Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρέχουν εντός κι εκτός

Πανηγυρίζει, σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, καθότι ανάρτησε σε ιστοσελίδα του καταλόγους με αλλοδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή προϊόντων από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας μας στις κύριες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών. «Για την επιλογή των κλάδων χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια η συμμετοχή τους στο μείγμα των ελληνικών εξαγωγών και το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως έχει εκφραστεί μέσω των αιτημάτων τους στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (σ.σ. λειτουργούν στις κατά τόπους ελληνικές διπλωματικές αποστολές). Συνολικά αναρτήθηκαν στοιχεία για 7.000 περίπου ξένες επιχειρήσεις» διευκρινίζει το ΥΠΕΞ και επιχαίρει ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί παγκοσμίως ο αριθμός των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων που διακινούνται στις ξένες αγορές». Πώς νομίζετε ότι ήρθαν δηλώσεις σαν αυτές των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας περί της εμπιστοσύνης τους στον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του; Το κεφάλαιο συνιστά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτοί ξέρουν πώς να τρέξουν, εντός κι εκτός έδρας, για τα συμφέροντά του.

Τα τρία Αλφα...

Για να κρύψουν την όλο και περισσότερο αντεργατική προοπτική της ΕΕ, διάφοροι κοινοτικοί εταίροι όσο και οι ντόπιοι συνεργάτες τους μιλούν όλο και πιο συχνά για τα «κοινωνικά 3Α».

Από τα 3Α της «Λευκής Βίβλου για την Ανταγωνιστικότητα, την Ανάπτυξη, την Απασχόληση» και τα 3Α για την αξιολόγηση των τραπεζών, μιλούν τώρα για τα «κοινωνικά 3Α», σαν ένα πλαίσιο κριτηρίων που υποτίθεται πως οδηγούν σε εξομάλυνση της κοινωνικής ανισότητας, μέσα από την εφαρμογή των περίφημων «βέλτιστων πρακτικών» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για κουραφέξαλα, με τα οποία επιχειρούν να κρύψουν το μοναδικό γεγονός: Η ΕΕ, σαν ένωση καπιταλιστικών κρατών στην περίοδο του ιμπεριαλισμού, βρίθει Ανισομετρίας, Ανισότητας και αυτονόητης γι' αυτό το σύστημα Ανεργίας. Η καταφυγή στις «βέλτιστες πρακτικές» είναι μια απόπειρα να εξομαλυνθεί ο οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστών και σε καμία περίπτωση δεν αφορά την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, επιδιώκουν την προς τα κάτω ενιαία βύθιση μισθών και κρατικών παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, για να μπορούν μεταξύ τους οι καπιταλιστές να ανταγωνίζονται με όσο το δυνατόν πιο ισότιμους όρους. Και μ' αυτήν την επιδίωξη, οι καπιταλιστές κάνουν καθαρό στην εργατική τάξη πως ένα σύστημα που έχει σημαία του την Ανισότητα, δεν μπορεί ισότιμα να Αναπτυχθεί, του αξίζει μόνο να Ανατραπεί.

Τα «πανηγύρια» για την Κύπρο

Χτες ήταν η μέρα που και τυπικά «κηρύχτηκε» η πετυχημένη ολοκλήρωση του τριετούς «προγράμματος», στο οποίο υποβλήθηκε η Κύπρος, για να βρει ...τον ίσιο δρόμο. Περίσσεψαν λοιπόν οι έπαινοι, από κάθε μεριά της Ευρώπης, για το πώς η Κύπρος κατάφερε να ανακάμψει και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που είχαν καθυστερήσει για χρόνια και εμπόδιζαν την προσέλκυση επενδύσεων, όπως έλεγαν οι αστικές δυνάμεις.

Χτες, επίσης, κατατέθηκε στην Κύπρο ένα ακόμα νομοσχέδιο, που δείχνει ότι ο ...ίσιος δρόμος στον οποίο μπήκε η Κύπρος, αφορά τη μεγαλοεργοδοσία και μόνο. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ επανέφερε το θέμα της «ρύθμισης των απεργιών», προβλέποντας την απαγόρευση της απεργίας σε «ουσιώδεις υπηρεσίες» σε «οποιοδήποτε στάδιο επίλυσης διαφοράς» και τη σύσταση «Επιτροπής Διαιτησίας» που θα εξετάζει κάθε φορά τις «διαφορές», ώστε να δίνεται «πράσινο φως» ή όχι για να κάνουν οι εργάτες κινητοποιήσεις. Ως «ουσιώδεις υπηρεσίες» ορίζονται αυτές που αφορούν Ενέργεια, Νερό, λιμάνια, αεροδρόμια, νοσοκομεία και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Ετσι, λοιπόν, η αστική τάξη της Κύπρου (αλλά και πολλά μονοπώλια που ανυπομονούν για «λύση» του Κυπριακού, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες τους) έστειλε ακόμα ένα μήνυμα ότι οι «καλύτερες μέρες» που λέει ότι έρχονται θα αφορούν την ίδια και μόνο.

Μονοπώλια

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες: «Οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων, Delhaize (Βέλγιο) και Ahold (Ολλανδία) έδωσαν την συγκατάθεσή τους στην συγχώνευση των δύο ομίλων και την δημιουργία νέου ενοποιημένου σχήματος υπό την επωνυμία Royal Ahold Delhaize (...) Ο νέος μεγάλος λιανεμπορικός όμιλος εκτιμάται ότι διαθέτει ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 62,6 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. Σύμφωνα με τον βελγικό οικονομικό Τύπο, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο από απόψεως χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης στις Κάτω Χώρες και την Ευρώπη, και τον δεύτερο μεγαλύτερο στις ΗΠΑ». Ακόμα: «Από την συγχώνευση εκτιμάται ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας καλύτερων όρων πρόσβασης στις αγορές, αλλά και εξοικονομήσεων κόστους και διοικητικών εξόδων», όπου ως εξοικονόμηση κόστους βλ. «αναδιάρθρωση» και απολύσεις. Επίσης: «Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές (...) υφίστανται εξαιρετικές προοπτικές επέκτασής τους (σ.σ. των δύο αλυσίδων) στην αγορά των ΗΠΑ, όπου παρουσιάζουν γεωγραφική συμπληρωματικότητα, με τα καταστήματα της Ahold να εμφανίζουν υψηλότερη συγκέντρωση στην βόρεια ανατολική ακτή, και εκείνα της Delhaize στη νότια». Σε ΕΕ και ΗΠΑ μονοπώλια προχωρούν ακάθεκτα, σαρώνοντας στο διάβα τους εργάτες και μικρομεσαίους.

Οι περσινές διαβεβαιώσεις... φετινά πρωταπριλιάτικα

«Εύκολο» ήταν το χτεσινό πρωταπριλιάτικο ψεματάκι του «Ριζοσπάστη» για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί «επαναφοράς από τον Απρίλη της 13ης και 14ης σύνταξης». Βλέπετε, οι μόλις περσινές δηλώσεις του τότε υπουργού Εργασίας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και το απόσπασμα από το σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Αυγούστου τα οποία αναδημοσιεύσαμε, λίγους μόλις μήνες μετά αναγνωρίζονται εύκολα ως κανονική απάτη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

742 Γεννιέται ο Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής του Αγίου Γερμανικού Κράτους, που εκτεινόταν από τη Βόρεια Θάλασσα έως τα Πυρηναία και τη Μεσόγειο. Πέθανε το 814.

1805 Γεννιέται ο κορυφαίος Δανός συγγραφέας ιστοριών για παιδιά, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

1872 Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, ο δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.

1920 Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της Σιβηρίας και της σοβιετικής Απω Ανατολής από τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας.

1922 Συνέρχεται στο Βερολίνο η συνδιάσκεψη των τριών Διεθνών, της 3ης Διεθνούς (Κομμουνιστικής), της 2ης Διεθνούς (Σοσιαλδημοκρατικής) και της 2½ Διεθνούς (που ιδρύθηκε το 1921 από ορισμένα Σοσιαλιστικά και Εργατικά Κόμματα και το 1923 συγχωνεύτηκε με τη 2η Διεθνή). Με τις επίμονες προσπάθειες αλλά και τις σοβαρές υποχωρήσεις από τη μεριά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, επιτυγχάνεται συμφωνία που προβλέπει την κοινή δράση ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, τη δημιουργία ενιαίων προλεταριακών μετώπων σ' όλες τις χώρες, την παροχή βοήθειας στη Σοβιετική Ρωσία που απειλούταν από την πείνα κ.ά. Οι ηγέτες της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, όμως, συνέχιζαν την πολιτική σε όφελος της αστικής τάξης.

1944 Ξεκινά η ανοιχτή καταστολή των βρετανικών δυνάμεων κατά των Ελλήνων στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων στη Μέση Ανατολή, που είχαν ταχθεί υπέρ της ΠΕΕΑ (με το ΕΑΜ τασσόταν σχεδόν το 90% των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, που συσπειρώνονταν στις οργανώσεις «Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση» - με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά - «Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού και Αεροπορίας»). Πάνω από 15.000 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί όλων των όπλων κλείστηκαν από τους Βρετανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δυστυχώς, η ηγεσία του ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος δεν έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα από τα γεγονότα αυτά. Ετσι, λίγες μέρες μετά τη συντριβή του κινήματος, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ και του ΚΚΕ υπέγραψε το Σύμφωνο του Λιβάνου και δέχτηκε να καταδικάσει το κίνημα της Μέσης Ανατολής ως «στάση».

1949 Ισχυρές δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού ενεργούν επιθετικό ελιγμό στη βόρεια Πίνδο, αιφνιδιάζουν τον κυβερνητικό στρατό και καταλαμβάνουν τα υψώματα Προφήτης Ηλίας, Φούρκα, Ταμπούρια, Γύφτισσα, Πουλιάνα, Πύργος Στράτσανης, Αμάραντο κ.ά.

1962 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ, στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ.

1974 Πεθαίνει ο Ζορζ Πομπιντού, εν ενεργεία Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1969 και πρώην πρωθυπουργός (1962 - 1968).

1982 Οι Αργεντινοί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ, βρετανικό προτεκτοράτο από το 1832. Η Βρετανία απαντά με στρατιωτική επέμβαση. Η σύγκρουση κατέληξε με βρετανική νίκη στις 14/6.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ