Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με όχημα το Προσφυγικό πασχίζει για ένταξη σε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πυκνές παρεμβάσεις για να αποδείξουν ότι είναι χρήσιμοι στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Την άποψη ότι με άξονα το Προσφυγικό «τρέχουν» και μια σειρά διεργασιών σε άλλα ζητήματα, όπως το όνομα της ΠΓΔΜ και η ένταξή της σε διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιβεβαιώνουν με συνεντεύξεις τους ο υπουργός Αμυνας και ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ζ. Γιόλεφσκι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung», υποστήριξε πως «μία συμμετοχή της Μακεδονίας (σ.σ.: στο ΝΑΤΟ) θα ήταν καλή για τη χώρα και την περιοχή, για την Ευρώπη και επίσης για την Ελλάδα».

Ο ίδιος υπολογίζει πως κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, τον Ιούλη, στη Βαρσοβία, η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ συμπληρώνει πως στόχος της είναι μία συμμετοχή ως μέλους τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Αλλωστε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και στο ερώτημα, εάν ο ρόλος της ΠΓΔΜ στην προσφυγική κρίση ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση στην προσέγγισή της με την ΕΕ, απάντησε θετικά, υποστηρίζοντας: «Μπορέσαμε να διαμηνύσουμε πως είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, στον οποίο αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, ο φόβος περί τέτοιας πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ από πλευράς της ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας υπάρχει ως ανησυχία εδώ και καιρό στα αρμόδια επιτελεία της Αθήνας.

Και για το όνομα

Την ίδια φιλοδοξία με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ για ένταξη της χώρας του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, εξέφρασε και ο Πρόεδρός της, Γκ. Ιβανόφ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Ερωτηθείς αν η στάση της χώρας του στο Προσφυγικό θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ενταξιακή διαδικασία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ορόσημο τη Σύνοδο του Ιούλη απάντησε: «Η θέση ότι η "Μακεδονία" προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο Προσφυγικό για να διαπραγματευθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι γελοία», ωστόσο επέμεινε: «Μακάρι ένας επαρκής αριθμός Ελλήνων πολιτικών στην Αθήνα να είχε το θάρρος να το αναγνωρίσει αυτό, συνδυάζοντάς το με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια ασφαλής, σταθερή, ευημερούσα χώρα στο βόρειο σύνορό της, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν προς το καλύτερο στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδος».

Κατά τα λοιπά, εμφανίστηκε απογοητευμένος για τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών, που διαφήμισε το προηγούμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση: «Πολλά ειπώθηκαν και υψηλές ελπίδες καλλιεργήθηκαν από αυτή τη διαδικασία (...) Με τη νέα ελληνική κυβέρνηση φάνηκε να υπάρχει ετοιμότητα να αντιμετωπιστεί η αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης βασικών συνδέσμων, αν και η διαδικασία έχει μάλλον πομπώδες όνομα που δόθηκε από την ελληνική πλευρά: ΜΟΕ. Μιλάμε για συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, στον πολιτισμό, στη συνοριακή διαχείριση κ.ά.».

Ακόμα, υποστήριξε για τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία: «Οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα υπήρξαν ενθαρρυντικές (...) Η επιβληθείσα διαφορά για το όνομα είναι βάρος επί 2,5 δεκαετίες. Ωστόσο, ό,τι δεν λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μια νυκτί. Είναι απαραίτητη η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η δημιουργία κατάλληλου κλίματος. Οσοι εμπλέκονται στην επίλυση της διαφοράς πρέπει να είναι ρεαλιστές και αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Απαξιώνοντας, ουσιαστικά, τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, τόνισε σχετικά: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον Πρόεδρο της FYROM. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ