Τρίτη 5 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλαξε ο Μανωλιός...

Γενάρης 2015. Ενα χρόνο πριν. Ο Αλ. Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», απ' όπου και ο ακόλουθος διάλογος: «- Εχετε κατηγορήσει έντονα τον κ. Σαμαρά, επειδή απέρριψε την πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ για μια από κοινού άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους, με στόχο το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Θα επιχειρήσετε να συζητήσετε άμεσα με την κυρία Λαγκάρντ προκειμένου να επαναφέρετε την πρόταση αυτή στο τραπέζι;

Α. Τσ.: Ασφαλώς, η πρόταση της κυρίας Λαγκάρντ και του ΔΝΤ είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύουμε ότι παραμένει στο τραπέζι. Θα την εξετάσουμε και θα την υποστηρίξουμε μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (...) Τα κεφάλαια που θα οδηγήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη (...) θα προέλθουν από την αλλαγή των όρων ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οταν καταβάλλεις λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαθέτεις περισσότερα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για απλά οικονομικά που διδάσκονται παντού και έχουν επιβεβαιωθεί από την Ιστορία».

Δεν ήταν η μόνη φορά που δήλωνε κάτι τέτοιο ο Αλ. Τσίπρας ή που το υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τώρα το ΔΝΤ έγινε κακό και καλοί οι Ευρωπαίοι. Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Και τότε και τώρα κοινός παρονομαστής της στάσης τους είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ετσι ή αλλιώς η σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων είναι δεδομένη.

Ομορφος κόσμος...

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τη διαρροή του διαλόγου ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα. Δεν πρέπει ωστόσο να διαφύγει της προσοχής και το εξής: Η υποκλοπή της συνομιλίας, όπως όλοι συμφωνούν, έγινε από κάποια μυστική υπηρεσία και διοχετεύτηκε στα wikileaks που τη δημοσιοποίησαν. Δηλαδή, ο «ανεξάρτητος» αυτός οργανισμός, που στο παρελθόν έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά με τις αποκαλύψεις του, διατηρεί στενές σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο και από εκεί αντλεί το υλικό του. Μια αντίστροφη ανάγνωση της πραγματικότητας λέει ότι ο οργανισμός αυτός, που εμφανίζεται να επιβιώνει από τις δωρεές των αναγνωστών και υποστηρικτών του, αξιοποιείται σαν «κανάλι» από τις μυστικές υπηρεσίες για να παρεμβαίνουν στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις. Ομορφος κόσμος ...καπιταλιστικά φτιαγμένος.

Σταθερά ΝΑΤΟικά...

Συνεχίζεται επί ΣΥΡΙΖΑ η διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας «SNMG2», με πρόσχημα το Προσφυγικό, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΝ βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου «και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας» με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους. Παραπέρα, χτες ξεκίνησε η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή και αεροπορικών δυνάμεων από ΗΠΑ και Ισραήλ. Ολα με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω βαθύτερης εμπλοκής του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οι «αποκαλύψεις» εκ Παναμά

Από το περασμένο Σάββατο - και όπως όλα δείχνουν για αρκετό χρονικό διάστημα - τα αστικά ΜΜΕ θα σηκώνουν το «μεγα-σκάνδαλο» των «εγγράφων του Παναμά» που «αποκάλυψε» η λεγόμενη Διεθνής Κοινοπραξία Διερευνητικής Δημοσιογραφίας, βάζοντας στο χέρι αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Μόσακ - Φονσέκα στον Παναμά. Δηλαδή, ένα μέρος από τις πολυδαίδαλες διαδρομές με εξωχώριες εταιρείες (offshore) που χρησιμοποιούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, αστοί πολιτικοί, μαφιόζοι αλλά και ακριβοπληρωμένοι «σταρ» του αθλητισμού ή του κινηματογράφου.

Το μπούγιο που γίνεται, έχει σχέση με τα μεγάλα ονόματα που βγαίνουν, αλλά κρύβει το γεγονός ότι πρόκειται για μια «κανονικότατη» λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού με τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» και το τεράστιο ξέπλυμα χρήματος από διάφορες πηγές, που γίνεται από καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και μεγάλες τράπεζες. Ετσι, δεν πρέπει να μας προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους «αποκαλύψεις», άλλωστε συχνά - πυκνά ο ένας ανταγωνιστής βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» του άλλου. Πολύ δε περισσότερο αν πάρουμε υπόψιν και αυτή τη λεπτομέρεια που κρύβεται από τα εκτενέστατα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ: από τους βασικούς χρηματοδότες της λεγόμενης Διεθνούς Κοινοπραξίας Διερευνητικής Δημοσιογραφίας είναι τα Ιδρύματα των Σόρος και Φορντ στις ΗΠΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Αρχίζουν οι φοβερές σφαγές της Χίου από τους Τούρκους.

1908 Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

1918 Αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ ιαπωνικά και αγγλικά στρατεύματα, με στόχο την κατάπνιξη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης, έλαβαν μέρος συνολικά 16 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

1945 Συνήλθε η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εξετάσει τη δράση του Κόμματος την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και να καθορίσει τα νέα του καθήκοντα. Αναγνωρίστηκαν απαράδεκτες υποχωρήσεις και λάθη στο Λίβανο και την Καζέρτα, όπως και ότι δεν υπήρξε σαφής αντίληψη για το ρόλο των Εγγλέζων στη σύγκρουση. Ωστόσο, η Ολομέλεια δεν μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του Κόμματος σε επαναστατική γραμμή, επιμένοντας στη λογική της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης. Μεταξύ άλλων, η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση του Αρη Βελουχιώτη (παραβίαση της αρχής του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, διαφωνία και αυτονόμηση από τη συλλογική δράση επί των αποφάσεων του Κόμματος) και τον διέγραψε από μέλος του ΚΚΕ. Ο Αρης Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε πολιτικά με απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 16/7/2011 (Δοκίμιο Ιστορίας, Β' Τόμος, σελ. 609-610, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

1945 Η Σοβιετική Ενωση καταγγέλλει το σύμφωνο ουδετερότητας με την Ιαπωνία και στις αρχές Αυγούστου 1,5 εκατομμύριο μαχητές του Κόκκινου Στρατού εξαπολύουν επίθεση στην υπό ιαπωνική κατοχή περιοχή της Μαντζουρίας (Βόρεια Κίνα).

1951 Οι Αμερικανοί πολίτες Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ, θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καταδικάζονται σε θάνατο με την κατηγορία ότι πουλούσαν «ατομικά μυστικά» στη Σοβιετική Ενωση. Εκτελέστηκαν στις 19/6/1953 στην ηλεκτρική καρέκλα.

1956 Με άρθρο της σύνταξής της, η εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου έκρινε θετικά τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ (για το ρόλο του Στάλιν, τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλισμό κ.ά.). Λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζε στάση.

1959 Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στην Ελλάδα.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 12 στελεχών του ΚΚΕ με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Στο τυποποιημένο κατηγορητήριο αναφέρονταν πως οι κατηγορούμενοι «εισήλθον εις την Ελλάδα εκ χωρών του παραπετάσματος με σκοπόν τη διενέργειαν κατασκοπείας διά λογαριασμόν ξένης δυνάμεως». Οι Ρούλα Κουκούλου, Αύρα Παρτσαλίδου, Κώστας Φιλίνης, Γιώργης Ερυθριάδης, Ελλη Ερυθριάδου και Κώστας Τριανταφύλλου καταδικάζονται σε ισόβια μια βδομάδα αργότερα.

1961 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των Φυλακών «Αβέρωφ» και οι εξόριστοι του Αη Στράτη προχωρούν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο, σε διαμαρτυρία για την κακοποίηση συγγενών τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org