από τους βασικούς χρηματοδότες της λεγόμενης Διεθνούς Κοινοπραξίας Διερευνητικής Δημοσιογραφίας είναι τα Ιδρύματα των Σόρος και Φορντ στις ΗΠΑ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org