Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία

Ξεκίνησε από χτες η λεγόμενη «επαναπροώθηση» προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Η πρώτη ομάδα 202 ανθρώπων απέπλευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια, με τρία ναυλωμένα από τη Frontex σκάφη και με τη συνοδεία μελών της. Από τη Λέσβο αναχώρησαν 136 άνθρωποι και από τη Χίο 66. Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε στις 3 χτες τα ξημερώματα η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από το hot spot της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρώτα έφτασαν τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν, ενώ αστυνομικοί και στελέχη της Frontex, οι οποίοι χρεώθηκαν τους αλλοδαπούς, τους οδήγησαν στα λεωφορεία, αφού έγινε σωματικός έλεγχος και έλεγχος των αποσκευών τους. Στις έξι το πρωί, άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν.

Από νωρίς προχτές το βράδυ, το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο χώρος του τελωνείου όπου είχαν δέσει τα σκάφη, ήταν κλειστά, με εξαίρεση στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές. Την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 ανθρώπους που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε σκάφος του Λιμενικού που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις, παρά το ότι η Αστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία πριν την ώρα που είχε ανακοινωθεί. Η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους αλλοδαπούς που απελάθηκαν.

Από τους 136 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία οι 124 είναι από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δύο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δύο από τη Συρία. Αντίστοιχα, από τη Χίο αναχώρησαν 66 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και 10 γυναίκες. Οι 42 είναι από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, από ένας από Ινδία, Σομαλία και Ακτή Ελεφαντοστού και οι 5 από το Κονγκό. Οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού δεν υπάρχει αρκετός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία.

Στο μεταξύ, σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, από τα οποία οι 339 είναι νέες αφίξεις. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες. Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725. Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326. Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

«Περιμένουμε βία», λέει ο Γ. Κυρίτσης

Εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Κυρίτση, εκπροσώπου Τύπου για το Προσφυγικό, ο οποίος με αφορμή συμπλοκές και επεισόδια σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών ανέφερε: «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι (...)». Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» η εφημερίδα «Observer» που φιλοξενεί δηλώσεις του, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας. Εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην ελληνική κυβέρνηση για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας. Σε χτεσινή δήλωσή του, ο Γ. Κυρίτσης είπε πως «κλήθηκα από τον "Observer" να σχολιάσω περιστατικά βίας μεταξύ των προσφύγων τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά και στη Χίο. Εξήγησα ότι η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο, αλλά και αποφασιστικότητα».

Στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά βρέθηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών που εκτελούν εκεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ο Δ. Βίτσας τόνισε σε δηλώσεις του, πως τις επόμενες μέρες και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται ότι θα φύγουν και άλλοι από τον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000 θέσεις, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή. Πάντως, χτες οι πρόσφυγες αρνούνταν, για δεύτερη μέρα, να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόσθεσε πως πριν από το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς και έχει ξεκινήσει το σχέδιο. Οι πρόσφυγες πήγαν και σε θέσεις που είχαν δημιουργηθεί στο Κουτσόχερο της Λάρισας και στον Κάτσικα των Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέσεις στην Αλεξάνδρεια και στην Κατερίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ