Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΤΑΜΙ
Ψάχνει δρόμους για την ανασύνθεση του «κέντρου»

Τις απόψεις και τους όρους του, για το πώς μπορούν να προχωρήσουν παραπέρα οι διεργασίες ανασύνθεσης στον περιβόητο χώρο του «κέντρου», ανέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό «Βήμα», μια μέρα μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Φώφη Γεννηματά.

Δίνοντας μια εικόνα τού πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν με την κοινή «επιτροπή θέσεων και διαλόγου» που αποφάσισαν με την Φ. Γεννηματά, σημείωσε: «Αυτή η επιτροπή των 20-25 ανθρώπων θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο: Με δημάρχους, με ανθρώπους που έχουν δράση στην αυτοδιοίκηση, με τις επιχειρήσεις. Αυτός ο κόσμος να συγκροτήσει ένα μεγαλύτερο σώμα, που εμείς το λέμε Κοινοβούλιο του Κέντρου (...) Υπάρχει ένας προοδευτικός χώρος που υπερασπίζεται τις προοδευτικές αλλαγές και δεν είναι ΠΑΣΟΚ, δεν είναι Ποτάμι (...) Σε πρακτικό επίπεδο, η επιτροπή η οποία θα συσταθεί θα μιλήσει με τον Μπουτάρη, με τον Καμίνη, με άλλους 50 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα που είναι στον προοδευτικό χώρο»...

Ανέφερε ωστόσο ότι το Ποτάμι «δεν διατίθεται για να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ», ενώ απέρριψε την κοινή κοινοβουλευτική παρουσία και δράση «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» - Ποταμιού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «θα είναι ένα δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα μειωθούν οι αρχηγοί που θα μιλούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα μιλούν και οι βουλευτές που θα υπογράφουν Ερωτήσεις και θα μιλούν».

Επιπλέον, έκανε για άλλη μια φορά σαφές ότι ο ίδιος εστιάζει στο «μεταρρυθμιστικό» κέντρο - ένα χώρο για τον οποίο μιλούν και ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κυρ. Μητσοτάκης - σημειώνοντας: «Εμείς δεν ενταχθήκαμε ποτέ στην κεντροαριστερά. Αυτή η κουβέντα αν έχει τίτλο "ο διάλογος για την κεντροαριστερά", δεν αφορά το Ποτάμι. Εμείς μιλάμε για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη. Εμείς βάζουμε στην υπόθεση και στελέχη που προέρχονται από τον κύριο Μάνο, από τον κύριο Σκυλακάκη. Από την πλευρά της "Δράσης". Δηλαδή φιλελεύθερους πολίτες, που αυτή τη στιγμή είναι σύμμαχοί μας σε αυτήν την προσπάθεια. Αρα, μιλάμε για ένα ευρύτερο προοδευτικό κίνημα, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους και αριστερούς μεταρρυθμιστές».

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε και για την ευρύτερη συνεννόηση μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων: «Πάντα υπήρχε συνεννόηση. Ακόμη και με τη ΝΔ σε κάποια σημεία συνεννοηθήκαμε, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεννοηθήκαμε το 2015 για να σώσουμε τη χώρα. Η συνεννόηση είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων».

Επιμένουν για κεντροαριστερά

Την ίδια ώρα, οι διεργασίες, σε όλους τους επιμέρους χώρους τους, επιταχύνονται. Η κίνηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Λυκούδη «ΜΕΤΑρρυθμιστές» διοργανώνει τη Δευτέρα συζήτηση με θέμα «Η χώρα σε κρίση και αδιέξοδα. Κεντροαριστερά, αν όχι τώρα, πότε;», με ομιλητές τον ίδιο τον Σπ. Λυκούδη, την Πόπη Διαμαντάκου, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, και τον Ν. Διακουλάκη από τις «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Την ίδια μέρα, υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά, συνεδριάζει το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ